• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2017

15:34

ŠARČEVIĆ: Reformski zakoni u junu pred poslanicima

Društvo

ŠARČEVIĆ: Reformski zakoni u junu pred poslanicima

Podeli vest

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević očekuje da će set reformskih zakona biti pred poslanicima u junu

On je rekao da se nada da će nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti prioritet u Skupštini Srbije, kako bi reforma u prosveti mogla da počne na jesen. 

 - Reforme školstva u proseku traju osam godina. Mi ćemo, u okolnostima tradicionalne srpske netrpeljivosti biti zadovoljni ako reformu završimo za četiri godine - rekao je ministar i dodao da će u tom procesu ključna reč biti odgovornost i bolji kvalitet nastave. 

 - Mi nismo Finska, na koju se svi pozivaju. Tamo je najpre uspostavljen društveni konsenzus, izdvojen je veliki novac i pokazano veliko strpljenje. Mi nemamo ništa od toga -  rekao je on za Radio Beograd, saopštilo je ministarstvo.

Šarčević je potvrdio da se učenicima petog razreda od jeseni uvodi informatika kao obavezni predmet, da veronauka i građansko ostaju u istom obimu izborni predmeti, ali da će test male mature ubuduće biti teži, u smislu da će se tražiti razmišljanje a ne bubanja. 


Ministarstvo prosvete sprema i projekat velike mature, podsetio je on, a prva generacija koja će polagati veliku maturu su đaci sadašnjeg osmog razreda, a sadašnja druga godina srednje škole biće prva u pilot projektu. 

To će, kaže Šarčević, olakšati đacima pripremu za upis na fakultet, a roditeljima uštedeti novac. 

U oblasti visokog obrazovanja, broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada.

Dodao je da sa sindikatima ima dobar dijalog, a kada je reč o povećanju plata u prosveti, Šarčević moli za strpeljenje. 

 - Za više novca iz budžeta zbog reforme, ja ću se lavovski boriti, a tražiću i alternativna sredstva finansiranja, jer, bez zadovoljnih nastavnika nema ni dobre reforme -  kaže ministar prosvete. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
smb

pre 6 godina

sesto culo kaze da jos uvek ne predstoji nista dobro. mozda ce uvesti malo reda u skolama sto se ponasanja, novca,odgovornosti, tice, ostalo ide u pravcu daljeg pada opsteg kvaliteta. srbi su se po znanju i iz "loseg sistema" mogli do sada da mere sa svima, apsolutno svima preko granica, ko je hteo da uci taj je naucio. religija je moderna, u drugim zemljama stoji na raspolaganju ko hoce, u srbiji obavezna. sta je sa onima koji nece da veruju ni u sta? isto i sa "gradjanskim vaspitanjem". sto se informatike tice: nauka zna da u odrastanju mozak u razlicita vremena bolje ili losije neka podneblja prima odn.uci efikasnije. to znaju i ljudi u srbiji. ali izgleda da ti koji to znaju ne uspevaju da dodju do ministra da mu to kazu. i tako moze da se nastavi i sa "dualnim" obrazovanjem. pre se to zvalo prakticna nastava. strani pojmovi i izrazi izgledaju moderniji. sta da se radi, srpski je malo "zastareo", treba nove reci. pozdrav.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17