• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.05.2017

13:25

(VIDEO) ŠPANCI PRODAJU UKRADENU KNJIGU ŽALOSTI ZA TITA: Na aukciji će biti 3. juna u Malagi!

Društvo

(VIDEO) ŠPANCI PRODAJU UKRADENU KNJIGU ŽALOSTI ZA TITA: Na aukciji će biti 3. juna u Malagi!

Podeli vest

Iz Knjige žalosti u Kući cveća isečeno je, i ukradeno, 40 strana na kojima su zapisi i potpisi poznatih svetskih državnika povodom smrti Josipa Broza Tita, iz 80-tih godina prošlog veka, a deo tih "eksponata" naći će 3. juna na aukcijskoj prodaji u Malagi u Španiji

Kako je objavila Medijska mreža Antidot, reč je o 12 autografskih strana (lotova) Knjige žalosti, koja je u Kući cveća bila otvorena za strane državnike. 

Autogrami i zapisi značajnih istorijskih ličnosti su vemoa cenjeni kod kolekcionara što pokazuju i primeri aukcija na kojima su pojedini autografi prodati za astronomske cifre

Pomenuti lotovi, kako navodi ova medijska mreža, predstavljaju samo deo znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene iz Knjige žalosti i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije. 

Krađa delova Titove Knjige žalosti nikada nije prijavljena nadležnim organima, jer, kako se tvrdi, nikome u Muzeju i Ministarstvu kulture nije bilo poznato da ih nema.

DAN MLADOSTI NIJE BIO TITOV ROĐENDAN! Slavili smo 25. maj jer je ON TADA U DRVARU SAČUVAO GLAVU!

Inače, prikupljanje autograma i zapisa značajnih istorijskih ličnosti danas predstavlja jednu od izuzetno važnih i cenjenih grana kolekcionarstva što pokazuju i primeri aukcija na kojima su pojedini autografi prodati za astronomske cifre.

Primera radi, jedan od najpoznatijih slučajeva predstavljalo je pismo Džordža Vašingtona, koje je u decembru 2009. godine prodato za fantastičnih 3,2 miliona dolara.

Među "našim" eksponatima tog tipa, koji se najavljuju za aukciju u Malagi, nalazi se i posveta Titu generalnog sekretara KPP SSSR Mihaila Gorbačova, koji je u poseti bivšoj Jugoslaviji boravio 15. marta 1988.

(ŠOKANTAN VIDEO) MA MARŠ, FUJ! Evo na koga se Tito razdrao, pa onda ZABRANIO OVAJ SNIMAK!

Tu su i izrazi žaljenja i reči posvećene Titu Norodoma Sihanuka, bivšeg kralja Kambodže, koji je u Beogradu boravio 12. avgusta 1982, zatim Hu Jaobinga, generalnog sekretara Komunističke partije Kine koji je u poseti SFRJ boravio 11. maja 1983.

Zatim Indire Gandi, premijerke Indije, koja je u Beogradu boravila 8. juna 1983, Nikolae Čaušeskua, predsednika Rumunije koji je u poseti jugoslovenskom rukovodstvu boravio 12. novembra 1987, kao i Hafeza al Asada, predsednika Sirije koji je u Beogradu boravio 28. aprila 1982.

TITO JE UMRO 1930. GODINE! Vlasti SFRJ nam to otkrile još 1985, ali im i danas ne verujemo!

Među njima su i posvete Arafata, lidera Palestinske oslobodilačke organiazcije koji je Kuću cveća posetio 21. decembra 1988, Alija Hamneija, vrhovnog vođe Irana koji je povodom samita Pokreta nesvrstanih u jugoslovneskoj prestonici boravio 3. septembra 1989.

Mobutu Sese Sekoa, lider nekadašnjeg Zaira (danas DR Kongo) upisao se u knjigu žalosti 31. marta 1988, a Roberta Mugabea, predsednika Zimbabvea 25. maja 1985.

 Uloa Palme, švedski premijer se u Titovu spomen knjigu upisao 21. juna 1983. i Džordža Buša starijeg, koji je u svojstvu potpredsednika SAD u poseti Beogradu boravio 17. septembra 1983. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija