• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

11.05.2017

12:02

UJACI ĆE DA SEIRE! BRISEL SRBIMA OSTAVIO ROMING, A UKINUO GA HRVATIMA: Nismo član EU i za nas važe druga pravila!

Društvo

UJACI ĆE DA SEIRE! BRISEL SRBIMA OSTAVIO ROMING, A UKINUO GA HRVATIMA: Nismo član EU i za nas važe druga pravila!

Podeli vest

Najava da će građani EU od 15. juna biti oslobođeni troškova na ime naplate rominga se ostvarila! Za Srbiju, nažalost, ova odluka ne važi

- Sad je zvanično. Upravo sam dobio SMS  poruku da nema više naplate rominga u EU+3 od 15. juna - pišu po društvenim mrežama mnogi Šveđani, kao i naši građani koji tamo žive, a gde govore o obaveštenju telekomunikacionih operatera iz te zemlje.

Račun dele operateri i korisnici 

Maloprodajne cene rominga zavise od veleprodajnih cena koje naplaćuju strane mobilne mreže mobilnim operaterima u Srbiji koji korisnici te mreže realizuju u romingu. 
Naši mobilni operateri moraju, naime, da plati stranom operateru 80% potrošnje koju napravi njihov korisnik. Zato i niko ne može sam da ukine roming, jer bi to onda značilo da ta kompanija preuzima na sebe plaćanje telefonskih računa svojih korisnika.
Cene rominga ne zavise od toga koju mrežu će korisnik izabrati pri dolasku u drugu zemlju, već od toga kojoj zoni pripada zemlja u kojoj se nalazi.

Ovo je bio i poslednji uslov koji je preostao da se ispuni kako bi se konačno uspostavila upotreba mobilnih telefona izvan matične mreže korisnika.

To znači da će od 15. juna stanovnici EU međusobno zvanično razgovarati po istim cenama koje su dogovorili sa operaterima u svojoj zemlji.

Da podsetimo, tri evropske institucije dogovorile su najviše cene koje operateri mogu međusobno da naplaćivuju za usluge u romingu.

Tako će veleprodajna cena za glasovne pozive od 15. juna najviše iznositi 3,2 evrocenta, a za SMS 1 evrocent. Što se tiče protoka podataka dogovoreno je postupno smanjenje za petogodišnj period.

Srbija je želela da kao zemlja kandidat bude uključena u razgovore o ukidanju ili bar smanjenja cena rominga, ali je to odbijeno jer nije član Unije. 

informer.rs

STIGAO JE GLOBALTEL! Više nećete nositi dva mobilna ili koristiti Viber i WhatsApp!

Iz "Telekoma Srbije" poručili su ranije, povodom dogovora operatera u zemljama EU, da ne mogu samoinicijativno ukinuti roming korisnicima, čak i da to hoće.

Ipak, nije sve tako crno jer će početkom jula cene regionalnog rominga biti snižene, što će biti treće smanjenje za dve godine

Na osnovu međudržavnog sporazuma između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, cene rominga u ovim zemljama se smanjuju svake godine. Tako će biti i 1. jula ove godine.

Trenutno, cena odlaznog minuta u romingu u regionu iznosi 24 centi, a dolaznog sedam. Od 1. jula cena odlaznog poziva biće 19, a dolaznog pet centi. Niže cene će se plaćati za slanje SMS poruka, koja će sa osam pasti na šest centi. Najveću korist od smanjenja cena imaće korisnici interneta, pa će se umesto dosadašnjih 45 centi za megabajt, plaćati 20 centi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 6 godina

To sto nije ukinut roming i za gradjane Srbije , je nesposobnost vlasti u Srbiji ? .

Ćira

pre 6 godina

Pa?! Odem u hrvatsku, i kupim njihovu karticu za mobilni.\n

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija