• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.05.2017

08:13

ČISTKA ZBOG LGBT OBRAZOVNOG PAKETA! Smene u ministarstvu prosvete zbog SKANDALOZNOG ŠKOLSKOG PRIRUČNIKA O SEKSU!

Društvo

ČISTKA ZBOG LGBT OBRAZOVNOG PAKETA! Smene u ministarstvu prosvete zbog SKANDALOZNOG ŠKOLSKOG PRIRUČNIKA O SEKSU!

Podeli vest

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su u tom resoru u toku kadrovske promene delom izazvane negodovanjem zbog paketa za učenje o seksualnom nasilju

 

Govoreći za Politiku, ministar je kazao da psiholozi koji su sarađivali na tom projektu nisu ostvarili zadovoljavajuće rezultate.

- Problematici nasilja u školama mora se pristupiti temeljnije i mnogo ozbiljnije, uz bolju saradnju sa direktorima škola i stručnim saradnicima - kazao je Šarčević.

On je naveo da će ministarstvo angažovati Biljanu Lajović kao eksperta za oblast školskog nasilja i "iskusne psihologe koji su prošli sve potrebne obuke na tu temu". 

- Taj tim biće direktno odgovoran isključivo ministarstvu. Hoćemo bolju saradnju sa lokalnim samoupravama, centrima za socijalni rad i svima koji su na bilo koji način u dodiru sa obrazovno-vaspitnim sistemom. Hoćemo da se vidi prisustvo timova ministarstva na terenu - dodao je Šarčević. 

Kako je rekao, dosadašnje saradnice nisu deo tima, a paket o seksualnom nasilju je samo deo razloga za kadrovske promene. 

Ovakva reakcija Ministarsta prosvete usledila je nakon kritika u javnosti zbog sadržaja spornih priručnika, za koje se tvrdi da nisu prilagođeni našoj kulturi, tradiciji, kao ni uzrastu dece kojima je namenjen. 

Sa kritikama se saglasio i sam ministar koji je 19. aprila najavio da će pomenuti materijali, namenjeni vaspitačima i nastavnicima biti korigovani. 

Međutim, nevladina organizacija Incest trauma centar, koja je izdala ovaj obrazovni paket, nije pristala na bilo kakve izmene, pozivajući se na svoja autorska prava. 

Ova organizacija je u saopštenju podsetila da je taj nastavni materijal izrađen u saradnji sa Ministarstvom prosvete od marta do novembra 2016. godine, nakon čega je predstavljen javnosti. 

Priručnik namenjenn nastavnicima u osnovnim i srednjim školama ima oko 450 strana i obuhvata nastavu iz deset predmeta. 

Kako navodi Politika, u ovom nastavnom materijalu, između ostalog, objašnjeno je šta su: francuski poljubac, masturbacija, analni i oralni seks, opisane su seksualne scene i dat je predlog kako odgovoriti učeniku kojem se sviđa pripadnik istog pola.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Ostavite bre te nevladine (američke) organizacije! Šta će vam onda naši stručnjaci koji rade u nauci i obrazovanju? Skupi se grupica, pa sebe proglasi za nekakav "centar za kojekakve studije", a vi njih slušate, citirate a mi plaćamo da promovišu SAD politiku?! Koji fakultet su završili ti "stručnjaci" na čelu sa direktorkom?!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija