• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2017

13:33

SPC: U ponedaljak počinje redovno majsko zasedanje Svetog sabora!

Društvo

SPC: U ponedaljak počinje redovno majsko zasedanje Svetog sabora!

Podeli vest

Redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, i ove godine započeće svetom liturgijom u crkvi svetih Apostola u Pećkoj Patrijaršiji, u ponedeljak 15. maja, a radni deo će početi, kako se očekuje, u popodnevnim satima u Beogradskoj patrijaršiji

Sabor je najviše zakonodavno telo Crkve i okuplja arhijereje iz celog sveta, a predsedava mu prvi među jednakima, patrijarh Irinej. 

Ranije, Sabor se po pravilu okupljao dva puta godišnje, na prolećnom i jesenjem zasedanju, što nije slučaj poslednjih nekoliko godina najverovatnije zbog nastojanja crkve da štedi. 

Poslednjih godina, naime, održava se samo prolećno zasedanje, koje traje po nekoliko dana i uobičajeno izaziva veliku pažnju javnosti. 

Ove godine, međutim, to nije slučaj. 

Teme - tajna

Teme Sabora se nikada ne najavljuju, pa se o njima u medijima najčešće nagađa. 

Jedna od nezaobilaznih tema je stanje crkava i manastira na Kosovu i Metohiji u aktuelnom trenutku, a ove godine će se gotovo izvesno na dnevnom redu naći rad međureligijske komisije Vatikana, Hrvatske biskupske konferencije i SPC o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata. 

Viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković za Tanjug kaže da ne zna šta će biti teme ovogodišnjeg majskog zasedanja Sabora, ali se slaže da će naša strana te mešovite komisije verovatno predstaviti postignuća u njenom radu do sada. 

Inače, predviđeno je da međuverska komisija o Stepincu radi godinu dana. Do sada su održane četiri sednice, a naredna je najavljena u junu u Podgorici. 

Prema rečima Rakovića, na dnevnom redu će svakako biti tekuća pitanja iz života Crkve. 

Može se, kaže, očekivati da se razgovara o položaju sprske crkve u Crnoj Gori u novonastaloj situaciji kada ta zemlja ulazi u NATO i kada pretnje srpskoj crkvi u toj državi rastu. 

Raković misli i da će se ponovo, makar uzgredno, debatovati o prilikama u Makedoniji s obzirom na novonastala dešavanja u toj zemlji. 
 

Tanjug

Misli da bi ponovo na dnevnom redu Sabora mogao da se nađe i odnos srpske crkve sa Rumunskom pravoslavnom crvkom, posebno zbog toga što rumunska strana ne prestaje sa nekakonskim upadima u Timočku krajinu. 

- Posebno je interesantno kako će SPC postupiti prema pitanju Rumunske pravoslavne crkve s obzirom na to da je na prethodnom Saboru najavljena mogućnost i prestanak opštenja dveju crkava zbog njihovih nekakonskih delatnosti u Timočkoj krajni - naveo je Raković. 

Biće, kaže, interesantno videti dokle se sa tim došlo I s obzirom na to da Sabor na Kritu nije urodio plodom u smislu dijaloga srpske i rumunske crkve. 

- Zanimljivo će biti da se vidi kakav će sada biti stav SPC o tom, inače, veoma sportnom pitanju - zaključio je Raković. 

Inače, na prošlogodišnjem prolećnom zasedanju arhijereji su se dogovorili da se što pre započne sa priprema za proslavu 800-godišnjice samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve (1219 - 2019), u saradnji sa organima Srbije i Republike Srpske i sa svim relevantnim naučnim i kulturnim institucijama srpskog naroda. 

Saradnja sa svima

Sabor redovno razmatra unutrašnje i spoljne odnose sa pravoslavnim crkavama, pa je tako prošlog maja konstatovana izuzetno dobra saradnja s svima, osim sa rumunskom Patrijaršijom, čiji episkopi i sveštenici, kako je tada saopšteno, već godinama, nekanonski i nebratoljubivo upadaju u područja jurisdikcije SPC u Istočnoj Srbiji. 

Sabor je tada pozvao Rumunsku crkvu da sa tim prestane ili će, kako je najavljeno, u suprotnom SPC biti primorana da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom crkvom, 

Ne treba isključiti mogućnost da će najviše zakonodavno crkveno telo ii ove godine razmatrati kadrovska pitanja i upražnjena mesta vladika u jednom broju eparhija. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko djeric

pre 6 godina

strah me neki uhvati kada vidim ove bradonje na slici.opravdano jer od kada su poceli voditi politiku ode narod u aut pd 89g majku ti boziju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija