• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

29.05.2017

11:58

PIJANI VOZE DECU NA EKSKURZIJE! Poražavajući rezultati kontrole srpskih vozača i autobusa za prevoz đaka!

Društvo

PIJANI VOZE DECU NA EKSKURZIJE! Poražavajući rezultati kontrole srpskih vozača i autobusa za prevoz đaka!

Podeli vest

U jeku sezone đačkih ekskurzija policija je sprovela opsežnu kontrolu ispravnosti autobusa i sposobnosti vozača, a rezultati su poražavajući. Čak šestorica vozača, koji su trebali da prevoze decu, bili su u alkoholisanom stanju neposredno pre polaska!

Kako je rekao Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, gostujući na RTS-u, i policija je bila zatečena ovakvim rezultatima alko-testiranja.

- To je neverovatno. Jedan vozač, koji je došao da prevozi decu na ekskurziju, imao je čak 1,1 promila alkohola. Verovatno nije ni on svestan koliko rizikuje živote dece čim je tu gde jeste. On će biti isključen iz saobraćaja, a ono što je jako važno je da je prekršajno odgovorno i pravno lice, dakle prevoznik - rekao je Radenković.

Svaki direktor škole dužan je da najkasnije 48 sati pre polaska dece na ekskurziju prijavi policiji vreme polaska i prevoznika, a onda policija pre nego što autobus krene dođe u kontrolu.

- Kada saobraćajna policija dođe na lice mesta u kontrolu, proverava se uverenje da je vozilo tehnički ispravno, dokumentacija i za vozača i za autobus, vrši se alko-test i da li se poštuju zakonske odredbe o vremenu upravljanja. Čak i kada autobus ima uverenje da je tehnički ispravan, to nije dovoljno da krene na put, već saobraćajna policija obavlja vizuelni tehnički pregled. Proverava se svetlosna signalizacija, da li poseduju svu potrebnu opremu - rekao je Radenković.

Public

I tu je policija naišla na niz nepravilnosti. Kako je naveo Radenković, pronađeno je čak šest autobusa koji nisu bili tehnički ispravni pre polaska na put, od čega četiri zbog neposedovanja odgovarajućih pneumatika.

- Radi se o autobusima koji su imali dokumentaciju da su tehnički ispravni, ali nažalost na licu mesta je slika bila potpuno drugačija - dodao je Radenković.

Za ovakve prekršaje predviđene su zakonske kazne, a policija će utvrditi i odgovornost servisa za tehnički pregled koji su izdali dozvole neispravnim vozilima.

Da bi se svi autobusi prekontrolisali na vreme, neophodno je da direktori na vreme prijave polaske. U suprotnom, autobusi stoje, čeka se policija, a polasci kasne. Naročito je to, kako je rekao Radenković, izraženo u Beogradu, zbog velikog broja škola, gde je u jednom danu krenulo čak 20 ekskurzija.

- Često nailazimo na negodovanja roditelja zbog zadržavanja, ali moram da naglasim da često pregledamo autobuse i pre nego što deca dođu. Poenta je da se deca ne zadržavaju previše i da na ekskurzije krenu na vreme.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
u magnovenju

pre 6 godina

Rešenje je jednostavno. Ukinuti ekskurzije.

Mikac

pre 6 godina

Problem je vrlo jasan, saobraćajna policija ne radi svoj posao a iako ga uradi onda sudstvo sa svojom neažurnosti potpuno dovede u kolaps ceo sistem . Evo Vam jedan paradoks , ja sam svakkodnevno u saobraćaju i nisam nikada video da policija kontroliše autobuse. A tehnički pregledi su podebna priča samo zbog nerada policije. Da policja redovno kontroliše one tehničke preglede koji svoj posao ne rade kako treba i da ih zatvara na odredjeno vreme a u ponovljenom prestupu za stalno druga bi bila priča. Nije čudo što svakodnevno vidjamo na ulicama automobile, kamione i autobuse ojima je mesto samo na otpadima.

Pera

pre 6 godina

Lepa tema. Bio sam svedokom nesvakidašweg dešavanja ili u nas redovnog dešavanja. Put E-761 Mačkat-Mokra gora (put za Taru) na 9,5 km od isključenja postoji most koji je ZATVOREN za saobraćaj SVEGA što je teže od 3 TONE. Znaci su postavljeni svuda, medjutim, kako šleperi, kamioni, tako i autobusi sa decom koja putuju na Taru, uprkos ZABRANi, idu tim pravcem i prelaze taj most. A most je pred rušenjem.... na sred mosta zvrji ogroma rupa kroz koju može da propadne manji automobil. Ta rupa je premošćena metalnom rampom preko koje se vrši saobraćaj. Planirana je za putnička vozila ali preko nje, mrtvi ladni prelaye i šleperi i autobusi, a POLICIJE naravno NIGDE NEMA. Imaju preča posla - vrebaju po uglovima one koji nisu vezali pojas a za to vreme rayni nam se kockaju sa zivotima dece.

Marcco

pre 6 godina

A u čemu je problem? Pa već godinama pre svake ekskurzije, bilo da se radi o školi ili vrtiću, privatnom ili državnom, neposredno pre polaska dođe policija i izvrši provere ukljućujući i alko test. Ovo se radi bez izuzetaka i bez ove provere nijedan autobus sa decom ne sme da pođe. Kakvo je ovo dizanje panike u jeku ekskurzija. Jel treba da dete zaključam u podrum i da izraste u maminog malog debila kojih i tako imamo previše.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17