• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - S. K.

27.04.2017

18:38

SRBI ĆE UBUDUĆE POKLANJATI EMBRIONE: Evo šta tačno donosi novi ZAKON O POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI!

Društvo

SRBI ĆE UBUDUĆE POKLANJATI EMBRIONE: Evo šta tačno donosi novi ZAKON O POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI!

Podeli vest

Prema novom zakonu, bračni parovi u Srbiji moći će da poklone svoj zajednički embrion drugim ljudima i tako im omoguće da imaju decu... Biće dozvoljeno i doniranje spermatozoida i jajnih ćelija drugima

Bračni parovi u Srbiji ubuduće će moći da poklanjaju svoje embrione drugim ljudima i tako im omoguće da imaju decu, predviđa novi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je usvojen u utorak u Skupštini.

SRBIJA DOBIJA BANKU JAJNIH ĆELIJA I EMBRIONA! Uskoro novi zakon o vantelesnoj oplodnji!

Prema ovom zakonu, parovi će imati mogućnost da zamrznu svoje embrione na pet godina, a ako ne odluče da iz njih dobiju decu, mogu da ih doniraju.

GAK "Narodni front" spreman za čuvanje embriona

Pored GAK "Višegradska", jajne ćelije, embrione i spermu građani će moći da čuvaju i u GAK "Narodni front".
- Na našoj klinici već pravimo posebno odeljenje koje će biti zaduženo za čuvanje embriona i spermatozoida. Ministarstvo zdravlja je doniralo svu potrebnu opremu odeljenju, koje bi uskoro trebalo da počne sa radom. Donacija embriona se pre svega odnosi na parove koji su u programu vantelesne oplodnje i to će umnogome smanjiti njihove troškove - rekla je Snežana Rakić, direktorka ove ustanove.

Takođe, novi zakon dozvoljava i donaciju spermatozoida i jajnih ćelija drugima, ali i uvoz i izvoz embriona i njihovo čuvanje u specijalizovanim bankama.

Embrion na dar

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar potvrđuje za Informer da je novi zakon stvorio uslove da građani Srbije mogu biti davaoci svojih reproduktivnih ćelija i da mogu da učestvuju u postupku vantelesne oplodnje sa reproduktivnim ćelijama koje su dobili od drugih ljudi. Ipak, za to će biti potrebni jasni, unapred utvrđeni kriterijumi.

- Zakon je sve jasno definisao, precizirajući koja zdravstvena ustanova može da obavlja poslove banke reproduktivnih ćelija i tkiva i koji su to poslovi koje ona obavlja. Takođe je dozvolio mogućnost doniranja, uvoza, odnosno izvoza reproduktivnih ćelija pod kontrolisanim uslovima, propisujući jasna i stroga pravila u cilju uspostavljanja sistema kvaliteta u ovoj oblasti u našoj zemlji. To ranijih godina nije bio slučaj - otkriva ministar Lončar.

Ministar naglašava da je novi zakon proširio i krug lica koja mogu učestvovati u postupku vantelesne oplodnje.

DOBRA VEST ZA PAROVE KOJI ČEKAJU POTOMSTVO! Embrioni će moći da se daruju!

- Pored supružnika, vanbračnih partnera, kao i same žene koja ispunjava zakonom propisane uslove, pravo na vantelesnu oplodnju ima i osoba koja je upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložila zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije. Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imaju i maloletna lica za koja postoji opasnost da će trajno ostati neplodna zbog medicinskih razloga - objašnjava naš sagovornik.

Zabrana surogat materinstva

U Ministarstvu zdravlja kažu da novi zakon zabranjuje surogat materinstvo zbog mogućnosti zloupotreba i kršenja samog zakona.
- Zabranjeno je da žena rađa dete u korist druge žene ili bračnih partnera koji nisu u mogućnosti da imaju potomstvo. Takođe je strogo zabranjeno nuđenje usluga surogat majke sa ili bez plaćanja bilo kakve naknade. Zato će surogat materinstvo i dalje biti zabranjeno u Srbiji, pre svega zbog mogućnosti zloupotreba zakona u zemljama u kojima je dozvoljeno surogat materinstvo - ističu u resornom ministarstvu.

Direktor GAK "Višegradska" profesor dr Aleksandar Stefanović kaže da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona drugima veoma koristan, dobrovoljan i nesebičan čin koji se ne plaća.

SRBIJA PRVA U SVETU: Naši i švedski hirurzi izveli transplantaciju materice kod jednojajčanih bliznakinja!

- Darivanje embriona je moguće uz stroga pravila i procedure, ali i temeljno ispitivanje davaoca. Pravilnik nalaže da jedan davalac može ustupiti svoje ćelije isključivo jednom paru ili jednoj ženi. To može da se desi kada preostanu embrioni iz jednog procesa vantelesne oplodnje ili kada par jednostavno odustane od roditeljstva. Troškove čuvanja ćelija i tkiva trebalo bi da pokrivaju država i Fond, ali će se to rešavati podzakonskim aktima - otkriva nam direktor Stefanović i dodaje da je, po još ranijem predlogu, GAK "Višegradska" označena kao mesto gde će biti banka ćelija.

Uspeh i ušteda

Prema njegovim rečima, osnovni cilj novog zakona jeste i povećanje broja obavljenih postupaka vantelesne oplodnje.

- Zakon će omogućiti veći broj pokušaja oplodnje, što će značajno povećati stopu trudnoća, pojeftiniti postupak i umanjiti neizvesnost i strah kod budućih roditelja. Smanjuje se i stopa blizanačkih trudnoća koje sa sobom nose povećan rizik i po majku i plod. Takođe, omogućava se da, ukoliko u domaćoj banci ne postoji dovoljan broj darovanih ćelija, one mogu da se uvezu - priča se Stefanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 6 godina

Ovo vam je JANICAR u novom izdanju. Srbi plodni a natalitet na nuli.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija