• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

12.05.2017

20:19

DR DANICA GRUJIČIĆ TVRDI ZA INFORMER: Srbija je večno zatrovana osiromašenim uranijumom! DRŽAVA MORA DA TUŽI NATO!

Društvo

DR DANICA GRUJIČIĆ TVRDI ZA INFORMER: Srbija je večno zatrovana osiromašenim uranijumom! DRŽAVA MORA DA TUŽI NATO!

Podeli vest

Država mora da oformi komisiju koja će utvrditi istinu o osiromašenom uranijumu u NATO bombama, a zatim i da tuži alijansu zbog onoga što nam je uradila... Zatrovali su nam zemlju, prirodu, hranu, čeka nas epidemija kancera

Srbija je posle bombardovanja 1999. večno zatrovana osiromašenim uranijumom, a država mora da oformi komisiju koja će to dokazati i tužiti NATO pakt, kaže za Informer prof. dr Danica Grujičić, naš eminentni neurohirurg.

Ona otkriva da se osiromašeni uranijum tek raspada posle 4,5 milijardi godina, što znači da su nam zemlja i hrana doveka kontaminirani i da nas tek čeka epidemija karcinoma.

Strašne posledice

Doktorka Grujičić je sa još naših sto vrhunskih stručnjaka iz svih sfera poslala inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da se oformi nezavisna komisija za dokazivanje smrtonosnih posledica NATO bombardovanja.

- Ukoliko se dokaže prisustvo uranijuma od NATO bombi u Srbiji, posledice opasne po zdravlje građana ostaće večne. Zbog toga apelujemo da se oformi komisija koja će utvrditi koliko je naša zemlja tačno kontaminirana i taj posao mora ozbiljno da se uradi. Ako se dokažu ove tvrdnje, Srbija mora da tuži NATO pakt zbog onoga što su nam uradili - napominje Danica Grujičić.
Novak Đurović

Prema njenim rečima, Srbija se nikad neće oporaviti od dejstva osiromašenog uranijuma, a najteže posledice nam tek predstoje.

- Dejstvo uranijuma traje čak 4,5 milijardi godina, jer toliko treba da se on raspadne. To znači da su naša priroda, hrana, vazduh, okolina... doveka zatrovani. Ne smemo da zaboravimo da je NATO avijacija u naletima, prilikom bacanja bombi sa osiromašenim uranijumom, za 78 dana potrošila kiseonika koliko cela Srbija ne bi za 50 godina! Sasvim je jasno da je NATO imao nameru da počini genocid u Srbiji, i to im je i uspelo ako pogledamo i medicinske i ekološke podatke - dodaje prof. dr Grujičić.

Ona objašnjava da je potrebno da se formira posebna laboratorija koja će moći da ispita sve supstance zaostale od NATO bombi, a veliki broj stručnih lica koji su stali iza ove inicijative moći će precizno i matematički da dokaže sve posledice koje su one ostavile:

- Ovo je stvar svih građana Srbije i pitanje brige o njima! Očekujemo da država podrži našu inicijativu.

Novak Đurović

Sa njom je saglasan i profesor hemije dr Petar Pfendt, jedan od članova izvršnog odbora inicijative "Ispitivanje posledica NATO bombardovanja"! Prema njegovim rečima, ova inicijativa je pokrenuta u želji da se građanima Srbije podigne svest o štetnosti NATO bombi i otrova koji je ostao na našem tlu.

- Ne smemo više dozvoliti da se ćuti o ovom zločinu čije posledice trpimo i dan-danas. Cilj ove inicijative jeste da se dokaže štetnost NATO bombardovanja i da pokušamo da spasemo našu sredinu. Neshvatljivo je da su do sada svi ćutali i nisu prepoznali ovaj problem velikih razmera. Na prvom mestu država, koja će ovog puta, nadam se, shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo zbog osiromašenog uranijuma nakon rata - ističe profesor Pfendt.

Zdravlje najbitnije

Prema njegovim rečima, naša zemlja je prepuna otrova zaostalih iz bombardovanja.

- Zbog uranijuma udišemo zagađeni vazduh, pijemo nezdravu vodu. U prilog tome ide i činjenica da je broj kancerogenih oboljenja u Srbiji 20 puta veći nego u zemljama Evrope. Raste broj kancera, bolesti krvi, disajnih organa... Zato nećemo odustati. Čak i da resorna ministarstva ne budu voljna, mi idemo dalje, organizovaćemo tribine, predavanja, skupljaćemo potpise da spasemo i sačuvamo zdravlje građana Srbije - izričit je profesor hemije Petar Pfendt.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milorad

pre 6 godina

ужас шта нам је нато банда урадила,семе им се западно проклето затрло

Bane

pre 6 godina

Vrlo pametna i potrebna inicijativa. Dosta više podilaženja zapadu, NATO.u i EU. Sad da se pokaže naša vlada!

Ljubodrag Davidovic

pre 6 godina

Pa zar ovo niko ne cita ? Sta je drugo toliko vaznije ?

kica

pre 6 godina

Svaka cast na ovim recima, sve je istina! Treba pricati, neka svi znaju! Meni je za vreme bombardovanja geler od rakete udario u terasu i potom pao na nekoliko cm od auta u dvoristu. Taj komad rakete od 40 cm je bio mozda i radioaktivan jer ukoliko bi se duze vreme drzao u ruci, pocelo bi neko peckanje da se javlja Komad rakete je prijavljen nadleznim organima koji su ga potom odneli... Treba ih tuziti i naplatiti im sve, ovakav zlocin ne zastareva...

Sargarepac

pre 6 godina

Lepo rece Arcibald Rajs, prezirem narod koji se klanja svom neprijatelju!\n

Nesa

pre 6 godina

Pozdrav i podrska "INICIJATIVI". Mozda treba razmisljati i o pojedinacnim i kolektivnoj tuzbi obolelih. U svakom slucaju se treba boriti, pa makar da se tim putem pokaze svetu sta su radili, mada nisam siguran koliko to svet interesuje kada je Srbija u pitanju.

Dr

pre 6 godina

Vi ste hrvati mentalno bolesni,vama bi bilo pozeljno neko zracenje mozda vas malo stabilizuje da postanete ljudi

Pegaz

pre 6 godina

Otrovani ste i vi, ali niste svesni. Otrovani zlom, zlobom. Vidi se po komentaru da vam je mozak vec odavno bolestan. I to je u poznoj fazi bolesti, bez ikakve nade za izlecenje. A posto u vasoj naciji to ima razmere epidemije, ja bih se na vasem mestu ozbiljno zabrinula. VI STE PROSTO KANCEROGENA NACIJA!

Milan

pre 6 godina

Napokon da se neko setio.Svaka cast doktorki Gruicic.Bacili su nam neprimetnu atomsku bombu koja je slicnih posledica kao u Nagasakiju i Hirosimi.U sustini,NATO je tesko zlo koji i po Nemackoj"cine cuda"a zarad politike se to ne spominje..

Zen

pre 6 godina

Ovakvih zena treba da je vise u Srbiji, steta sto je Srbija siromasna sa pametnim zenama , gospodja Danica malo kasni ali bolje ikada nego nikada. Samo jos treba glupi muskarci da je cuju .

branko

pre 6 godina

Odlično ja sam pre bombardovanja imao u dvorištu 50 Vrabaca, 20 Gavrana, 15 Gugutki,5 Krtica,100 Pčela,1000 Komaraca,35 Bubamara,10 Skakavaca i oko 1000 drugih Buba i Insekata a sada imam samo 10% od toga.nŠto znači da su izvršili genocid nad Florom i Faunom .nMožda su se političari i dogovorili ali neznam koje u ime Životinja i Biljaka potpisao Kumanovski sporazumnn

sinisa

pre 6 godina

Posto nas je NATO zatrovao gde ce mo masovno kao narod stradati šta ima oni od nas vise da traze i očekuju,pa mi te zlikovce necemo i neka nas puste da zivimo kolko se ziveti moze a li onako kako mi hocemo,slobodno i sa svim dragim prijateljima u svetu.Na silu nista ne moze i gvožđe puca.Narod nece ni NATO niti Evropsku uniju a to narod ce reci na svakom referendumu.Hvala im na svemu onom sto su Srbiji uradili..................

Dragan

pre 6 godina

Ovo je inicijativa onih kojih nigde nije bilo dok je trajalo bombardovanje. Sada nešto pokreću i pri tome pokazuju da su iako se kriju iza svojih titula potpuno nestručni u oblasti posledica NATO bomabrdovanja. Osiromašeni uran je lociraran (Srbija bez Kosova i Metohije) na malim površinama na jugu (zna se koje su) I većinom uklonjen. Bombe koje su bacali na nas ne sadrže uran već ga sadrže zrna za top aviona A-10 i dosta vise tog lupetanja o bombama sa uranom. Ono što nas truje je neeksplodirani eksploziv i produkti eksplozije iz tih bombi. Toksičnost I kancerogenost toga je davno dokazana. Pitajte ljude koji su bili na licu mesta I kontrolisali radioaktivnost i ljude koji su obavili zdravstvene preglede onih iz zona dejstva aviona A-10 a ne ove nadristručnjake

Goran

pre 6 godina

Svakog dana jedno dete (uzrasta 1-16 godina) u Srbiji oboli od Leukemije. Ova bolest se pretezno tretira hemoterapijom. Citostatici (tj. otrove) koji unistavaju ne samo bolesne celije vec i zdrave, proizvodi \"Pliva\" Zagreb. Ove podatke niko ne objavljuje, a i nisu prihvatljivi za bilo koju vlast.\nOdlukom da se Leukemija moze leciti u Srbiji - zdrastveni fond Srbije ne placa lecenje tj. transplataciju krvi u inostranstvu.\nZa 20 god. u Srbiji 250 transplatacija krvi (kod dece),\ncetiri sobe za transplataciju,\n1000 donora krvi iz kostane srzi (u SRB), nedostupni lekovi za lecenje....Pitanje: Da li je vazno to da Leukemiju mozemo da lecimo u Srbiju ili sa kojim procentom uspesnosti to radimo ???\nu Ino centrima procenat izlecivosti 75-80 %. Leukemija kod dece narocito u porastu 10 godina od bombardovanja. Ako ne resimo pitanje lecenja dece necemo imati koga da nam radi u novootvorenim fabrikama. Neka\nNATO sad plati lecenje nase dece, jer dok mi pokrenemo tuzbu ostacemo onoliko da stanemo pod jednom sljivom. Voleo bih da me neko demantuje. Mogo bi to da bude neko iz \"istrazivackog novinarstva\".\n

Anarhista

pre 6 godina

За 200 година ни трава неће ницати. Тако се то деси, кад се са ђаволом тикве саде, а Господ се одбаци.

slađa

pre 6 godina

Podrška inicijativi! Sa državom, ili bez nje. Razmere zločina NATO alijanse su tolike, da su gotovo "božanske". Kao u onoj anegdoti. Da nismo nesrećnici koji se nalaze u tom filmu, rekla bih da je ovo neki trećerazredni horor, bez jasnog smisla. Valjda zato što nije lako prihvatiti da ti je svaki peti poznanik oboleo, a deseti umro od kancera. Počev od kolega, pa dalje. Zato treba neko da kaže istinu o ovom balkanskom eksperimentu, koji je pogodio i pobednike i poražene iz ratova 90-ti, istom silinom, bez razlike.

sasa

pre 6 godina

Svaka čast doktorki na hrabrosti i inicijativi. Predlažem da se ta peticija objavi i javno potpisuje u našoj zemlji. Trebalo bi zločin naučno dokazati i tužiti ih. Pri tome koristiti i laboratorije naših uticajnih prijatelja u svetu.

xx

pre 6 godina

Posto Srbija ima najkvalitetniji zeolit na ovoj planeti koji je razlog da isti nije upotrebljen za radioaktivnu dekontaminaciju ? Zasto ovi nazovi strucnjaci plase i lazu vlastiti narod ? A ako ne lazu , zasto nisu uoptrebili zeolit da dekontaminiraju zemlju?? Ako ove strahote iznose da bi se naplatila steta od onog ko ju je izazvao , zasto nas uveravaju da je sve zatrovano nakon NATO bombardovanja ? Zar ne bi to trebali da pricaju NATO drzavama? I jos nesto da podsetim ove strucnjake: Da bi danas dokazao da te neko prije 18 godina otrovao - nije potrebno da svih 18 godina budes otrovan i ne lecis se! Kao i sledece: Ako se spasis od trovanja i izlecis - to nikako ne znaci da nikad ni nisi bio otrovan! ...Uzme se uzorak , spremi a otrov se ukloni !!! Taj uzorak je dokaz da si bio otrovan , nema potrebe da celo vreme budes otrovan da bi dokazao da te neko otrovao! ....uh dragi nasi strucnjaci , ljubi ih majka....

saveta

pre 6 godina

Pridružujem se inicijativi DR DANICE GRUJIČIĆ za formiranje nezavisne komisije koja bi utvrdila prisustvo uranijuma u ratom najviše bombardovanih područja u Srbiji sa Kosovom. Inicijativa je i ranije postojala sa moje strane u vezi analize zemljišta na teške metale u Paraćinu i Ćupriji ,posle eksplozije vojnog skladišta na Karađođevom brdu.Povod je bio-povećan %kancera i šta bi bio uzrok. Analize su urađene na hem fak.u Bg,ali bez publikovanja,jer je za te analize bilo zaduženo ministarstvo odbrane. veštak za akcidentne situacije-dipl.hem

nevena

pre 6 godina

ovo bi nam bila obaveza i prema sebi i prema dolazećim generacijama. da znamo gde živimo i kako da se ponašamo. postoji sigurno nešto što možemo učiniti da se zaštitimo, ali o tome treba da se priča otvoreno. ne znam da li postoji porodica u Srbiji da nema slučaj kancera

Mile

pre 6 godina

U pravu je. Drzava treba da preduzme potrebne pravne radnje.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17