• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2017

13:23

MASAKR KOJI SE NE SME ZABORAVITI: Obeležena godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj!

Društvo

MASAKR KOJI SE NE SME ZABORAVITI: Obeležena godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj!

Podeli vest

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je odata počast pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA), koji su u maju 1992. godine stradali u koloni u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Istovremeno, u federalnom delu Sarajeva pripadnici paravojnih jedinica "Zelenih beretki" i borci tzv. Armije RBIH su obeležili 3. maj.

U Istočnom Sarajevu je najpre položeno cveće i služen parastor za žrtve uz prisustvo predstavnika vlasti Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i nekolicine članova porodica žrtava.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da su ove godine odlučili da obeležavanje stradanja pripadanika JNA bude samo u Miljevicima zbog nekorektnog odnosa vlasti u Sarajevu, koja već godinama nedozvoljava da se postavi spomen-obeležje sa imenima stradalih na mestu stradanja u bivšoj Dobrovoljačkoj.

DODIK: Dobrovoljačka ulica nesumnjiv ratni zločin!

- Mi danas obeležavamo značajan datum u istoriji stradnja srpskog naroda, a to je 25 godina od stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovaljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine od muslimanskih paravojnih formacija - rekao je Savanović.

Podsetio je je jedina legitimna i legalna oružana sila koja je branila ustav nekadašnje zajedničke države bila je JNA.

- Možete zamisliti kolika je ta mržnja kada su u samom napadu od strane paravojnih muslimanskih formacija stradali, osim Srba, i pripadnici drugih nacija. Na tom mestu su poginuli i muslimani i Hrvati i Albanci. To govori o tome da je taj narod (muslimani) zahvaljujući toj državi postao konstitutivan od 1945. godine, ali su za tu njihovu konstitutivnost žrtvu dali Srbi. A i pored toga, videli ste ranije kolika je to netrpeljivost i mržnja prema pripadnicima srpskog naroda - rekao je Savanović.

Napomenuo je da ovo ne znači odustajanje od odavanja počasti u bivšoj Dobrovaljačkoj ulici.

- Jednostavno nismo želeli da se i dalje trpe poniženja jer nam se ne dozvoljava da na pravi način, u duhu tradicije srpskog naroda, odamo počast stradalima. Prošle godine je cveće koje smo ostavili u bivšoj Dobrovoljačkoj završilo u kanti za smeće - rekao je Savanović.

Milomir Savčić, predsednik BORS-a, je rekao da ovaj događaj za Boračku organizaciju znači podsećanje na najtragičniji zločin nad srpskim narodom u prošlom ratu.

- Možete videti kako se to i danas, nakon 25 godina, prikazuje u jednom delu BiH. Neverovatno je da se tako odnosi prema ljudima koji su imali jedan najuzvišeniji cilj, a to je odbrana ustava i integriteta jedne države. Uvek imamo dve ili više istina a danas, i pored želje da obeležimo ovaj datum na način kako to srpski običaji i tradicija nalažu, nismo u mogućnost da to uradimo - rekaoje Savčić.

AP PHOTO

Bogdana Tomović, majka ubijenog pripadnika JNA Zdravka Tomovića je, nakon izlaska iz Hrama Svetog velikomučenika Georgija gde je održan parastos, dala potresnu izjavu novinarima kazavši da su je dan pre obavestili da ne može otići u Dobrovoljačku na mesto gde joj je sin ubijen.

- Došla sam u crkvu jer je ovo parastos za moga sina i njegove poginule drugove. Ja ne moram dolaziti ovđe, imam svoju crkvu i detetov grob. Ja sam želela da odem na mesto gde je moj sin poginuo i da tu položim cveće. Ovo je velika bol za mene, moje dete nije protivzakonito bilo tu, bio je u svom rodnom gradu, u svom Sarajevu. Deco draga, Sarajevo je i naš grad -, kazala je Tomovićeva u suzama, prenele su banjalučke Nezavisne novine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija