• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik.rs

11.05.2017

18:53

(VIDEO) DOKAZANI SABORAC SRSKIH NEPRIJATELJA! Ko je, zapravo, Anri Levi koji je pogođen tortom u Beogradu!

Društvo

(VIDEO) DOKAZANI SABORAC SRSKIH NEPRIJATELJA! Ko je, zapravo, Anri Levi koji je pogođen tortom u Beogradu!

Podeli vest

Francuski filozof, ideolog, pisac i reditelj Bernar Anri Levi, koji je u Kulturnom centru Beograda pogođen tortom u lice, ovdašnjoj javnosti dobro je poznat kao verni saveznik Alije Izetbegovića i vatreni zagovornik nezavisnosti Kosova

Iako je u prošlosti u nekoliko navrata pokušao da relativizuje svoje, po pravilu negativne stavove o Srbiji i Srbima, ovde mu ipak nije zaboravljeno da je uvek bio na strani srpskih neprijatelja.

Ko je, dakle, Bernar Anri Levi?!

Potekao je iz visoke klase, naslednik industrijalca, voli da se predstavlja kao filozof. Međutim, njegova karijera savremenog mislioca prepuna je gafova.

Na udaru sprdnje

Jedan od najznačajnijih francuskih filozofa Kornelijus Kastorijadis rekao je još 1979. da ga Levijeva pojava zbunjuje.

 

 

- Kako može jedna zemlja sa tako prefinjenom, dugovečnom kulturom da dozvoli nekom piscu da prođe nekažnjeno za takve besmislice, a da mu kritičari hvale dela dok čitaoci sve to poslušno prihvataju? Izaćiće i ta besmislica iz mode, jer je u nju, kao i u većinu savremenih proizvoda, ugrađena zastarelost - ocenio je Kastorijadis o Levijevom radu.

Kastorijadisove reči o Levijevim besmislicama potvrđene su kasnije brojnim intelektualnim skandalima koje je taj filozof pravio.

Tanjug

Brojne su faktografske i činjeničke greške koje je on načinio u svojim delima.

Ako je Levi postao predmet sprdnje intelektualnih krugova kada se u svojoj kritici znamenitog nemačkog filozofa Imanuela Kanta, za koga smatra da je poremećen i lažan, pozvao na, kako je na promociji rekao, najvećeg posleratnog autoriteta za Kanta, izvesnog Žana Batista Botula.

Sve bi bilo u redu da se nije ispostavilo da je Botul izmišljen lik.

 

 

Kada je britanski istoričar Peri Anderson ispitivao „krah" francuske misli, naročitu je pažnju obratio na „pozornost koja je u francuskoj javnoj sferi posvećena ovom velikom glupanu (Leviju), uprkos bezbrojnim dokazima o njegovoj nesposobnosti da pravilno shvati činjenicu ili ideju".

Zaljubljen u Aliju

A upravo su ideje, dodali bismo pogrešne i krivo interpretirane, ono što povezuje Levija i Srbiju. Od početka građanskog rata u Jugoslaviji, posebno od početka rata u Bosni, Levi se stavio u službu jedne strane.

Paskal Brukner u Flori (znameniti pariski kafić). (…) Pokušavam mu reći da on upravo brka dve stvari: rat u Hrvatskoj, gde se sukobljavaju, hteli to ili ne, dva nacionalizma, i rat u Bosni, međutim, gde se suprotstavljaju jedan nacionalizam i jedan kosmopolitizam koji je čast Evrope - zapisao je Levi u svom dnevniku „Ljiljan i pepeo" na dan 23. maja 1992.

„Kosmopolitizam i čast Evrope", prema Leviju je upravo taj ljiljan iz naslova njegovog dnevnika, bošnjačka strana u bosanskom konfliktu, za čiji je račun snimio dokumentarni film „Bosna!", tipičan primer ratnog pamfletizma u kinematografiji.

Tanjug

Levi je bio opčinjen Alijom. Kada je Izetbegović umro, Levi ga je, u egzaltaciji, opisao sledećim rečima:

- Beretka s onim belim ljiljanima, koju je Izetbegović nosio, ima neotuđivo mesto, pored neprobojnog prsluka Aljendea i Gandijevog sarija od belog platna. I znam, taj čovek nije bilo ko.

Jedina stvar koja mu je pored knjiga draga je, kako je rekao u jednom intervjuu, medalja koju mu je Izetbegović uručio 1993.

A zaslužio ju je kao propagandista Izetbegovićevog koncepta Bosne.

Tanjug

Snimajući film, prolazio je ulicama Sarajeva u organizovanoj koloni, daleko od Kazana, Dobrovoljačke, Velikog parka, nije video privatne zatvore Alijinih oficira, izbacivanje Srba iz redova za hleb i vodu, sistematski genocid nad Srbima u Sarajevu tokom rata.

Ni danas Levi ne vidi da u Sarajevu, kako kaže Nenad Kecmanović, ima više Kineza i Turaka nego Srba i Hrvata.

Osvedočeni srbomrzac

Iako je bio inspirator, pokretač i promoter svih antisrpskih kampanja tokom devedesetih, on je svoj zločinački naum i svoju srbofobiju uspešno zaodevao fokusirajući se na ličnosti, poput Miloševića, Mladića ili Karadžića.

- Za mene je to rat koji dolazi osam godina prekasno, prošlo je osam godina otkako je Milošević morao da bude kažnjen, a šteta sprečena. Tih osam godina značilo je uništavanje gradova, stotine hiljada mrtvih, razaranja bez premca u Evropi od Drugog svetskog rata. Za sve to je odgovoran Slobodan Milošević. To što se to dogodilo u noći u sredu na četvrtak čekao sam godinama pod uslovom da je to zapravo nešto što se dogodilo da su zapadnjaci stvarno odlučili da se bore protiv Miloševića - izjavio je na početku NATO agresije na Srbiju.

Može da otvori poslastičarnicu

Inače, Istorijat Levijevih torti je dug već više od tri decenije, a bilo ih je toliko da je francuski filozof komotno mogao da otvori poslastičarnicu. Pogledajte kompilaciju slatkih poklona koje je dobio Levi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirko

pre 6 godina

Kakav netolerantni cika. I torta je slatka demokratija :)...

ne volim latinicom

pre 6 godina

А Блер, Шредер, Клинтонка шта је са њима, да они су нам пријатељи.

Srpkinjaipo

pre 6 godina

Gospodin filozof bi imao više da čisti po Parizu nego po Beogradu. Milošević mu je ratni zločinac a Širak nije. Nego ko su mu ovi oko njega? Zašto ispod slika ne piše ko je na slikama. Njega naime znamo.

niki

pre 6 godina

Mozete li vi novinari da kazete ko ga je doveo u Srbiju,ko su te spodobe.Dajte da znamo.Sa takvima Srbija mora raskrstiti.

mirko

pre 6 godina

To nije tajna, Goran Markovic, sin doajena srpskog filma Olivere i Radeta Markovica.... Inace poznat po svom delovanju.

Milan Preradović

pre 6 godina

Dosta vise o ovom pajacu. Moramo da pričamo o GORANU MARKOVIĆU...

deda Raša

pre 6 godina

Ovo mi se uopste ne svidja. Poceli zlikovci da dolaze na mesto zlocina.

Petre Prlicko

pre 6 godina

U pravu si 100%.Jezim se od ovog belosvetskog olosa.A od ovih nasih mi se povraca.

Marcco

pre 6 godina

Alo bre. Na prvi avion i napolje.... Dajte malo samopoštovanja

Cicko

pre 6 godina

A ne jezite se na bezrazlosnu smrt Srpskih diplomata ,zbog politicarske nekompetentnosti

skorpion47

pre 6 godina

Treba gađati one koji ga dovode. Još im fali Kušner i Olbrajtova da imaju crnu trojku.

Sinisa Milutinovic

pre 6 godina

Alo bre ljudi, zar vam nije jasno da je ovaj vajni filozof došao na poziv srpske fukare u liku Gorana Markovića i njemu sličnih.Kad ne bi pričao ovako kako laje, prvo bi ga ta srpska fukara najurila iz Srbije.Prosto brate ko pasulj.

Grof Vronski

pre 6 godina

Država je zaslužila DEBEO žuti karton. Dozvolila je da takav čovek uđe u Srbiju, a mesto mu je na spisku "persona non grata".

Argus

pre 6 godina

Bilo bi bolje za ovog kvazi filozofa, francuskog milijardera, da adrenalin potraži na drugom mestu. Levi, Finkelkraut i Kušner, omraženi su u Francuskoj, javnost ih ne podnosi. B. A. Levi je u samom vrhu porodičnih bogatstava Francuske. Nasleđem - od tate industrijalca, rođen je bogat za deset života. I verovatno mu je i dosadno u njegovom ogromnom apartmanu-rezidenciji u bulevaru Sen Žermen u Parizu, ili u njegovoj još većoj vili u Marakešu koju je kupio od Alana Delona. Svojevremeno je po Bosni tražio inspiraciju za političke pamflete, sve dok ga Jevreji nisu zamolili da prestane da petlja sa Bosnom. A posle svega, usudio se, eto, da se pojavi u Srbiji. Ni obraza, ni srama. On, najglasniji zagovornik (uz Finkelkrauta) bombardovanja Srbije. Znamo zašto je Goran Marković doveo Levija, trulog francuskog bogataša, neoliberalnog kapitalistu. B. A. Levi je kao vlasnik filmske kuće "Filmovi za sutra", još 2001., Goranu Markoviću finansirao film "Srbija, nulta godina". Vremena su teška i Goran bi opet da se ogrebe, a "filozof", Levi, da se o njemu govori (torte u glavu - obožava). Dakle, vi što ste ga doveli, prodane duše - sram vas bilo! A vi gosodine Levi: Partez, Vous n`avez rien à faire dans mon pays !

Nina

pre 6 godina

Bilo je I devojaka koliko vidim na snimku. Bravo I za devoje, bravo. Nisu se svi uspavali, bravo svima sto su protestovali.

veselin

pre 6 godina

NIJE PROBLEM OVAJ JEVREIN PROBLEM JE ONAJ KO GA JE DOVEO!

Aranđel

pre 6 godina

Ojjjjjjj Srbijo pa šta radiš. Kako je ovaj fašista uopšte ušao u Srbiju !

Deda Zvonce

pre 6 godina

Све је то режија Горана Марковића!

milena nikšić

pre 6 godina

Uopšte me ne čudi koliko fašista šeta po Srbiji, nije on jedan jedini, samo za NATO fašiste koji slobodno šetaju po Srbiji, pa se čak uselili i u Generalštab Vojske Srbije sa svojim špijunskim momcima, to meni smeta što su nam zemlju zatrovali za večita vremena, Ovaj Levi dodje i ode, a vi napravili čitavu pozorišnu predstavu komentarima, a za ove fašiste ćutite.Neće više biti Srba na Balkanu, jer ovi fašisti iz Brisela Đavolje varoši sve na tihi način poubijati.Zar niste primetili koliko je bolesnog naroda?koliko ih je poumiralo i po ulicama.Ko vodi o tome računa - niko, groblja sve šira , a oranice sve uže.Nije da je meni stalo što je Levi došao niti me brine, mene više brine zdravlje i život moga naroda, jer ja sam za tri meseca izgubila tri brata mladja od mene, samo infarkt6 i dole na ulicu ili kancer, nemamo lekova, i oni lekovi još pospešuju smrt, voda , vazduh ko vodi računa o tome što nas zaprašuju otrovom, pa i malu decu koja i neznaju da se igraju umiru u najtežim mukama, nema narod toliko para da ih leči SMS. O tome razmišljajte narode moj, a sa ovakvima je lako

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija