• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra/Ruska reč

03.05.2017

12:47

STAV SRBA JE JASAN: Vojni savez sa Rusijom, a ne Amerikom!

Društvo

STAV SRBA JE JASAN: Vojni savez sa Rusijom, a ne Amerikom!

Podeli vest

Asocijacija nezavisnih agencija za proučavanje javnog mnjenja Galup Internešenal sprovela je anketu u 68 zemalja sveta, a 66.000 ispitanika odgovorilo je na samo jedno pitanje: "U svetu postoji šest zemalja sa velikim vojnim potencijalom. To su SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Indija. U slučaju vojne agresije na vašu zemlju morate za saveznika birati jednu od tih država. Koju biste izabrali?"


Ako se sumiraju ukupni rezultati za ceo svet, u toj hit-paradi vojnih simpatija ubedljivo vode SAD. Za njih se opredelilo 41% ispitanika. Rusija je sa 15% na drugom mestu, dok je Kina sa 10% na trećem, Velika Britanija (8%) na četvrtom, a Francuska (5%) na petom mestu.

Kosovo veruje samo u SAD 

Kosovo je na prvom mestu po procentu onih koji žele da ih Amerika štiti (92% ispitanika), dok se u Albaniji za SAD opredelilo 66% ispitanika.

STRAVIČNA PRETNJA IZ RUSIJE: U slučaju agresije NATO aktiviraćemo nuklearne glave ZAKOPANE UZ AMERIČKU OBALU!

U ostale verne američke saveznike ubrojali su se žitelji Južne Koreje (81%), Izraela (68%), Vijetnama (66%), Japana (64%), Kanade (62%), Velike Britanije (58%), Francuske (54%) i Španije (52%).

Čudna zajednica u Sredozemlju

S obzirom na odgovore ispitanika iz Grčke i Bugarske, ispostavlja se da je u Istočnom Sredozemlju - unutar NATO-a - formirana čudna zajednica zemalja u kojima stanovništvo ne doživljava Rusiju kao protivnika, nego kao saveznika, iako je ona glavni takmac Severnoatlantske alijanse - kaže Aleksandar Baunov, ekspert nevladine organizacije Moskovski centar Karnegi.

Po mišljenju direktora holdinga Romir i potpredsednika asocijacije Galup Internešenal Andreja Miljohina, takvi rezultati ankete su logična posledica politike koju Zapad vodi u protekle dve-tri godine. 

- Sve sankcije i pritisci na Rusiju koje praktikuju zapadne države na kraju su doveli do toga da su čak i obični građani počeli da doživljavaju Rusiju kao zemlju koja im možda nije neprijatelj, ali svakako nije saveznik -  rekao je Miljohin.

(VIDEO) UMALO TRAGEDIJA, KIM DŽONG UN ISPALIO RAKETU NA RUSIJU: Putin podiže borbenu gotovost vojske na najviši nivo!

Pa ipak, u mnogim zemljama je prilično visok procenat onih koji su se radije opredelili za Rusiju nego za druge ponuđene države. 

Srba i Rusa 200 miliona 

Kao što se moglo očekivati, Rusiju su podržali ispitanici u Srbiji (58%) i Bugarskoj (42%), a takođe u Grčkoj (48%) i Sloveniji (30%).

- Slovenski i balkanski narodi su tradicionalno pristalice Rusije, što je i razumljivo s obzirom na zajedničku istoriju, veru i tradiciju - rekao je tim povodom Miljohin.

TRESE SE HOLIVUD: Oliver Stoun snima film o Putinu!

U Turskoj je takođe prilično veliki procenat onih koji bi želeli da budu pod zaštitom Rusije (23%). „Po svemu sudeći, tamo (u Turskoj) je u toku ozbiljan antizapadni zaokret narodne svesti - pretpostavlja Aleksandar Baunov, ekspert nevladine organizacije Moskovski centar Karnegi. 

cdn.timesofisrael.com

- S obzirom na odgovore ispitanika iz Grčke i Bugarske, ispostavlja se da je u Istočnom Sredozemlju - unutar NATO-a - formirana čudna zajednica zemalja u kojima stanovništvo ne doživljava Rusiju kao protivnika, nego kao saveznika, iako je ona glavni takmac Severnoatlantske alijanse - kaže on.

Rusiju su podržali ispitanici u Srbiji (58%) i Bugarskoj (42%), a takođe u Grčkoj (48%) i Sloveniji (30%)

Veliki kontingent pristalica Rusiji su obezbedile Kina (47%) i Mongolija (71%), a takođe Iran (20%), dok se u Ukrajini gotovo isti broj ispitanika opredelio za SAD (35%) i za Rusiju (33%). Slična situacija je u Letoniji sa njenih 40% stanovnika čiji je maternji jezik ruski, a takođe u Iraku.

 

Aleksandar Baunov je istakao da njega raduje prorusko raspoloženje Kineza.

- Drago mi je što je veliki broj ispitanika u Kini izabrao Rusiju kao vojnog saveznika, jer starije generacije još pamte period kada su naše dve zemlje bile protivnici. To nam govori da nacije koje doživljavaju Rusiju kao neprijatelja za prilično kratko vreme mogu promeniti svoja shvatanja. Drugim rečima, neprijateljsko raspoloženje nije konstanta. Isto, doduše, važi i za prijateljsko raspoloženje - istakao je Baunov.

SRBI PAŽNJA! Ameri bi da nas SPASU OD PUTINA!

Kina je kao saveznica privlačna prvenstveno stanovnicima Pakistana (72%) i Rusije (44%). 

U Veliku Britaniju se pre svega uzdaju SAD (43%) i susedi iz Severne Evrope - Švedska (29%), Island (28%), Irska (25%) i Norveška (23%). 

Francusku su naporedo sa Amerikom izabrali ispitanici iz Belgije (25%).


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 6 godina

A kome to jos nije jasno skim ce Srbija u Savez? Pa nece valjda sa onim koji su je bombardovali i vratili 100 godina u nazad.

vlada

pre 6 godina

To se podrazumava! Sa svojim dželatima se ne pravi savez!

Aleksandar Kotronis

pre 6 godina

Samo savez sa Rusijom je prirodan i normalan.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija