• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović

29.04.2017

10:25

(FOTO) OSKRNAVLJENA SRPSKO-RUSKA CRKVA U PRAGU! Ekstremisti na fasadi ispisali "alahu akbar" i "smrt vam se bliži"!

Društvo

(FOTO) OSKRNAVLJENA SRPSKO-RUSKA CRKVA U PRAGU! Ekstremisti na fasadi ispisali "alahu akbar" i "smrt vam se bliži"!

Podeli vest

Skandalozni grafiti sa porukama "Alahu akbar" i pretnjama smrću osvahuli su juče na zidovima pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu!

 

 Na nekoliko mesta na fasadi crkve neko je crnim sprejem ispisao poruke "alahu akbar" i "smrt vam se bliži", a da stvar bude jos bizarnija, grafiti su napisani ćirilicom!

Protojerej Srđan Jablanović za Informer je ispričao kako se i kada desio ovaj incident.
 
 

M. J.

- Prvi uznemirujuci događaj bio je u četvrtak oko 15 sati popodne, kada je jedan mlad čovek sa kapuljačom ušao u crkvu i počeo da se klanja kao musliman i uzvikuje i preti svima prisutnima kako će ih stići kazna i kako će goreti u paklu. Tečno je govorio česki i ruski. Nakon toga je dosla policija, uhapsila ekstremistu, ali je kasnije u toku dana oslobođen, barem tako sam čuo. Kasno uveče ili u toku noći između četvrtka i petka neko je ispisao ove strašne grafite na zidovima - objašnjava Jablanović, dodajući da su ove natpise zaposleni zatekli juče ujutru. 

M. J.

Sumnja se da je počinilac upravo ekstremista koji je dolazio ranije u toku dana, ali i da to nije uradio sam, već sa organizovanom grupom.

Inače, crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu napravljena je 1925, godine, podigli su je ruski emigranti koji su izbegli od Oktobarske revolucije i došli u Prag.

Značajan udeo u podizanju hrama imali su Srbi, pre svega kralj Aleksandar Karađorđević, koji je i novčano pomogao. On je obilazio ovu crkvu kad god je dolazio u Prag i poklonio joj najveće zvono koje i danas zvoni, a u kripti crkve su kosti 130 Srba iz Prvog svetskog rata.

Takođe, u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u dnu krsta se čuva deo njegove odeće- košulje natopljene krvlju iz atentata u Marseju.

Danas je ova crkva centar okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u Pragu. Crkva je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalo vreme su zatvorene crkve i nisu otvorene kao kod nas.

Nedavno za Vaskrs u njoj je bilo 3.000-4.000 ljudi.

Interesantno je da su tu sahranjeni i prvi češki premijer Karl Kramarž, Franc Kafka.. 

Crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu bila je pod jurisdikcijom SPC do 1947. godine.

M. J.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija