• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

17.05.2017

17:45

SVI BI U LEKARE I IT STRUČNJAKE! Maturante u Srbiji zanimaju ISKLJUČIVO ISPLATIVE DIPLOME!

Društvo

SVI BI U LEKARE I IT STRUČNJAKE! Maturante u Srbiji zanimaju ISKLJUČIVO ISPLATIVE DIPLOME!

Podeli vest

Maturanti u Srbiji se ove godine ubedljivo najviše interesuju za medicinu i fakultete koji imaju smerove za IT. Popularni i menadžerski i finansijski smerovi na ekonomiji, kao i psihologija i pravo...

Maturanti u Srbiji ove godine ubedljivo se najviše interesuju za upisivanje Medicinskog fakulteta i smerova za informacione tehnologije (IT) na Eelektrotehničkom (ETF) i Fakultetu organizacionih nauka (FON), pokazalo je najnovije istraživanje "Infostuda". Takođe, veoma su popularni menadžerski i finansijski smerovi na Ekonomskom fakultetu, kao i psihologija i pravo.

Zanimljivo je da je 80 odsto budućih studenata izjavilo da bi upisalo državni fakultet, što je čak deset odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

IT stručnjacima je garantovan unosan posao, dok su lekari vrlo cenjeni i kod nas i u svetu
Miodrag Sokić, Predsednik Foruma beogradskih gimnazija

Cenjene profesije

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić smatra da se maturanti zanimaju za medicinu i IT jer se te struke cene u celom svetu.

- IT stručnjaci lako nalaze posao, lekari nešto teže, ali je zajedničko za ove dve struke da se izuzetno cene u inostranstvu. Samim tim se studenti najviše opredeljuju za te fakultete, jer ako ne budu zadovoljni u Srbiji, lako mogu da odu bilo gde. Ne čudi me što su ovi fakulteti, prema interesovanju maturanata, prestigli pravo i ekonomiju, jer za pravnike i ekonomiste nema toliko posla i uglavnom im posle završenih studija sleduje biro rada - objasnio je Sokić.

On napominje da nije iznenađen ni što mladi sve više žele da upisuju privatne fakultete, jer su oni značajno unapredili kvalitet nastave i spustili cene.

Najtraženiji fakulteti

 

  •  
  •  
  •  
  • 1. ETF i FON (smerovi za IT)      12%*
  • 2. Medicinski fakultet    12%
  • 3. Ekonomija (menadžment, finansije i bankarstvo)     8%
  • 4. Inženjerski fakulteti (mašinstvo, građevina...)     5%
  • 5. Psihologija    5%
  • 6. Pravni fakultet    5%
  • *procenat zainteresovanih maturanata

- Šta god neko mislio o privatnim fakultetima, oni su iz godine u godinu sve bolji. Poboljšavaju kvalitet nastave, uslove rada, dovode poznate stručnjake, spuštaju cene školovanja i sasvim je prirodno što se maturanti sve više opredeljuju za njih. Jednog dana privatni univerziteti bi trebalo da budu bolji od državnih kao što je svuda u svetu - smatra Sokić.

SAVRŠENA PRILIKA DA MASNO ZARADITE! Beogradu potrebno više turističkih vodiča, ALI MORAJU DA ISPUNE JEDAN USLOV!

Čuveni IT stručnjak i profesor na nekoliko fakulteta Dragan Varagić rekao je za naš list da su siguran posao i velike plate glavni razlozi što mladi masovno žele da studiraju informacione tehnologije.

MODERNO ŠKOLSTVO! Internet je odličan način za učenje, ali sa njega vreba i niz OPASNOSTI!

Svaki osmi maturant prepisuje

Kako se navodi u rezultatima ovog istraživanja, najveći deo anketiranih ne bi prepisivao na prijemnom ispitu i smatra to izuzetno neprihvatljivim. Ipak, oko 13 odsto budućih studenata, odnosno svaki osmi, na prijemnom će prepisivati ako se za to ukaže prilika.

- Prošlo je vreme kada su maturanti upisivali i završavali fakultete zbog diplome, ugleda, zvanja... Sada sa roditeljima traže šta im je isplativo i gde će moći odmah da se zaposle i dobro zarade. To je svakako IT sektor koji se konstantno razvija i u Srbiji i u svetu. Plate su odlične, može veoma dobro da se živi i, što je najbitnije, studenti dobiju posao i pre nego što završe fakultet. Već na trećoj godini ih po holovima IT fakulteta vrbuju raznorazne firme, koje tamo bukvalno kampuju, i daju im odlične uslove rada - objašnjava Varagić.

Potrebni lekari

Sa druge strane, direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac kaže za Informer da se ponosi svim maturantima koji će se ove godine odlučiti za Medicinski fakultet, jer time doprinose jačem i boljem zdravstvenom sistemu.

SRPSKIM SREDNJOŠKOLCIMA OTVORENA VRATA HOLIVUDA: Predstavnici američke filmske industrije u poseti Artimediji

- Lepo je što mladi žele da studiraju medicinu u Srbiji i specijalizuju se za željene profesije, kojih nikada nije dovoljno. Veoma je važno da iz godine u godinu imamo nove i obučene kadrove koji su, nadam se, spremni da ostanu i rade u našim bolnicama i kliničkim centrima - ističe dr Ercegovac.

Šarčević: Teški ali isplativi

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Informer da su medicina i IT teški fakulteti, ali ujedno i izuzetno cenjeni u zemlji i inostranstvu.
- Rezultati ovog istraživanja nisu ništa čudno. Mladi biraju ono što je aktuelno i što se traži i kod nas i u svetu. IT sektor, ali i medicina svakako spadaju u takve fakultete. I jedan i drugi su veoma teški, ali ujedno i dobri i izuzetno respektovani - jasan je Šarčević.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gane

pre 6 godina

pa kad roditelji nemaju da finasiraju smatram za poštene a ne za lopove

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija