• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: In4s

25.05.2017

09:56

MUSLIMAN ODBIO DA UDARI NA NJEGOŠA: Nije poklekao ni kad je režim u Crnoj Gori na njega poslao i policiju i tajnu službu!

Društvo

MUSLIMAN ODBIO DA UDARI NA NJEGOŠA: Nije poklekao ni kad je režim u Crnoj Gori na njega poslao i policiju i tajnu službu!

Podeli vest

Iso Mahmutović nije ukaljao ni ruke ni obraz, nije hteo da udari na srpsku i crnogorsku svetinju Petra II Pertovića Njegoša iako je za to mogao da plati žestoku cenu! Štaviše, kratko i jasno poručio: "Neću da rušim nečiju svetinju, da ukaljam obraz i ruke, da na đecu bacim sramotu i prokletstvo"

Krajem juna 1972. godine kada su završeni pripremni radovi za izgradnju Njegoševog mauzoleja upravnik gradilišta Mirko Živković okupio je jednog jutra brigadu radnika Opštegrađevinskog preduzeća "Titograd".

Živković je radnicima objasnio da više nema miniranja, da se sada moraju latiti samo lakog alata neophodnog da se razida i sa lovćenske kape ukloni stara kapela. 

(VIDEO) NI ČOJSTVA NI JUNAŠTVA: U Crnoj Gori kažnjeni gimnazijalci zbog obeležavanja NATO bombardovanja!

Dok je objašnjavao kako se to mora izvesti pažljivo, kamen po kamen, da se svaki kamen mora numerisati kako bi kapela kasnije u istom obliku mogla da se sazida na drugom mjestu, iz mase radnika, uglavnom Muslimana i Albanaca iz okoline Bijelog Polja, sa Kosmeta, iz Krajine kod Bara, Plava i Gusinja, oglasio se stasiti momak tridesetih godina, planinskim suncem i vetrovima opaljenog lica, sa karakterističnim meksikanskim brkovima, i mirno, ali odlučno rekao.

"Ja to neću da radim!"

Na pitanje iznenađenog i preneraženog Živkovića zašto neće da radi, još mirnije i odlučnije je objasnio da je to svetinja i da on neće da ruši svetinju.

SRPSKE ZASTAVE ZABRANJENE U CRNOJ GORI, KO JE ISTAKNE SLEDI MU ZATVOR: Albanski barjaci MILU NE SMETAJU!

Živković nije odustajao već je pokušavao da mu objasni da to nije nikakva svetinja nego spomenik koji treba ukloniti da bi na njegovom mestu bio podignut mnogo veći i lepši - da to, uostalom, nije njegova svetinja.

Printskrin

- Ja sam rekao: neću da rušim ničiju svetinju, a ako neko pokuša da ruši moju, može samo preko mene mrtvog - poručio je Iso.

- A ako je to naređenje i ako zbog toga možeš dobiti otkaz s posla - pokušao je Živković i da pripreti i tako urazumi odlučnog brkajliju.

- Nema toga ko mi to može narediti, a što se tiče otkaza ne morate se mučiti, već ga imate, ja odlazim sam - rekao on a sa njim se solidarisali i gotovo svi ostali radnici.

SRBI U CRNOJ GORI SPASAVAJU MILA OD PUTINA: Mole Moskvu da ne uništiti crnogorsku ekonomiju!

Čovjek sve to, još odlučnije i ubedljivije, ponovio i sutradan kad je na Ivanova korita banula ekipa inspektora Službe državne bezbednosti da ispita da to nije kakva zavera i organizacija onih koji su godinama na sve načine pokušavali da spreče rušenje kapele i kršenje predsmrtnog amaneta slavnog, prerano preminulog crnogorskog vladara.

O njegovom hedrojskom delu srpski guslar Sava Stanišić napisao je pesmu:

Ja sam čovjek koji prst obraza ima,
vjerujem da Alah sa neba me gleda,
i ne mogu kaljat ime pred ljudima,
Čast i vjera Božija griješiti mi ne da.
I ne mogu ruku da podignem svoju,
na svetinju srpsku što pred nama stoji,
ja poštujem vjeru, i tuđu i moju,
teško onom ko se od Boga ne boji!
Vi udrite samo, drugovi neljudi,
a ja ojdoh domu, ka čeljadi mile,
Bog svačija djela za života sudi,
i meni i vama, strijele ve ubile!
To im kaza u brk, ka šta čovjek čini,
i ućefi jedan dim duvana pride,
ne htjede da greh rad para učini,
no ponosno Iso niz Lovćen otide…"

Informer

Mitropolit Amfilohije je Isa Mahmutovića posthumno odlikovao medaljom sa likom Njegoša. Odlikovanje je uručeno njegovom sinu Ćazimu, na nedavnom osvećenju crkve Sv. Petra Lovćenskog Tajnovidca u Baru.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sasapg

pre 6 godina

Vazno je prvo biti covjek, pa onda sve drugo... Svaka cast Isu i zdravlja i srece potomstvu...

DEDA RAKA

pre 6 godina

Kada čuvaš obraz tad te i Bog štiti, a kad ga ukaljaš - neznaš šta će biti!

pero

pre 6 godina

E da crnogorci imaju obraz i čast nikada nebi priznali KOSOVO I METOHIJU i izdali braću SRBE!!!

Boža

pre 6 godina

E kako ga opisaste ne bi RTS u svoje vrijeme, ču ovo: "stasiti momak tridesetih godina, planinskim suncem i vetrovima opaljenog lica"... Nevjerovatno...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija