• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.05.2017

08:00

DANAS slavimo SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ČUDOTVORCA!

Društvo

DANAS slavimo SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ČUDOTVORCA!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog koji se, zbog isceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi, naziva i Čudotvorcem

U manastiru Ostrog, gde počivaju mošti ovog svetitelja, posle liturgije svake godine se održava veliki narodni sabor. Slavi se i kao krsna slava. 

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 1610. godine, kao Stojan, u porodici Jovanovića, u selu Mrkonjić, u hercegovačkom Popovom Polju.

Od malena je bio ispunjen ljubavlju prema Bogu i Crkvi pa je, kada je poodrastao, otišao u trebinjski manastir Uspenja Bogorodice i primio monaški čin.

Zbog ozbiljnog i retkog podvižničkog života, ali i trpeljivosti, milosrđa, praštanja i hrabrosti, ubrzo se pročuo. Kasnije je izabran za zahumskog i skenderijskog episkopa.

Najpre je živeo u Tvrdošu, a kada su Turci razorili manastir, preselio se u Ostrog.

Umro je mirno, u 1671. godine, a njegove mošti ostale su, veruje se, čudotvorne do dana današnjega.

Čudesa na grobu svetog Vasilija su, kažu vernici, bezbrojna. Na ovaj i Trojičin dan ka svetinji se slivaju reke poklonika, bez obzira na veroispovest, tražeći isceljenja u najtežim bolestima i mukama. Mnogi dolaze pešice, a neki i bosonogi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milorad

pre 6 godina

заувек ћеш бити наш светац Василије Острошки,без обзира што те неки неверници из Црне Горе продадоше душманима у руке,стидите се браћо Црногорци,да вам Клинтон.Блер.Солана.................... буду власник манистира Острог.не било вас ниђе под капом небеском

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija