• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.

15.05.2017

19:43

RODITELJI PAŽNJA, SAOBRAĆAJNI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Decu na ekskurzije voze PIJANI VOZAČI U KRŠEVIMA!

Društvo

RODITELJI PAŽNJA, SAOBRAĆAJNI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Decu na ekskurzije voze PIJANI VOZAČI U KRŠEVIMA!

Podeli vest

Često se dešava da učenici na izlete putuju autobusima starim i po 30 godina, u veoma lošem stanju, i da ih voze umorni i pijani vozači. Zbog toga od danas kreće rigorozna kontrola autobusa i vozača koji prevoze đake na ekskurzijama

Učenici srpskih škola sve češće se na ekskurzije prevoze jedva ispravnim autobusima starim i po 30 godina, a ove krševe neretko voze pijani, umorni i neiskusni vozači, upozoravaju saobraćajni stručnjaci! Kako bi smanjili troškove, neki organizatori na dva sedišta u autobusu smeste i po troje dece!

Upravo zbog toga Saobraćajna policija od danas kreće sa rigoroznom kontrolom autobusa i vozača koji prevoze đake na ekskurzijama. Akcija "Kontrolisanje autobusa i vozača pred polazak na đačke ekskurzije" sprovodiće se tokom maja i juna.

Neophodno je da se donese novi zakon o bezbednosti dece u saobraćaju pre nego što neko strada na ekskurzijama
Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Stari autobusi

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, naglašava da je neophodno da se donese novi zakon o bezbednosti dece u saobraćaju, jer je putovanje na ekskurzije u sadašnjim uslovima veoma opasno po život i zdravlje đaka!

- Kada pojedine škole raspišu tender za putovanja, gleda se samo da cena prevoza bude najniža. Zato učenike prevoze u katastrofalnim uslovima, autobusima starim i više od 30 godina. U dosta slučajeva vozači su tek položili vozački ispit i nemaju iskustva. Nedopustivo je što im je dozvoljeno da voze decu - kaže Okanović.

Prema njegovim rečima, na dva sedišta pojedini organizatori "potrpaju" i troje dece samo kako bi išlo manje autobusa sa više đaka i tako se uštedelo na prevozu.

U 2016. 11 kazni za organizatore ekskurzija

Prošle godine Upravi saobraćajne policije prijavljeno je 9.719 ekskurzija, pregledano je 15.856 autobusa namenjenih za prevoz đačkih ekskurzija. Prema podacima iz MUP, zbog utvrđenih nepravilnosti, osam autobusa je isključeno iz saobraćaja, 11 vozača autobusa isključeno je iz saobraćaja pre polaska na put i jedan za vreme ekskurzije.

- To je strašno opasno i za takvo neodgovorno ponašanje se moraju kažnjavati prevoznici, organizatori, direktori, nastavnici, kao i vozači! Našoj državi treba nov zakon kojim će se tačno precizirati pod kojim uslovima mogu da putuju đaci, što pored postojećih propisa treba da podrazumeva iskusne vozače i nove autobuse - ocenjuje Okanović.

Reuters

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola upozorava da se dešava da vozači pred sam put budu vidno pijani i da su se roditelji zbog ovakvih i sličnih incidenata mnogo puta žalili školskoj inspekciji i policiji.

- Neke škole gledaju da uštede svaki dinar kako bi nastavnicima, direktorima i vodičima ostalo novca za isplatu dnevnica, pa iznajmljuju stare i jeftine autobuse. Zato kontrola mora da bude stroga, jer pojedini vozači autobusa sedaju pijani za volan, u veoma stara vozila, što može da dovede do katastrofalnih nesreća - dodaje on.

Kako će izgledati kontrola

* Provera vozačke dozvole
* Provera saobraćajne dozvole
* Provera dokumentacije za vozila
* Provera tehničke ispravnosti autobusa
*Alko-test vozača
* Da li je vozač ispoštovao propis o radnom vremenu
* Da li je koristio pauzu za odmor koja se određuje na osnovu pređenih km

Antić kaže da na starim vozilima škole uštede dosta novca, koji potroše na dnevnice vodiča, lekara, direktore, nastavnike...

- Dobar autobus, koji je star oko sedam godina, košta 380 evra na dan, dok se ovi stariji i remontovani godinama mogu iznajmiti i za 60 evra. Zato pojedini direktori škola kalkulišu i biraju autobuse u najgorem stanju - upozorava Antić.

Nema praštanja

U MUP kažu da se po cenu otkazivanja putovanja neće dozvoliti da autobusi i vozači krenu na ekskurziju pre nego što ispune sve propisane uslove.

PAŽNJA! MUP APELUJE NA RODITELJE: Ukoliko primetite da vaše dete igra igricu "plavi kit" obevezno nam prijavite!

- Direktori škola su dužni da najkasnije 48 sati pre polaska na ekskurziju policiju obaveste o mestu i vremenu polaska, broju autobusa, kako bi saobraćajni policajci mogli da urade kontrolu. Saobraćajci će proveravati dokumentaciju za vozila i vozače, tehničku ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje propisa o radnom vremenu i korišćenju propisanih pauza i odmora - kažu u MUP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rasa bataja

pre 6 godina

Saobracajni strucnjaci???\npa sta Vi upozoravate.Resite nesto sami.\nda li je moguce da sve u drzavi proradi cim dospe u novine.....\n

Nikola

pre 6 godina

Najgore je to kada je tvoja sudbina u tudjim rukama i odlucuje o njoj. Nebitno da li je to sofer, general u vojsci, general u policiji pa se na kontu tvoje sudbine takvi kite nezasluzenim cinovima tudje sudbine itd. Zato ne dozvolite sebi da o Vasim sudbinama odlucuju drugi.

Nesa

pre 6 godina

Eee moj prijatelju. I o tvojoj i o mojoj i o mnogim sudbinama, ako tako gledas, odlucuju drugi. Pa nemogu (a ne mozes ni ti) da budem vozac autobusa, pilot, masinovodja, lekar, advokat, sudija, farmaceut, hirurg,itd, pa da sve uzmem u svoje ruke. Naravno ni general ne mogu uz to da budem pa da odlucujem kako i gde da se ratuje. Politicari odlucuju dali ce da se zarati, pa o tome mene i tebe i ne pitaju. Onaj ko puca u tebe takodje odlucuje o tvojoj sudbini, pa i pijani ili umoran vozac koji ti dolazi u susret. I narkoman u krizi a sretne te u mraku je iskusenje sudbine. Da ne nabrajam dalje. Dozvolio ti ili ne ali o tvojoj kao i o mojoj, kao i o svacijoj sudbini uvek odlucuju drugi, a mi cinimo sve sto je u nasoj moci da sanse popravimo u nasu korist.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija