• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

16.05.2017

14:07

SMRTONOSNA ZAMKA OVAKO POČINJE... Novinar POKUŠAO DA IGRA "PLAVOG KITA", evo šta mu se dogodilo!

Društvo

SMRTONOSNA ZAMKA OVAKO POČINJE... Novinar POKUŠAO DA IGRA "PLAVOG KITA", evo šta mu se dogodilo!

Podeli vest

Novinar koji radi za Radio Slobodna Evropa napravio je nalog na veb stranici VKontakte, predstavljajući se kao 15-godišnja devojčica, želeći da se priključi igranju igrice Plavi kit i otkrije zastrašujuće izazove kojima ona izlaže tinejdžere i na kraju ih tera u smrt

Prvi zadatak koji je dobio novinar, nakon što su ga administratori igrice upozorili da ne može da odustane , jer će imati sve njegove podatke i krenuće da ga progone, bio je da žiletom ureže jedan od heštegova igrice ("F58") na svojoj ruci.

Novinar je pokušao da prevari administratore igrice sa fotografijom koju je obradio u fotošopu, ali oni nisu pali na njegovu prevaru i prestali su da mu šalju dalje zahteve i da mu odgovaraju na poruke, piše higgypop.com.

Da podsetimo, igrica Plavi kit je na desetine mladih odvela pravo u smrt širom sveta. Nakon priključivanja igrici, tinejdžeri dobijaju različite izazove u periodu od 50 dana, prvo one manje opasne, zatim sve opasnije, poput samopovređivanja i na kraju pozivom na izvršenje samoubistva.

List Nova gazeta navodi da je u Rusiji između novembra 2015. i aprila 2016. godine bilo oko 130 samoubistava maloletnika povezanih sa sa grupom "Plavi kit".

Dosadašnji slučajevi pokazuju da su deca "igru" završavala na najstravičnije načine - najčešće skokom sa višespratnice, ali i vešanjem, smrzavanjem u snegu...

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila je novu bazu podataka o samoubistvima maloletnika. Prema podacima ruskih vlasti, ukupno 720 maloletnika izvršio je samoubistvo tokom 2016. godine, dok statističkih podataka o pokušajima samoubistva nema.

Kao razlozi zbog kojih se maloletnici odlučuju na ovakav korak navode se porodični problemi, neuzvraćena ljubav, problemi sa mentalnim zdravljem, korišćenje narkotika ili konzumiranje alkohola, a delom samoubistava imaju i neku vezu s internetom ili društvenim mrežama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 6 godina

Pa sta radi policija. Pohvatsjte banfu i u dozivotni zatvir sa njima.

Master

pre 6 godina

Eh, da je to tako lako, pohvatali bi ih oni odmah, ne sumnjaj u to. Dobar haker sam, a ne jos tim hakera koji stoji iza toga, moze svoje tragove da sakrije tako dobro, da cak ni najbolje, tehnoloski najnaprednije sluzbe, sa najpotkovanijim hakerima ne mogu da ih lociraju, ili mogu ali im treba vremena da ih ulove kad naprave gresku

vlah alija

pre 6 godina

dobro svedocanstvo stanja ruske nacije ,pa samo jos tamo mogu da nadju idiote , a ne kontam zasto tolika panika u srbiji kad nije zabelezen ni jedan slucaj

zlatan

pre 6 godina

ma vazno je da policija kaznjava za pojaseve jer se brinu za nasu sigurnost.

Laki

pre 6 godina

Kakve veze ima nasa policija sa tom igricom, ni mnogo savremenije i obucene policije nemogu da izadu na kraj sa time, a ti si verovatno platio kaznu za pojas pa resio da se pozalis

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija