• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

21.04.2017

22:38

(VIDEO) SLOVENSKO BRATSTVO U BELORUSIJI: Srpski vojnici na vojnoj vežbi sa ruskom jedinicom koja je ZAUZELA KRIM!

Društvo

(VIDEO) SLOVENSKO BRATSTVO U BELORUSIJI: Srpski vojnici na vojnoj vežbi sa ruskom jedinicom koja je ZAUZELA KRIM!

Podeli vest

Pripadnici Vojske Srbije otputovaće 5. juna u Belorusiju, na zajedničku vežbu naše, vojske domaćina i vojske Rusije „Slovensko bratstvo 2017“

Vežba specijalnih jedinica tri vojske, među kojima je najpoznatija ruska, koja je predvodila intervenciju na Krimu, biće održana na jednom od najvećih poligona beloruske vojske - "Brestskij", u blizini grada Bresta, kao i na jednom delu reke Muhavec.

Kako je navelo rusko ministarstvo odbrane, tri strane su se saglasile oko teme i ciljeva vežbe "Slovensko bratstvo 2017", posle više sastanaka vojnih eksperata.

- Glavni cilj zajedničke vežbe oružanih snaga tri zemlje biće sprovođenje specijalnih operacija u borbi protiv terorizma.

Takve vežbe omogućavaju da se razradi sistem zajedničke komande i da se predstavnici tri vojske međusobno upoznaju sa metodologijom obuke u specijalnim jedinicama tri zemlje - izjavio je general-major Vadim Denisenko, komandant jedinica specijalnih operacija beloruske vojske.

Vojska Srbije

Pored pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije, na vežbi će učestvovati i 38. Gardijska vazdušno desantna brigada beloruske vojske, stacionirana u Brestu, i 76. Gardijska vazdušno-desantna brigade ruske vojske, stacionirana u Pskovu.

Ta jedinica predvodila je rusku intervenciju na Krimu. Za "uspešno izvršavanje vojne operacije" i "hrabrost i heroizam" tokom te misije, predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao ih je ukazom broj 571 od 18. avgusta 2014. ordenom Suvorova, jednim od najviših vojnih odlikovanja.

Pored toga, ova ruska jedinica ima bogato borbeno iskustvo, pošto je posle raspada Sovjetskog Saveza učestvovala i u borbama u Pridnjestrovlju, Čečeniji i Južnoj Osetiji.

Multinacionalna vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016" održana je prošle godine u Srbiji i na njoj je učestvovalo 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije. Održana je na poligonima Vojske Srbije Orešac i Pasuljanske livade i na aerodromima Kovin i Batajnica.

Shutterstock

Vojnici su vežbali specijalni i helikopterski desant, izviđanje i uništavanje terorističkih položaja, artiljerijsku pripremu i vazduhoplovnu podršku napadu, sprečavanje bekstva terorista... Na toj vežbi korišćeno je više letelica, među kojima su bile i bespilotne, a padobranci su iskakali i iz oklopna vozila,

Prva vežba tri vojske pod ovim nazivom održana je 2015. u okolini Krasnodara.

Grad od istorijskog značaja

Tokom jednog od pripremnih susreta u Belorusiji, general-major Vadim Denisenko kazao je da mu je drago što će se vežba održati baš u blizini Bresta, zbog istorijskog značaja tog grada. U tom gradu u martu 1918. potpisan je Brest-litovski mir kojim je, posle Oktobarske revolucije, okončan sukob sovjetske Rusije i centralnih sila. Taj grad je tokom Drugog svetskog rata bio jedan od prvih koje je napala Nemačka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija