• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

29.04.2017

10:03

KUDA DO GRČKE AKO SE NE SMIRI MAKEDONIJA?! Preko Bugarske do Soluna samo 40 kilometara duže!

Društvo

KUDA DO GRČKE AKO SE NE SMIRI MAKEDONIJA?! Preko Bugarske do Soluna samo 40 kilometara duže!

Podeli vest

Kojim putem ići ukoliko se u Makedoniji strasti ne smire do početka sezone godišnjih odmora? Od Beograda preko Makedonije do Soluna 645 kilometara, a preko Sofije 685

 

 
Nevolje sa kojima se suočava Makedonija sada su problem i za brojne putnike iz Srbije koji kolima prelaze njenu teritoriju na putu ka Grčkoj, ne samo u doba letnjih odmora već i ovih dana zbog prvomajskih praznika.

Jasno je da će veliki broj Srba, ukoliko se situacija ne smiri, morati alternativnim pravcem - preko Bugarske!

Prošle godine je u Grčkoj letovalo oko 900.000 srpskih turista! Pola miliona je letovalo preko agencija, veliki broj je išao autobusima, a najmanje 300.000 je putovalo automobilom.

- Ukoliko se na put ide preko Makedonije, recimo od Beograda preko Makedonije do Soluna ima oko 645 kilometara, a preko Bugarske 685 - kaže Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije. - To nije drastično duža ruta, pogotovo što je i u Bugarskoj skoro celom dužinom predviđenog itinerera auto-put.

Evo koliko košta gorivo

Informer

Put preko Makedonije do Grčke je ne samo nešto kraći već i jeftiniji jer su cene goriva u Makedoniji najniže u regionu. Tako je juče u Makedoniji litar benzina koštao 1,03 evra, litar dizela 0,85 evra. Cena TNG je bila 0,5 evra za litar.
U Bugarskoj benzin i dizel su juče koštali po 1,08 evra za litar a cena auto-plina je bila u proseku 0,55 evra za litar.
U Grčkoj su cene među najvišima u regionu. Tako je juče litar benzina koštao 1,6, dizela 1,35 a TNG 0,85 evra.

Mitić za Novosti predlaže najbržu i najbolju trasu preko Bugarske.

- Od Beograda, na primer, auto-putem do Niša se veoma brzo stiže i zahvaljujući novoj naplatnoj rampi, ne treba očekivati nikakve gužve - kaže Mitić.

Zatim se ide kroz Sićevačku klisuru do Pirota, to je deonica Koridora 10 u izgradnji, pa su mogući kraći zastoji. U svakom slučaju, potreban je dodatni oprez.

Od Pirota put turiste dalje vodi do graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom.

- Tu treba kupiti vinjetu za korišćenja auto-puta kroz Bugarsku koja važi sedam dana i košta sedam evra. Od graničnog prelaza ide se pravcem za Sofiju.

Ali, pre glavnog grada Bugarske, na obilaznici oko Sofije, vozači moraju da se isključe na izlazu ka Blagoevgradu. Oznaka puta je A6 i E79 i prate se putokazi Pernik i Kulata.

Prema rečima Mitića za Bugarsku i Grčku ne treba "zeleni karton" (za Makedoniju treba) a ukoliko posedujete novu, biometrijsku vozačku dozvolu, nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola.

Naravno, ukoliko saobraćajna dozvola za vozilo kojim upravljate ne glasi na vaše ime, onda vam je potrebno i ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (izdaje je AMSS, košta 1.500 dinara i važi 12 meseci). U Grčkoj vam je potreban i PP aparat (u Bugarskoj samo ako imate vozilo sa TNG).

- Na graničnom prelazu Kulata sa bugarske strane, obično nema većih gužvi. Dalje do Soluna ili ka ostalim destinacijama u Grčkoj vode dobri, našim turistima već znani auto-putevi i tu nema nikakvih nepoznanica - kaže Jovica Mitić i preporučuje vozačima da pre polaska na put pozovu informativni centar AMSS i još jednom se raspitaju o stanju i uslovima na putevima, graničnim prelazima.

printscreen

Pretpostavka je da će i Bugari, ukoliko ne dođe do smirivanja situacije u Makedoniji, biti svesni povećanog broja tranzitnih putnika, pa će i oni tome prilagoditi rad svojih graničnih prelaza.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sasa

pre 6 godina

Samo vi mislite kako.da idete da se brckate u more...mesto.da ovde ostrite nozeve i citite puske da odbravimo pravosljavlje...nase dece u zene...priprema se strasna vremna...rat ljudi...nemojte da mialite da ga nece biti...bar na ovim prostorima znamo.kako to.ide i nismo.to.samo.na filmu gledali osim za ove klince...pitate koji je razlog za rat?pitajte bolje koji nije razlog...

Ratnik

pre 6 godina

Tebi druze ratnice koji toliko silno prizeljkujes rat(ocigledno nisi preziveo ni jedan) pa mu se toliko silno radujes i veselis zelim ti da ti rat bude u decijoj sobi,onda ces valjda da se opametis,al bojim se da ne bude kasno.

goran

pre 6 godina

ajde sad da se javi onaj nas strucnjak za cenu derivata u srbiji i da lepo objasni kako je moguce da gorivo u makedoniji bude jeftinije za 30 dinara po litri nego kod nas.

goran

pre 6 godina

preko bug.ne treba zeleni karton i sta ima veze, a uglavnom se ide treci,drugi ili prvi prst tako da je blize i atos i kasandra i tasos z.....\n

SARA

pre 6 godina

JA PODRZAVAM GRCKU JER IM JE MORE FANTASTICNO I CENE SU ISTO SUPER.nPONEKE PLAZE PLATI SE LEZAJ 3 EVRA ILI GRATIS.nC.GORA JOS PRE 10 GODINA JE IZBRISANA KOD MENE I CELE PORODICE.nCAK SU PISALI O FAKALIJAMA PRLJAVSTINI TAMO.nIMAM I CLANAK A SADA JOS VISE NIKADA TAMI.n

Boban

pre 6 godina

Koliko vidimo u Makedoniji se ne puca, i sto bi isli preko Bugarske. Pre dve godine kada je izbio sukob u Kumanovu, preko koga se prolazi do Grcke, ipak smo isli preko Makedonije , pa se nadam da idemo i ove godine.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija