• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dojče vele

22.04.2017

22:48

I NEMCI SU UKAPIRALI: Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj kreće od političara!

Društvo

I NEMCI SU UKAPIRALI: Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj kreće od političara!

Podeli vest

U Hrvatskoj raste govor mržnje. Podstiču ga političari, a onda ga mediji i društvene mreže šire dalje, zaključuje nemački medijski servis Dojče Vele


List navodi da je zabrinjavajuća diskriminacija nacionalnih manjina, sloboda medija u Hrvatskoj, kao i nacionalizam posebno eskalira u predizborno vreme. 

Amnesti Internešnal upozorava da hrvatski sudovi zatvaraju oči pred nasiljem nad manjinama. Dvogodišnje istraživanje građanskog udruženja "GONG" javlja da tzv. rubni mediji najviše raspiruju mržnju prema migrantima, homoseksualcima i Srbima.

Tu se ističu portal "Dnevno" i TV emisija "Bujica" hrvatskog ultradesničara Velimira Bujaneca. TV voditelj pozdravlja "Hrvatice, Hrvate i poštene Srbe", dok huškački portal objavljuje da su migranti manje inteligentni, dolaze iz drugačijih kultura koje silovanja smatraju poželjnim ponašanjem.

AMBASADORI SAD I RUSIJE, FRANCUSKE, BRITANIJE, ŠOKIRALI ZAGREB! SA SRBIMA SE POKLONILI ŽRTVAMA JASENOVCA: Ustaše im pevale Za dom spremni!

Srpsko narodno veće je u godišnjem biltenu upozorilo na erupciju govora mržnje kroz medije, poruke političara i sveštenika, kao i na sportskim terenima. Buja i stvarno, fizičko nasilje, pa SNV beleži da je u tom smislu diskriminacija za samo godinu dana porasla za čak 57 posto.

Srbi, koji su pred "Olujom" izbegli iz Krajine, leti se vraćaju u rodne domove pa se slikaju sa zapaljenim hrvatskim zastavama i objavljuju slike na Fejsbuku, uz uvrede izrečene na račun hrvatske nacije. Dokoni devetnaestogodišnjak naručuje nalepnice koje prikazuju stablo na kojem se ljuljaju obešeni ljudi s tekstom "Srpsko obiteljsko stablo", pa ih lepi po Vukovaru, gradu u kojem Hrvati i Srbi žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima, pišu Nemci.

Public

Socijalni pedagog Julijana Adamović kaže da ono što u drugim gradovima prolazi ispod radara, u Vukovaru bude posebno naglašeno.

- Takozvana progresivna Hrvatska burno reaguje na svaki govor mržnje prema manjinama, dok je govor mržnje upućen prema većinskom narodu postao gotovo stvar prestiža i smatra se samokritikom. S druge strane, tzv. desna Hrvatska reaguje samo na govor mržnje upućen većinskom narodu. I to, najčešće istim takvim govorom, prema nacionalnoj manjini iz koje, uvereni su, dolazi autor anonimnog grafita ili osoba koja je uništila ili oštetila državne simbole - kaže Adamović.

HRVATI HTELI DA PREIGRAJU AMERE: Pokušali da im uvale metke kineske proizvodnje, prevara brzo otkrivena!

Ona smatra i da srpska deca, zahvaljujući "svojim" školama, odrastaju odvojeno od hrvatske, pa nijedni nemaju priliku da upoznaju "one druge".

Na društvenim mrežama se vodi pravi virtuelni rat, pun uvreda na račun pojedinaca, grupa i celog naroda. Adamović kaže da se često događa da se usmerenost na zločine nad Hrvatima smatra nepotrebnim podizanjem nacionalnih tenzija.

eparhija-dalmatinska.hr

- Dobrim delom i jeste, jer se radi o selektivnom pristupu. Iste takve zločine počinjene prema pripadnicima srpske nacionalne manjine potenciraju do neslućenih razmera, opet ne vodeći računa o sopstvenoj sklonosti selektivnosti - kaže Adamović i dodaje da i levi i desni uzimaju ulogu tužitelja, sudije i krvnika. Kao posebno iritantan, izdvaja govor mržnje prema imigrantima, pa čak i ljudima koji generacijama žive u Hrvatskoj, a poreklom su iz Bosne i Hercegovine.

USTAŠKA PODMETAČINA! Ovo je istina o sistemu S-300 koji je navodno Rusija isporučila Hrvatskoj!

Naučnike ipak više od stavova građana zabrinjava nedosledna sudska praksa u kojoj neki sudovi oslobađaju, a drugi kažnjavaju one koji promovišu fašističke režime i govor mržnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 7 godina

Amerika i cionisti su proizveli i Hitlera i genocidne hrvate, pa se podrazumeva sto ih je krila i zatvarala oci jos od 1900.god.Hrvati su njihov  SOTONISTICKI projekat,predvidjen da zajedno sa nacistickom Nemackom i Hitlerom vrse genocid.Oni su jedini poremeceni narod na prostoru Balkana, koji i dalje neguje tu mrznju.Ja ne znam sta ce svetu takvi odnegovani sizofreni bolesnici,to sve treba zatrti u korenu da im se ni seme ni pleme ne poznaje.\n

Primus

pre 7 godina

još jedan konkretni dokaz da hrvatska država ne treba da postoji i da tu teritoriju treba zauvek rasparčati između mađarske, slovenije, italije,srbije i bih.

Rafael Boban

pre 7 godina

Još i Zemun i Tutin da pripojimo Velikoj Hrvatskoj a vi trofazni možete samo da plačete ko cave.

Gasa

pre 7 godina

uvek kad im treba nesto, oni nas mrze... sad bi mi trebali da spasimo njihov merkator, onda nas nebi mrzeli , 3 dana samo se pitam sta nas boli , ko nas voli?

Sretko

pre 6 godina

Mi smo dali zeleno svetlo da Hrvatska ude u EU nemojte da to zaboravljate. Dolazili su ovde i trazili saglasnost i obecavali svesrdnu pomoc da uskoro i Srbija udje i EU, a sad se prave toše.Razbice oni EU kao sto su Jugoslaviju.

Zoran

pre 5 godina

Ne razumem Hrvate koji izgleda ne vole vise svoju bas lepu domovinu od mrznje prema Srbima.Ocistili su svoju zemlju od Srba i umesto da uzivaju u svojoj velikoj pobedi(da se nelazemo-nisu oni pobedili Srbiju nego SAD),oni izgleda vise vole da mrze srbe.Pa sta hoce,hoce da nestane 7000000 Ljudi,a njihovih 4 da se razbaskare i na srpskoj teritoriji.Dobronamerna poruka za Hrvate-imate lepu zemlju,imate clanstvo u EU,odlicni ste sportisti,razvijajte svoju drzavu i drustvo i nemojte gledati na srbe-oni su samo komsije kojima ne morate ni da se javite.

djordje anunaki

pre 4 godine

Hrvatskanci su velikom vecinom ustase.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija