• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

14.05.2017

09:46

MISA ZA STEPINCA USRED SRBIJE! Ovakvo poniženje odavno nam nije priređeno!

Društvo

MISA ZA STEPINCA USRED SRBIJE! Ovakvo poniženje odavno nam nije priređeno!

Podeli vest

Dok traju teški pregovoti mešovite pravoslavno-katoličke komisije o liku i delu kardinala i nadbiskupa iz vremena NDH Alojzija Stepinca i dok se patrijarh Irinej sa celom SPC i državni vrh Srbije bore svim silama da spreče da on bude kanonizovan, služena je misa za Stepinca i čitana molitva da postane svetac i to u prstonici Srbije
Informer

To je urađeno, prenosi Alo, ni manje ni više, nego u Smederevu, gradu u koji je sa izgradnjom Smederevske tvrđave 1430. postao prestonica Srpske despotovine.

Misa je, kako tvrdi naš izvor, služena pod pokroviteljstvom Beogradske nadbiskupije, a služio je sudski vikar i mladomisnik Jovan Vejin u katoličkoj crkvi Rođenja Svetog Ivana Krstitelja u Smederevu.

Patrijarhovo pismo papi

Patrijarh Irinej je, podfsetimo, u pismu koje je poslao papi Franji vrlo otvoreno govorio o Stepincu i razlozima zbog kojih ne sme biti proglašen za sveca.
- Kardinal Stepinac je svesrdno podržao stvaranje NDH, obasuo je pohvalama njeno vođstvo i višestruko učestvovao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je carevala u toj državi, kopiji Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije... Kardinal Stepinac nije protestovao, nego je ćutao i pred činjenicom da su u njegovoj državi hladnokrvno, planski i sistemski ubijana i deca „nepouzdanih" građana te države - Srba, Jevreja, Roma - napisao je patrijarh Irinej.

Da sve bude još strašnije veštenik koji je služio misu nije neki običan, već čovek koji je u Nadbiskupiji beogradskoj na veoma visokom položaju.

VEČERNJI LIST: Gotovo je, Stepinac sigurno svetac! PATRIJARH IRINEJ: Nije istina!

Protojerej stavrofor Dimitrije Kalezić, profesor Univerziteta u penziji i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da mu je jasno zašto je takva misa služena.

- U toj priči ja vidim samo inat i taktiku kontriranja, upravo zato što se cela Srbija bori protiv kanonizacije. Postavlja se pitanje da li će Stepinac biti svetac za Smederevo, naravno da neće, biće za to malo katolika koliko ih ima tamo i ni za koga više. Donekle bi mi bilo razumljivo da je misa služena u Hrvatskoj, Slavoniji ili bilo kom mestu gde ima više katolika. Da su sigurni da je on svetac, Katolička crkva nikog ne bi pitala ništa, pun kalendar imaju svetaca, a za koga su još pitali druge osim za njega? On neće biti svetac za druge, nego samo za njih - komentariše Kalezić.

svako ko pročita Stepinčeve dnevnike videti da je on bio rasista i nacionalista, šovinista, da nije bio tolerantan prema drugim narodima i drugim verama

Istoričar Čedomir Antić kaže da ni za samu Katoličku crkvu ne bi bilo dobro da se Stepinac kanonizuje jer je on, između ostalog, bio kontroverzna ličnost, težak rasista, nacionalista i šovinista.

- Što se tiče Stepinca, nije dobro da u vreme kada Katolička crkva pokušava da se reformiše, preispita i suoči sa raznim problemima iz prošlosti, kada je u proteklih 50 godina amnestirala mnoge slobodoumnike kakav je Galilej, osudila sopstvene progone čitavih naroda kao što su na primer Jevreji, insistira na kanonizaciji čoveka koji je sarađivao sa režimom u NDH, najvernijim saveznikom Trećeg rajha - navodi Antić.

PATRIJARH IRINEJ: Vatikan krije dokumenta o Stepincu!

On dodaje da će svako ko pročita Stepinčeve dnevnike videti da je on bio rasista i nacionalista, šovinista, da nije bio tolerantan prema drugim narodima i drugim verama. 

ZUROF: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj!

- Ne biraju oni njega za predsednika opštine u Varaždinu, nego hoće da ga kanonizuju. To je, naravno, njihova stvar, ali svaki pokušaj prevazilaženja milenijumskog raskola između katoličanstva i pravoslavlja je značajno otežan ako to učine. Crkva ne treba da bude u službi nekog naroda, posebne nečijeg nacionalnog pokreta, i a ne može da podržava kontroverzne ljude - završava on.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
xx

pre 6 godina

u zatvor popa koji je sluzio misu u Srbiji ubici srpske dece ! Sto veci polozaj ima - to vecu kaznu treba da dobije. Oni koji to rade van Srbije nisu na dohvat ruke nasem sudstvu , u ovom slucaju skot je u Beogradu nota bene ! Moze vlada da svira kurcu kako Srbija ide napred , ovakvi detalji dokazuju da nas vlada laze! Kao i ubistvo Jelene Marjanovic! Dabogda zavrsili kao zrtve onih koje stite i kome dudlaju kurce za saku eura!

Marcco

pre 6 godina

Katolicki vikar Jovan.... pa ovi su prolupali skroz.

dragan

pre 6 godina

u Smederevu katolici svasta pre bih presao u Islam nego postati katolik nevernik.\n

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija