• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevno.rs

25.05.2017

11:09

DAN MLADOSTI NIJE BIO TITOV ROĐENDAN! Slavili smo 25. maj jer je ON TADA U DRVARU SAČUVAO GLAVU!

Društvo

DAN MLADOSTI NIJE BIO TITOV ROĐENDAN! Slavili smo 25. maj jer je ON TADA U DRVARU SAČUVAO GLAVU!

Podeli vest

Da živimo u SFRJ danas bi bio veliki praznik! Čak i 37 godina posle smrti Josipa Broza Tita u nekim krajevima bivše države biće obeležen Dan mladosti koji se u tadašnjoj Jugoslaviji proslavljao kao rođendan doživotnog predsednika

Dan mladosti bio je praznik čija se proslava pripremala mesecima unapred. I, nije bilo bitno što Tito nije bio rođen 25. maja! 

Rođendan doživotnog predsednika SFRJ bio je 7. maja, a 25. je bio poznat "samo" po tome što je na taj dan 1944. Tito uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica na Drvar.

(ŠOKANTAN VIDEO) MA MARŠ, FUJ! Evo na koga se Tito razdrao, pa onda ZABRANIO OVAJ SNIMAK!

Svakog 25. maja Tito je od naroda SFRJ dobijao simboličan poklon - Štafetu mladosti. Ona je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao "Titova štafeta". 

Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za "Dan mladosti". Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu "JNA" u Beogradu

U prvom nošenju, učestvovalo je 12.500 omladinaca koji su, pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije.

Od Triglava do Đevđelije

Prve štafete predate su Titu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.
 
Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za "Dan mladosti". Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu "JNA" u Beogradu.

TITO JE UMRO 1930. GODINE! Vlasti SFRJ nam to otkrile još 1985, ali im i danas ne verujemo!

Po pravilu, negde iz publike ili iz središta manifestacije izlazili bi čuveni sportisti i ugledni omladinci koji su se, trčeći preko stadiona, penjali do svečanih tribina, gde su bili Tito, njegova supruga i najbliži saradnici, noseći Štafetu mladosti.
 
U tom svečanom trenutku, uz prigodan kratak govor, Tito je preuzimao Štafetu uvek napominjući da je ona prethodno nošena rukama omladinaca prelazila hiljade i hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije.

Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za "voljenog predsednika" iz svih tadašnjih republika. Od trenutka kretanja štafete, tadašnji mediji su sa velikom pažnjom pratili svaki njen korak na trasi ka Beogradu pomno izvetavajući o napredovanju nosilaca iz dana u dan.

I posle Tita - Dan mladosti

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja  zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ. 

Štafeta mladosti se 1980. godine na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj

Štafeta mladosti se 1980. godine na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj

ŠOK! RANKOVIĆ UBIO KRCUNA: Tito je to rekao mojoj majci, kaže Krcunov sin SRĐA PENEZIĆ!

Štafeta mladosti živela je i posle smrti Josipa Broza Tita kao simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predavali su je ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

Ipak, politička previranja, ekonomski problemi i rastuće tenzije između republika na kraju su učinile svoje. Da nose štafetu prvo su odbili Slovenci. 

TITOVO UKRAO BLAGO ROMANOVIH: Rusija nudi razmenu: List Miroslavljevog jevanđelja za plavi safir!

Poslednji slet na beogradskom stadionu povodom Dana mladosti održan je 1988. godine, da bi naredne bio zauvek ukinut.

Kako je bilo prošle godine u Kući cevća u Beogradu pogledajte u priloženom videu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 6 godina

Dok je bio bas je bio. A i ljudi su bili ljudi. Sada se uglavnom svi klanjamo bogu m.dolaru. Steta. Smrt fasizmu sloboda narodu.

Mile

pre 6 godina

Taj moron je pobio vise Srba nego li Nemci, Ali mi Srbi smo naivne budale.Ali istorija ce pokazati ko je ko bio....

Marija

pre 6 godina

On nam je ostavio lepu , bogatu zemlju i osigurane nasmejane ljude koji umeju da se raduju u stabilnoj i bezbednoj a i u svetu cenjenoj drzavi,-A posle njega svi poceli da razvlace i unistavaju pa kada im nije bilo dosta poceli otimati od plata i penzija. Pa ja sam sretna sto sam zivela u Titovo vreme a sada se osecam bedno jer mi otimaju svaki mesec od moje zaradjene penzije. Kad bi Tito sada video ostatke svoje zemlje odmah bi ponovo umro,

DEDA RAKA

pre 6 godina

Ustani Stari, pogledaj malo šta je od naše Yuge ostalo. Javašluk zavlad'o, narodu je muka, opet ovde treba jedna čvrsta ruka !

vlada

pre 6 godina

To je i najmanje važno bilo ali da je bio "praznik mladosti" - to je bitno! Omladina /NE TINEJDŽERI/ ga je tako i osećala, sa nadahnućem i ushićenjem, na radnim akcijama, uz zahvalnost, jer je živela u prosperitetnoj i pravnoj državi, sa besplatnim školstvom i zdravstvom, poštovanom vojskom i milicijom, socijalnim mirom .... sa "najskupljim" pasošem na svetu, koji se zbog pečata /putovanja/ morao i menjati ...i to nije sve! I na kraju NEPREVAZIDJENI ispraćaj u "kući cveća", koji se više nikom i nikada neće desiti! E to je ISTINA!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17