• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/RTS

24.04.2017

16:34

KAMIONI SA MOZAIKOM ZA HRAM SVETOG SAVE KRENULI IZ RUSIJE! Hram će sijati za proslavu 800 godina SPC!

Društvo

KAMIONI SA MOZAIKOM ZA HRAM SVETOG SAVE KRENULI IZ RUSIJE! Hram će sijati za proslavu 800 godina SPC!

Podeli vest

Kamioni sa mozaikom namenjenim Hramu Svetog Save na Vračaru, krenuli je iz Rusije, a nakon što za tri do pet dana dođu u Beograd, lik Hrista Spasitelja počeće da se ocrtava u kupoli najveće pravoslavne svetinje na Balkanu

U narednih 20 dana će krenuti i instalacija mozaika, rekao je za Tanjug glavni arhitekta đakon Miroslav Nikolić.

- Kamioni u kojima je mozaik i trebalo bi da stignu u Srbiju do kraja nedelje. Mozaik je pakovan u posebne kutije sa specijalnom zaštitom kako bi ceo transport prošao bezbedno. Zatim, njegovo krajnje odredište je kota - 65 metara, pod kupolom. Nakon toga, Hram će obasjati lik Hrista Spasitelja, delo ruskih umetnika - kaže Nikolić.

Nikolić objašnjava da su Rusi tražili da se projektuje i izgradi poseban lift kojim će mozaik, kao i radnici, biti podizani u prostor naosa, podkupolski deo Hrama.

- Postavićemo 1.250 kvadratnih metara mozaika, a za to je potrebna ozbiljna logistika. U narednih 20 dana kreću radovi i uskoro će, uz blagoslov patrijarha, biti postavljen i prvi kvadrat. Kako bi se omogućio nesmetani rad ljudima, u centru Hrama će biti postavljen poseban lift, koji je bio pravi inženjerski poduhvat -  objašnjava arhitekta Nikolić i kaže da bi radovi na postavljanju mozaika trebali da traju osam meseci.

Kako je rekao, u narednom periodu, radiće se na postavljanju mozaika u tri smene, podloga od mape i maltera je gotova, a polja na kojima će biti lik Hrista Spasitelja veličine 15 metara, su obeležena.

Tanjug

Mozaik rade ruski umetnici, a Gaspromnjeft je za tu svrhu izdvojio 4 miliona evra, a izgradnju hrama već decenijama pomažu donatori, građani, kako iz Srbije, tako i iz najudaljenijih zemalja sveta.

Kako je rekao Nikolić, u Hramu će biti postavljeno više od 15.000 kvadratnih metara mozaika, a radovi bi trebalo da budu okončani do januara 2019. godine, kada se proslavlja 800 godina od kada je SPC dobila samostalnost i kada se očekuje veliko osvećenje hrama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija