• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer.rs

17.05.2017

10:12

(VIDEO) SRBI PRAVE ORUŽJE SA RUSIMA I KINEZIMA: Za saradnju zainteresovani i Nemci i Francuzi!

Društvo

(VIDEO) SRBI PRAVE ORUŽJE SA RUSIMA I KINEZIMA: Za saradnju zainteresovani i Nemci i Francuzi!

Podeli vest

Srbija će uskoro praviti oružje za Ruse i Kineze, a u planu je i proizvodnja novih i modernizacija već postojećih sistema u kooperaciji sa nekim zemljama EU, pre svega Nemačkom i Francukom. Novi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme omogućiće da i stranci ulažu u namensku industriju u našoj zemlji
Printskrin

Ulaganje stranaca u namensku industriju, ističu vojni analitičari, u svetu normalna je praksa. To bi za Srbiju značilo krupan korak u razvoju pojedinih sistema naoružanja.

Kada je posle nedavne posete Moskvi ukazao na nove mogućnosti srpsko-ruske saradnje u vojnoj industriji, premijer Srbije Aleksandar Vučić je ovih dana i u Pekingu ukazao zainteresovanost za partnerstvo u namenskoj proizvodnji. 

Može samo da koristi

Na sastanku s predstavnicima Poli grupe, sa kojima je razgovarao o vojnoj industriji, Vučić je kineske sagovornike obavestio da će Vlada Skupštini Srbije na usvajanje predložiti zakon po kojem će biti dozvoljeno ulaganje inostranih kompanija u našu vojnu industriju do 49 posto.

Namenska industrija Srbije

Namenska industrija Srbije, u kojoj je u 21 firmi zaposleno oko 7.000 ljudi, prošle godine je izvezla naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 483 miliona dolara. Izvoz raste iz godine u godinu. U 2012. je, na primer, bio vredan 153 miliona, a u ovoj se očekuje da inkasiramo 510 miliona dolara.

Sagovornici Sputnjika su saglasni da novi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme može samo da bude od koristi našoj namenskoj industriji, koja slovi za bitan segment razvoja srpske ekonomije. 

Poslanik u Odboru za odbranu Skupštine Srbije Zoran Dragišić kaže da je mogućnost da se ulaže u namensku industriju, da se ona dokapitalizuje, dobrodošla, pogotovo što se od nje dosta očekuje.

- Namensku industriju posmatram kao biznis. Srbija ima šta da ponudi, i ulaganja u novu opremu i kapacitete su dobrodošla - ističe Dragišić.

Od Kineza se najviše očekuje

On kaže da najveća očekivanja u tom pitanju ima od Kine, koja u ovom trenutku jedina raspolaže zdravim novcem, naravno, dodao je, to što svi mogu da ulažu samo može da otvori pitanje zdrave konkurencije.

- Daj bože da stignemo do proizvodnje od tri milijarde dolara godišnje, pa da zaradimo i mi i oni koji ulažu. Svako ko ulaže može da dođe po profita, ali 51 odsto namenske znači da ona pripada Srbiji - istakao je poslanik u Odboru za odbranu.

Sa Francuzima i Nemcima sarađivaćemo u proizvodnji artiljerijskih sistema koji su našoj "Nori" konkurencija,  a tu je i mogućnost modernizacije aviona, pre svih Supergaleba

Analitičar Andrej Mlakar kaže da je ulaganje stranaca u namensku industriju u svetu normalna praksa i okolnost.

To bi za Srbiju značilo krupan korak u razvoju pojedinih sistema naoružanja, ističe on, ne sporeći da bi otvaranje tržišta namenske industrije za strance moglo da dovede do "preplitanja raznih igara i sukoba njihovog interesa".

- Tržište naoružanja je dosta specifično i vlada nemilosrdna borba kada su u pitanju sistemi naoružanja, sve zavisi koje će kompanije ući - jasan je Mlakar.

Međunarodna saradnje 

Sa Zapadom, posebno sa Francuzima i Nemcima, on vidi mogućnost saradnje u proizvodnji artiljerijskih sistema koji su našoj "Nori" konkurencija, ali u nastupima prema trećim zemljama to bi bilo moguće realizovati, a mi bismo dobili na tehnologiji koja nam sada nije dostupna, smatra on. 

Sa njima vidi i mogućnost modernizacije, pogotovo aviona "Supergaleb".

Saradnju sa Rusima, dodaje on, već imamo. Po mišljenju Mlakara, licencirana saradnja kada su u pitanju topovi kalibra 30 milimetara, njegova modernizovana verzija, mogla bi da bude sastavni deo naoružanja Vojske Srbije ako bi "Lazar" jednog dana ušao u serijsku proizvodnju.

Tako bi nam bilo dostupno ono što nemamo, napominje on, a podseća i na to da smo orijentisani na ruske avione, što bi značilo da bi mogao da bude pojednostavljen njihov remont i dostupnost savremene elektronike.

Tanjug

Taj analitičar napominje da je kinesko tržište zasad dosta zatvoreno za Evropu ali ne treba isključiti mogućnost njihove zainteresovani za saradnju.

Tu je problem, smatra on, što Kinezi zahtevaju određene količine i pitanje je da li će naša namenska industrija biti sposobna da pokrene tu saradnju.

Stranci su dobrodošli 

No on, kao ni Dragišić, ne vide opasnost da bi ulazak stranaca mogao da znači da bi srpska namenska industrija bila rukovođena njihovim interesima.

Namensku industriju posmatram kao biznis. Srbija ima šta da ponudi, i ulaganja u novu opremu i kapacitete su dobrodošla, poručuje Zoran Dragišić

- Namenska industrija se, pre svega, rukovodi prema potrebama tržišta. Neće stranci preuzeti svo tržište i ne bih ja strahovao da će oni nama uzeti nešto. Tržište se ukrupnjuje i pre svega se ceni kvalitet, brzina i dostupnost pojedinih borbenih sistema u ovakvom svetu kakav je danas - kaže Mlakar.

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da je dosta stranih investitora već pokazalo interesovanje.

- Kompanije iz Kine, SAD, Italije i drugih zemalja zainteresovane su da dođu u Srbiju i da otvorimo i zajedničke kompanije i da uđu u vlasničku strukturu nekih kompanija namenske industrije - rekao je Đorđević.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vili

pre 6 godina

Verujem da ce srpska namenska industrija uspesno odgovoriti izazovu pravljenja oruzja za ruse i kineze.

Olja

pre 6 godina

Vojna industrija je jedna od najprofitabilnijih privrednih grana.Njen razvoj omogucice brzi ekonomski napredak cele zemlje.

helena

pre 6 godina

Profitabilna grana industrije, jedan deo za nasu eventualnu odbranu, jedan deo u prodaju a nadam se da nikada nigde sem na vojnim vezbama nece biti upotrebljeno.

Ivanitza

pre 6 godina

To će biti lep projekat na koji možemo biti ponosni!

milica

pre 6 godina

Trebamo da imamo jako naoruzanje! Neka ne misle da je Srbija slaba i da mogu da se igraju sa njom kako žele. Treba demonstrirati ponovo neku vojnu akciju!!!

Nina

pre 6 godina

Imamo znanje i verujem da ce kapital koji se ulozi doneti rezultate.

Sakica

pre 6 godina

Samo neka se uzlae u nasu proizvodnju. Da li je ona vojna ili industrijska nije bitno.

Pedja

pre 6 godina

Evo kako se vodi jedna odgovorna politika boljeg sutra. Skidam kapu.

Milanko

pre 6 godina

Sva čast na ovakvim projektima. To je Srbija kakvu želimo!!!

Mićoni

pre 6 godina

Ovo su stvarno dobre vesti. Tim potezom ćemo stvarno unaprediti pre svega naše vojne kapacitete a i zaraditi dovoljno sredstva da se vojska dobrim delom finansira iz svojih sredstava.

Velibor

pre 6 godina

Saradnja Srbije sa Kinom i Rusijom će očigledno biti jako plodonosna za nas u svim sferama društva.

srdjan

pre 6 godina

Iskreno se nadam da ce novo naoruzanje koje smo napravili, koje treba da udje u redovnu proizvodnju, biti iskljucivo u namerama za prodaju, za kasarnu, sajmove...da se nece nikada upotrebiti u ratnim sukobima.

slobodni

pre 6 godina

Веома охрабрујућа је свака сарадња са пријатељским велесилама, а нарочито војна.

kiki

pre 6 godina

Zasto da ne,ni jedna drzava ne moze sama da napreduje .

Taca

pre 6 godina

Veliku finansijsku dobit bi Srbija imala od ovog projekta.

Uroš

pre 6 godina

Srbija podiže svoju namensku industriiju na zdrave noge , ovakav vid ulaganja može nam se vratiti petostruko.

Goran

pre 6 godina

Srpska vojna-namenska industrija je pokazala svoje potencijale na vežbi '' Čelik 2017''.To je ostalo zapaženo i u svetu , verujem da cemo blisko sarađivati i sa Kinom i sa nekim članicama EU oko proizvodnji oruđa kod nas.

jagoda

pre 6 godina

Dobri odnosi i saradnja sa svima, jako je vazna za Srbiju.

davor ignjic

pre 6 godina

Sta si hteo da kazes u komentaru, molim te obrati paznju na pravopis. Mnogi godinama zaradjuju u vojnoj industriji pa zasto ne bi i mi, samo treba pronaci adekvatne kupce.

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Srbija želi saradnju sa svima, ali uz poštovanje.

Vasa

pre 6 godina

Bravo, srpska namenska industrija je ovim dobila priznanje za svoj kavalitetan rad ali je to i siguran znak oporavka nakon decenija nebrige i neulaganja u ovu granu privrede.

marijana

pre 6 godina

Za našu zemlju će mnogo značiti da bude još bolje vojno opremljena.

Gale

pre 6 godina

Dobri odnosi i saradnja sa svima su kljuc uspeha nase zemlje.

Sale

pre 6 godina

Moramo se truditi i graditi dobre odnose sa svim zemljama .Mada neke i nezaslužuju to ali za dobrobit svih nas mora se nekada i nešto prečutati i progutati.

dagana

pre 6 godina

Ovakva saradnja svrstava Srbiju u red zemalja s uvažavanjem.

Natasa

pre 6 godina

Sa Vucicem Srbija iz dana u dan se sve vise povezuje sa svetskim silama.

tocko

pre 6 godina

Dobri odnosi i saradnja sa svima su kljuc uspeha nase zemlje.

fic

pre 6 godina

Zahvaljujuci vojnoj industriji nasa zemlja ce brze da se razvija!

ilija

pre 6 godina

Srpska namenska industrija je spremna za nove izazove,i sigurno će biti uspešna.

viktoar

pre 6 godina

Strana ulaganja u namensku...nista novo u svetu...zasto ne i kod nas.

Goran

pre 6 godina

Ulaganje u namensku industriju i širenje proizvodnje je sjajna vest.

Olja

pre 6 godina

Ujedinjenje u oblasti namenske industrije će doprineti da se brže sredstva nađu u državnoj kasi i da država može da investira!

Jovana

pre 6 godina

Kada Srbija se ujedini i počne izvoziti na tržišta sve što namenska industrija proizvede imaće više sredstava da ulaže u sve segmente koji doprinose razvoju države!

Tamara

pre 6 godina

Srbija ako uspe u toj zamisli ne treba da brine za svoju namensku industriju.

Bosko

pre 6 godina

Svi su zainteresovani za saradnju sa nasom namenskom industrijom.

Marinko

pre 6 godina

Nasa namenska industrija proizvodi kvalitetno naourzanje.

Nenad

pre 6 godina

Imamo veliki potencijal u toj grani i sa takvim strateskim partnerima za Srbiju nema zime.

Maki

pre 6 godina

Bezi ekonomski razvoj Srbija moze ostvariti i vecim ulaganjem u namensku industriju, te prodajom naoruzanja na sve brojnijem trzistu.

Joca

pre 6 godina

Bezbednost države je na prvom mestu, a zajedno pravljenje oružja je jedan od načina da se bezbednost države podigne na viši nivo.

Bojan

pre 6 godina

Ulaganje u namensku industriju se isplati i ovo je odlična vest za nas možemo dosta toga naučiti i proizvesti.

Dejan

pre 6 godina

Drago mi je da se Srbija razvija i u ovoj oblasti i siri proizvodnju i na druge zemlje.

Rambo

pre 6 godina

To bi bila prava saradnja.Dosta bi napredovali na tom polju

pesicvr6

pre 6 godina

Srpska vojna industrija je mnogo napredovala i to je dobra vest.

Ivan

pre 6 godina

Nasa namenska industrija ima dobru tradiciju, kvalitetne prozivode i vrhunske strucnjake, mislim da ce ulaganje u ovom domenu doneti profit i znacajno unaprediti kapacitete nase vojske i nas uticaj u svetu.

Stane

pre 6 godina

I Kinezi i Rusi poseduju sofisticiranu vojnu tehniku, tako da je čast i obaveza da sa njim sarađujemo u namenskoj industriji.

Aca

pre 6 godina

Nasa namenska industrija je jako zdrava, nije nametnuta zaradom i profitom vec razvojem dobrog i kvalitetnog prozvoda, zato su i cene znacajno dostupnije a kvalitet je vrhunski.

andreas

pre 6 godina

Srpska vojna nameska industrija je veoma dobro poznata u svetu i odlicno je sto sirimo trziste i unapredjujemo proizvode.

Sanja

pre 6 godina

Srpska vojska i vojna industrija se nesumnjivo vracaju na mesto koje zasluzuju.

Biilja

pre 6 godina

Srbija je ponosna na svoju odbrambenu industriju.

Aleksandar Janković

pre 6 godina

Zakonsko rešenje kojim će se dozvoliti ulazak privatnog kapitala u namensku industriju do 49% je veoma izbalansirana, budući da će istovremeno zadržati vlasništvo države Srbije nad njom ali i omogućiti ulazak novih tehnologija.

Ivan

pre 6 godina

Imamo velikog potencijala, imamo strucne ljude, imamo postrojenja.... Sve imamo. Ne vidim razlog zasto ne bismo mogli da pravimo oruzje i Rusima i Kinezima? To je jako bitno za jednu zemlju kojoj ta saradnja moze doneti dosta novca za razvoj drugih grana. Treba je sprovesti sto pre u delo.

Nenad

pre 6 godina

Ma to je neverovatno. Postajemo jaci od NATO-a. Evropska unija nam ni ni do kolena.

Milica

pre 6 godina

To je odlična vest i to je jedan od načina da se pojačaju bezbedonosne snage.

Slaviga Gagisha

pre 6 godina

Srbija moze imati veoma velike koristi od toga.

Veljko Babura

pre 6 godina

To se radi kako bi se srpska privreda jos vise ozivela.

GerginaAA

pre 6 godina

Rusi i Kinezi su dokazali da su nam pravi prijatelji.

Tetak Rade

pre 6 godina

Namenska proizvodnja je veoma vazna za Srbiju i njen dalji razvoj.

Velja

pre 6 godina

Mi zelimo svaki vid saradnje, a ne ugrozavanje stabilnosti i bezbednosti.

Nikola

pre 6 godina

Vojna saradnja sa ovakvim silama je presudna u ovim teskim vremenima. Ovo su dobre vesti za nasu zemlju i konacno da na nas neko gleda sa postovanjem. Postajemo prepoznatiljivi u Svetu.

Rade

pre 6 godina

Ukoliko se ostvari ovakav vid vojne saradnje Srbija moze imati visestruku korist. I u vojnom i u ekonomskom smislu.

Laki

pre 6 godina

U namensku industriju treba ulagati i razvijati je. Ona moze postati jak izvozni sektor.

Milan85

pre 6 godina

Zaista mi je puno srce kada vidim da se nasa namenska industrija oporavlja.

boki

pre 6 godina

Mislim da razvijamo odlicne odnose i to ce biti dobro po nas.

MIRE

pre 6 godina

Naši radnici na ceni u svetskoj industriji naoružanja,samo tako nastavite.

sasa

pre 6 godina

Samo neka mi budemo jaci, jaka Srbija je i sigurna Srbija.

ssssss

pre 6 godina

Srbija postaje sve značjniji igrač na medjunarodnom tržištu vojne opreme.

Vrscanka

pre 6 godina

Razvoj namenske industrije Srbiji moze doneti veliku korist.

suncokret

pre 6 godina

Srbija je uvek imala jaku namensku industriju sto se i sada primecuje!

Hole

pre 6 godina

Srbija treba da bude jaka i bezbednosno stabilna drzava!

Gagi

pre 6 godina

Izgradnja dobrih odnosa sa drugim drzavama je od velikog znacaja za dalji napredak Srbije!

Hole

pre 6 godina

Jacanje saradnje sa Rusijom doprinosi stvaranju jake i bezbedne Srbije!

Sinisa

pre 6 godina

Jacamo vojni potencijal. Vojska je srce i dusa Srbije.

s16

pre 6 godina

Svi znamo koliko je mocna Ruska vojska. Ruski S300 i sada S400 su neprikosnoveni u odbrani od vazdusnih napada. Tako da ako sa njima saradjujemo u proizvodnji novih oruzja to moze biti samo dobro po nas. Jacanje vojnog potencijala je garant stabilnosti u regionu.

nele

pre 6 godina

Svi su počeli Srbiju da shvataju ozbiljno to je dokaz jer dosta njih hoće da sarađuje sa Srbijom

bb

pre 6 godina

Ne sa zapadom.Oni bi da udju i da rasture to,jer smo im,iako mali,konkurencija.

Fica

pre 6 godina

Rusija ce uvek pomoci Srbiji u jacanju bezbednosti!

mala

pre 6 godina

Srbija i treba da saradjuje sa ovako jakim zemljama.

Filip

pre 6 godina

Namenska industrija u Srbiji je zahvaljujući Premijeru Vučić i njegovoj vladi preporođena i sugrno će nastaviti da jača još brže sada kada će imati strane partnere.

Milijana

pre 6 godina

Veoma pozitivno za Srbiju. Prijateljski odnosi razvijaju ekonomsku saradnju

kaca

pre 6 godina

To govori da smo cenjeni i uvazavani medju jakim zemljama.Sigurno koracamo ka boljim danima za Srbiju.

Ostoja

pre 6 godina

Samo saradnjom sa najvećim silama naša vojna industrija može da opstane na najvišem nivou!

Danica

pre 6 godina

Srbija treba da bude jaka i bezbednosno stabilna drzava!

Milos

pre 6 godina

Izgradnja dobrih odnosa sa drugim drzavama je od velikog znacaja za dalji napredak Srbije!

Tanja

pre 6 godina

Jacanje saradnje sa Rusijom doprinosi stvaranju jake i bezbedne Srbije!

Karolina

pre 6 godina

Rusija ce uvek pomoci Srbiji u jacanju bezbednosti!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija