• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jevtović

26.05.2017

18:20

FIJAT POKREĆE PROIZVODNJU POTPUNO NOVOG MODELA?! Saradnja Srbije i kompanije dobija novi zamah!

Društvo

FIJAT POKREĆE PROIZVODNJU POTPUNO NOVOG MODELA?! Saradnja Srbije i kompanije dobija novi zamah!

Podeli vest

U Kragujevcu promovisane tri nove verzije "fijata 500L" - urban, kros i vagon... U oktobru ćemo razgovarati o nastavku saradnje sa "Fijatom" i novim projektima, najavio premijer Vučić

Kompanija "Fijat-Krajsler Srbija" predstavila je juče u Kragujevcu novu, redizajniranu verziju modela "fijat 500L", koja počinje da se proizvodi u ovoj fabrici.

Radnici: Nadamo se nastavku saradnje

Radnici ove fabrike se nadaju da će biti nastavljeno partnerstvo sa "Fijatom" i da će samim tim i oni zadržati posao.
- Zadovoljni smo radnim mestom, kao i platom i tretmanom. Jeste bilo problema oko prodaje starog modela, pa nismo stalno radili, ali se nadam da će ovaj novi da se kupuje, a mi da radimo i primamo redovne plate - kažu nam radnici kragujevačke fabrike.

Novi, supermoderni automobil proizvodiće se u tri verzije - urban, kros i vagon, a prodavaće se u Srbiji od početka jula.

Srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić i izvršni direktor "Fijat-Krajslera" Alfredo Altavila prilikom predstavljanja redizajniranog modela naglasili su da će se u oktobru odlučivati o nastavku rada i novim projektima italijanskog automobilskog giganta u Srbiji.

To bi, kako saznajemo, trebalo da podrazumeva i proizvodnju potpuno novog "Fijatovog" modela u fabrici u Kragujevcu.

Srpski auto

Premijer Vučić, govoreći o redizajniranom "fijatu 500L", rekao je da se nada da će početak njegove proizvodnje biti znak nastavka saradnje sa italijanskom kompanijom, koja prema ugovoru traje do decembra 2018. godine.

Sve o novom "fijatu"

* Novi "fijat 500L" još više je nalik "fijatu 500", još praktičniji i sa još više tehnologije, a ima ukupno 40 odsto novih komponenti.
* Novi model "500L" ima tri posebna identiteta koja pokrivaju sve potrebe: urban (standarni), kros (terenski) i vagon (sa većim prtljažnikom i sa sedam sedišta).
* Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela. Linija benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4-litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir (nije u ponudi u Srbiji), od 105 KS.
* Liniju kompletiraju dva dvogoriva benzinska i dva dizel motora.

- Dobili smo naš mali srpski automobil, to je naše delo, stvoreno ovde u Kragujevcu. Hvala vam na tome što pokazujete da u Srbiji nešto ovako dobro i ovako lepo može da bude proizvedeno. Ove tri verzije novog modela deluju veoma luksuzno i verujem da će pronaći kupce na srpskom tržištu. Moja obaveza je da pozovem građane da se, ako žele da kupe automobile iste klase, odluče baš za ovaj model. U Japanu, u svakom gradu gde se proizvode automobili, većina građana kupuje baš ta kola jer time pomažu svoju proizvodnju i svoju zemlju. Pre promocije sam imao priliku da vozim oko kilometar ovaj auto i mogu da vam kažem da sam veoma impresioniran njime - naglasio je premijer Vučić, koji je potom govorio i o nastavku saradnje sa "Fijatom", koja bi trebalo da rezultira i proizvodnjom potpuno novog modela:

- U oktobru ćemo razgovarati sa direktorom grupacije "Fijat-Krajsler" Alfredom Altavilom o nastavku saradnje. Ne mogu da garantujem, ali se nadam da će "Fijat" ostati u Srbiji sa novim projektima. Proizvodnja novog modela automobila nije u ugovornoj obavezi sa "Fijatom", ali mi vredno radimo na produžetku našeg strateškog partnerstva i ja o tome sada ne mogu javno da pričam. Ponavljam, ništa ne garantujem, ali se nadam. Jer bez "Fijata" bi rezultati srpske privrede bili slabiji. Ova fabrika povećava naš BDP tri odsto i učestvuje osam odsto u našem izvozu. Osim toga, zapošljava 2.460 radnika.

informer.rs

Izvršni direktor grupacije "Fijat-Krajsler" (FKA) Alfredo Altavila istakao je da novi "fijat 500L" predstavlja naslednika najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspeh.

Šta će sve biti poboljšano na redizajniranom "fijatu 500L"

1. branici
2. farovi
3. lajsne sa strane
4. sedišta
5. volan
6. instrument-tabla
7. menjač

- "FKA Srbija" predstavlja najveću stranu industrijsku investiciju koja je donela na nacionalnom nivou doprinos rastu BDP, vodeći je srpski proizvođač i apsolutni lider u izvozu sa više od milijardu evra. Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozni plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku, a Vlada Srbije je bila posvećeni partner, dok je FKA grupacija donela svoje bogato globalno znanje, resurse i omogućila pristup tržištima - istakao je Altavila.

Bezbednije verzije

O nove tri verzije modela "fijat 500L" Altavila je rekao da imaju "ličnost i stil".

- Sve tri verzije su poboljšane što se tiče bezbednosti i konektivnosti - rekao je Altavila i po završetku svečanog početka serijske proizvodnje novog modela premijeru Aleksandru Vučiću poklonio maketu "fijata 500L", dok je premijer njemu darovao knjigu o Srbiji.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vera

pre 6 godina

To će biti odličan posao, i odlično će se prodavati novi model.

Mihailo

pre 6 godina

Nacionalna klasa ce se opet voziti ulicama nasih gradova i nase zemlje Srbije !

sasa

pre 6 godina

Novi model je prelep i ocekujem dobru prodaju na zadovoljstvo svih.

Viktor

pre 6 godina

Fijat Srbija moze samo da jaca, a Kragujevac postaje centar automobilske industrije u ovom delu Evroipe, kako i zasluzuje.

Tijana

pre 6 godina

Odlično ulaganje u novi model fiata. Ovakvu vrstu ulaganja i modernizacije treba podržati u svakom smislu!

mimi

pre 6 godina

Ovo je veoma vazan dogadjaj i trebamo da smo ponosni

Nikola Srndac

pre 6 godina

Ovi ce srpska privreda znacajno napredovati i podici se na jedan visi nivo.

Olimpija Vasic

pre 6 godina

Potrebno je jos vremena i napornog rada da bi obnovili nasu privredu od onih katastrofalnih privatizacija u reziji demokrata.

KikindjaniN

pre 6 godina

Sadasnja vlast sve cini kako bi se zivotni standard gradjana sto vise povecao.

Aca

pre 6 godina

Nadamo se da ce FIAT uskoro ucestvovati sa 4.5% BDP-a.

Vrscanka

pre 6 godina

Svojom proizvodnjom pocinjemo da pariramo sa svetom.

Sasa

pre 6 godina

Fiat je snazna kompanija koja ima veliki znacaj i za Kragujevac i za Srbiju i nadamo se da ce znacajno povecati svoje ucesce u ukupnoj ekonomiji Srbije.

Smoki

pre 6 godina

Fijat postaje sve jaci srpski brend i to ce se odlicno odraziti na nas standard.

brane k

pre 6 godina

Čega se Vučić dokači to može samo ići napred.

BlueMoon95

pre 6 godina

Šta god ko da misli mi smo s jednim Fićom bili fenomenalni i još se taj auto prepričava. Industrija automobila ima veliki potencijal

Mislilac

pre 6 godina

Mnogo toga se još može unaprediti u našoj industriji. Već duži vremenski period smo stabilna država, te nas i partneri posmatraju drugačije

Milenko

pre 6 godina

Ovo je odlicna vest. Fiat je gigant u auto industriji.

Slavoljub

pre 6 godina

Vuciceva poseta Kragujevcu je urodila plodom. Sta drugo reci nego - bravo!

Pjer

pre 6 godina

Neki ekskluzivniji model bi dobro došao srpskom Fijatu ,za izvoz na istočna tržišta !!!

stevan1

pre 6 godina

trebao bi jos jedan novi model iz srednje klase al da mu cena bude pristupacna za nas standard

Stefan

pre 6 godina

To se traži, srećno Fijatu u daljoj proizvodnji!

Stanko

pre 6 godina

Ovo je zamah za jos kvalitetniji izlazak na trziste EAU , nas ,srpski proizvod koji cemo lakse izvoziti.

Vanja

pre 6 godina

Ovo je taj zamajac vecim uspesima FIAT Srbija , prilika koja ce sigurno biti iskoriscena.

Dušan Silni

pre 6 godina

Ovo je još jedan u nizu uspešnih projeksta Vlade Srbije!

Sonja

pre 6 godina

Na bilateralnom sastanku u oktobru će se nastaviti saradnja Srbije i Italije!

Aleksa And

pre 6 godina

Odlične vesti, radujemo se ralizaciji ovog projekta!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija