• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2017

13:47

VULIN: Stalno se unapređuje položaj osoba sa invaliditetom

Društvo

VULIN: Stalno se unapređuje položaj osoba sa invaliditetom

Podeli vest

Osobe sa invaliditetom (OSI), kojih u Srbiji ima oko 700.000, kao važan deo društva moraju biti podržane i Ministarstvo rada, u okviru budžetskih mogućnosti, stalno se trudi da unapredi njihov položaj zbogčega je u ovogodišnjem budžetu povećalo iznos novca za te svrhe za 40 miliona dinara, izjavio je danas resorni ministar Aleksandar Vulin

Ministar je, otvarajući 7. redovnu Skupštinu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom (NOOSI) istakao da je najveći problem zapošljavanje OSI i naveo da je za subvencionisanje zapošljavanja OSI država izdvojila 550 miliona dinara.

 - I ovim putem pozivam poslodavce da nam se obrate. Postoje značajni podsticaji za zapošljavanje OSI, nema nijednog ekonomskog razloga da se to ne uradi, a ako ima nekakvih predrasuda, hajde da se protiv njih zajedno borimo -  naglasio je Vulin.

U ovom trenutku, na evidenciji NSZ, ima 15.627 nezaposlenih OSI, što je, kako kaže Vulin, smanjenje za 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, prema njegovim rečima, ove godine, zaključno sa 30. aprilom, zaposleno je 1.993 OSI, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu "za čitavih 44 odsto", kaže Vulin ističući da OSI kao važan deo našeg društva moraju da budu podržane, njihove sposobnosti, mogućnosti moraju biti cenjene i mora im se obezbediti sve što je potrebno da koriste sve ono što koristi i bilo koji drugi građanin Srbije.

Vulin je podsetio da je prošle godine budžet za OSI bio 360 miliona dinara, a da je sada 400 miliona, te da se vodi računa da se svakodnevne potrebe OSI zadovoljavaju na najbolji mogući način i to je, smatra, moguće samo u saradnji sa organizacijama koje ih zaista predstavljaju.

Pored zapošljavanja, kao velike probleme, ministar je apostrofirao i obrazovanje OSI, kao i pitanje dostupnosti.

 - Ne govorim samo o fizičkim preprekama, već o odnosu celog društva prema OSI. U mojoj zoni odgovonosti, to mi je cilj i zadatak, da sve što je deo mog ministarstva da bude i tako ''banalno dostupno'' i ne može biti NSZ, PIO, a gde nema maksimalne dostupnosti za OSI. To je moj posao, ja ću ga završiti, ali moraju i ostali da se pridruže. Nije bitno koliko je broj OSI, potreba se mora zadovoljiti - istakao je Vulin.

Navodeći da u Srbiji postoji oko 700.000 OSI, podvlači da smatra da te evidencije moraju biti daleko preciznije i da se baza OSI ne ažurira, te da se zato, zajedno sa organizacijama OSI radi na tome. 

 - Nećemo da okrećemo glavu od problema, probaćemo da ga rešimo. Ključna stvar je prepoznati ga -  naglasio je Vulin. 


Predsednik NOOSI Milan Stošić istakao je da su problemi sa kojima se susrecu OSI različiti, ali su, kako smatra, nedeljivi sa problemima sa kojima se sreće naše društvo, samo što se kod OSI više manifestuju zbog invalidnosti, siromaštva...

 - Naš cilj i ambicija zapravo je da se vitalne potrebe i funkcije OSI i udruženja budu regulisana na jedan sistemski način, donošenjem adekvatnih zakonskih rešenja i ono što je iznad svega i pre svega bitno, to je donošenje Zakona o organizacijama OSI, koji treba da izdvoji tu populaciju i te organizacije, s obzirom na tradiciju, specifičnost, broj članova, programske aktivnosti, broj zaposlenih -  kaže Stošić.

Posebno u ovoj godini kada NOOSI obeležava 10 godina postojanja, kaže Stošić, važno je regulisati status udruženja na svim nivoima organizovanja države i smatra da od toga zavisi i kakva će konkretna podrška biti OSI, posebno na terenu. 


 - Imamo problema i sa obrazovanjem, još nisu stvoreni uslovi da te osobe imaju adekvatnu pomoć, asistenciju, pomagala. Pitanje zapošljavanja takođe je problem, s obzirom na to da poslodavci izbegavaju zbog predrasuda da zapošljvaju OSI i možda treba sa nekim izmenama postojećeg zakona tu stvar promeniti -  smatra Stošić.

Ističe da, takođe, treba promeniti i zakon o poreskoj politici, s obzirom na to da Udruženja prema postojećem zakonu plaćaju velike poreze na prostor koji koriste.

 - To su neke bitne stvari koje ćemo probati da rešimo sa ministarstvom, posebno sa ministrom, koji je uvek, i u ovoj prilici, pružao pomoć i uvek bio prisutan kada god je bilo moguće -  rekao je Stošić.

Predsednica Izvršnog odbora NOOSI Ivanka Jovanović rekla je da je na dnevnom redu 7. redovna Skupština NOOSI rekapitulacija rada u prethodnoj godini, te da će se razmatrati izveštaji i aktivnosti sprovedene u prošloj godini i da je to prilika da se usvoji i program rada za 2017. i da se dogovori o ključnim prioritetima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija