• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2017

20:33

ČUDO NEVIĐENO, RODITELJI STRAHUJU: Evo kako je mali Dimitrije (2) iz Leskovca PROGOVORIO NA ENGLESKOM!

Društvo

ČUDO NEVIĐENO, RODITELJI STRAHUJU: Evo kako je mali Dimitrije (2) iz Leskovca PROGOVORIO NA ENGLESKOM!

Podeli vest

Dvogodišnji Dimitrije koristi isključivo engleske reči, koje je naučio zbog stranih crtaća i igrica. Za mleko kaže "milk", umesto "crveno" govori "red", prvo smo mislili da je genije, a sad smo uplašeni, kaže njegova majka

Dvogodišnji Dimitrije iz Leskovca progovorio je na engleskom jeziku, koji je naučio igrajući igrice i gledajući strane crtane filmove! Ovaj neobični dečak, iako zna srpski, odbija da priča na maternjem jeziku, pa mleko zove isključivo "milk", za crveno kaže "red", a kada hoće da pita "zašto" izgovara "vaj".

Dimitrijevi roditelji su u početku mislili da im je dete genije, ali su, pošto je počeo da odbija da priča srpski, postali uplašeni za njegovo zdravlje i razvoj. Stručnjaci kažu da nije normalno da dete prvo progovori na stranom jeziku i da je to posledica preteranog gledanja televizije i korišćenja tableta i kompjutera.

Babe i dede, koji ga često čuvaju, žale nam se da imaju problema sa njim jer ga ne razumeju ni reč
Dimitrijeva majka

Roditelji u strahu

Dečakova majka nam je rekla da su ona i suprug u početku bili srećni što im sin brzo uči, ali da su sada veoma zabrinuti.

- Dimitrije se nije odvajao od bebi-kanala koji emituju crtaće na engleskom jeziku. Ma koliko da smo u početku smatrali da nam je dete napredno i inteligentno, pa je naučilo strani jezik tako rano, shvatili smo da se suočavamo sa velikim problemom jer sa svojim vršnjacima odbija da komunicira na srpskom. Kada traži mleko, kaže "milk", crveno zove isključivo "red", kada pita "zašto" izgovara "vaj". Babe i dede, kada ga čuvaju, ne razumeju ni jednu jedinu reč koju izgovori, a mi smo u čudu, ali i strahu da će imati ozbiljnih problema u komunikaciji ako to ne sprečimo na vreme - priča za Informer majka dečaka (26), inače leskovački advokat, koja je zbog delikatnosti problema zamolila da joj ne objavljujemo ime.

Stručnjaci iz Razvojnog savetovališta leskovačkog Dečjeg dispanzera, kojima se ova porodica obratila za pomoć, savetuju da se dečaku pod hitno uskrati gledanje crtanih filmova na engleskom jeziku, jer ga ovakvo ponašanje dalje može odvesti u autizam.

Milivojević: Deca uče ono što čuju

Public

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević ističe da deca već sa godinu-dve uspešno barataju mobilnim telefonom i gledaju ono što im se sviđa, bez potrebe da razgovaraju, igraju se i druže sa ostalom decom.
- Sve to je pogrešno, jer dete uči da govori slušajući razgovore okoline i obraćanje roditelja. Na taj način razvija veštinu slušanja, širi vokabular i usvaja govor. Zato i imamo ovako radikalne slučajeve kada deca pre maternjeg nauče strani jezik koji im je dostupan na internetu i raznim dečjim kanalima. Jer deca u periodu od dve do šest godina najviše upijaju i pamte - objašnjava dr Milivojević.

- Predložili smo da se dečak odmah pošalje u vrtić, u grupu sa svojim vršnjacima, zbog razvoja komunikacije i jezika. Savetovali smo da mu se pod hitno ukine gledanje crtanih filmova zbog kojih je počeo da govori na engleskom. Ovakve pojave mogu biti simptom ozbiljnih razvojnih poremećaja, poput autizma. Bez želje da zastrašujemo roditelje, treba im skrenuti pažnju na to da ako se te engleske reči pojavljuju izolovano i ne služe komunikaciji, onda je to sigurno problem zbog koga se treba obratiti stručnjacima. Ipak, sve može da se reši ako se dete socijalizuje i ako mu se zabrani upotreba mobilnih telefona, tableta i kompjutera neprimerena njegovom uzrastu - upozorava Snežana Stojanović Plavšić iz Razvojnog savetovališta.

MALI GENIJE IZ LESKOVCA! Dvogodišnji dečak umesto srpskog progovorio engleski!

Pošast u Srbiji

Pedijatar dr Saša Milićević naglašava da su slučajevi poput Dimitrijevog postali prava pošast među mališanima u Srbiji, koji po ceo dan provode ispred kompjutera i televizora, umesto da se druže sa vršnjacima.

Promo

- Gledajući u telefon, deca su navikla da ćute i "upijaju" ono što vide i čuju. To pre svega veoma loše utiče na psihu i motoriku dece, a samim tim i učenje jezika kojim govore. Njihov fond reči je minimalan, jedva znaju osnovne reči "mama", "tata", "hajde", "daj". U ovako ekstremnim slučajevima, kao što je sa Dimitrijem iz Leskovca, dešava se da progovore na stranom jeziku, koji je karakterističan za programe koje gledaju na svojim televizorima i tabletima - kaže dr Milićević.

SRBI POČELI DA RADE NA NATALITETU Sve veći broj Leskovčanki rađa više od dvoje dece!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 6 godina

Detetu trebaju roditelji, bake, deda i vrsnjsci a nikako laptop i tv.

Lucky

pre 6 godina

Učenje stranog jezika u uzrastu od 1-2 godine može odvesti u autizam,aaaahahahahahahaha.

sasA

pre 6 godina

Jaao, bas dirljivo!!! Bozanstveni roditelji odmah pomislili kako su izrodili genija, a da su nefunkcionalni kao roditelji docim im dete prve reci uci sa televizije i kompjutera. Oduzmite bagri dete i dajte ga ljudima koji dete zele i koji bi mu se posvetili.

maca

pre 6 godina

Da li je iko uopste razgovarao na srpskom jeziku sa tim detetom ide il u setnjje vidja li se sa decom ? Mada najlakse je staviti ga pred tv ipak je najbitnije da samo cuti ...........??????????????

DEDA

pre 6 godina

Isto se dogodilo sa mojim unukom, na sreću roditelji su ga odveli na vreme kod logopeda i po njegovom savetu, su mu ukinuli sve strane crtaće i pesmice, samo naše i to po nekad. Sada mu čitamo pričice i razgovaramo sa njim, poboljšanje je vidno. Zaključak: sa decom se priča i to mnogo, ne isključivo TV, internet i ostalo, može malo, ali samo na srpskom. Sve ostalo ih zbunjuje i naravno družnje i igra sa drugom decom i to što više.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Isključite TV, dete za ruku pa u park, u šetnju, pričajte mu pričice, bajke, nema boljeg učitelja od majke ! Mali već sada ima "fanove" a to je "in" jer u "lajvu" nauči mnoge stvari a bake i deke u "bekstejdžu" razmenjuju informacija (nekad se to zvalo OGOVARANJE) što je sada "aut" ! Jesmo li se razumeli ??

Goca

pre 6 godina

Cuj, autizam!?Moj sin je naucio engleski sa Diznijevog cartoon networka, nema autizam! Sva " enter" generacija ima problem sa komunikacijom jer su nonstop na masinama. Sta da mu je dadilja Engleskinja? Makar sta. Neka deca na zapadu u obdanistu uce druga dva strana jezika i sasvim se lepo razvijaju. Ovom detetu samo treba uskratiti dugotrajno sedenje uz masine i neka se igra u sand-u, suta ball i bice superiska!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija