• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

31.05.2017

21:29

DRAMA SA TELIMA MRTVIH SRPSKIH RADNIKA: Kovčezi Vasića i Mitića, tragično stradalih u Gvineji STOPIRANI U BRISELU?!

Društvo

DRAMA SA TELIMA MRTVIH SRPSKIH RADNIKA: Kovčezi Vasića i Mitića, tragično stradalih u Gvineji STOPIRANI U BRISELU?!

Podeli vest

Tela dvojice srpskih radnika Marka Vasića (33) i Dragoljuba Mitića (57), koji su se pre nedelju dana otrovali ugljen-monoksidom u Gvineji, uprkos najavi, u sredu nisu dopremljena u Srbiju. Sanduci sa dvojicom Srba zadržani su na aerodromu u Briselu iz nepoznatog razloga

Generalni direktor beogradske firme C&LC group Mirko Jevtović kaže, za "Novosti", da su iz Gvineje dobili informaciju da su tela u sredu krenula iz ove afričke države.

- Od firme koja je angažovana da dopremi sanduke dobili smo informaciju da je avion sa telima Vasića i Mitića poleteo sa gvinejskog aerodroma "Konakri" sinoć u 18.30 - kaže Jevtović.

- Imamo i podatak da je na vreme sleteo u Brisel. Redovnom linijom "Er Srbije" trebalo je da stignu u Beograd. Ipak, nešto se desilo na aerodromu u Briselu i tela nisu ukrcana.

Prema rečima Jevtovića, nadležni organi naše zemlje pokušavaju da reše problem.

- Ne znamo da li su radnici briselskog aerodroma napravili propust ili je o nečem drugom reč - navodi Jevtović. - Nastao je veliki problem, sahrane su zakazane...Mi smo odavde poslali specijalne sanduke, jer u toj zemlji zbog bolesti ebole vladaju posebne zdravstvene mere i medicinski protokol.

(FOTO) ONI SU STRADALI U GVINEJI: Svi detalji nezapamćene tragedije srpskih radnika u dalekoj afričkoj zemlji!

AP PHOTO

Ožalošćene porodice uzdale su se u to da će konačno preuzeti sanduke najmilijih kako bi ih dostojno upokojili, posle 10 dana otkako su saznale za njihovu smrt.

- Mi smo za sahranu sve spremili, ali još nismo dobili informaciju kada će konačno Markovo telo stići u Srbiju da bismo mogli da ga dostojno sahranimo, onako kako je naš sin zaslužio - kaže uplakana Snežana, Vasićeva majka.

Kako objašnjava potresena žena, bilo je precizirano da će telo njenog sina stići 31. maja na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", pa su Vasići zato pripremili sahranu za 1. jun. 

Dvojica nastradalih Srba radila su u rudniku boksita u Africi. Sudeći prema rečima rođaka i komšija, Marko je tamo otišao da zaradi novac za svoju svadbu, a Dragoljub je prvenstveno želeo da upozna tu zemlju.

EPILOG STRAŠNE TRAGEDIJE U GVINEJI: Tela nastradalih Srba stižu do ponedeljka!

Prema prvim nalazima uviđaja i iz izveštaja patologa proizilazi da su se Vasić i Mitić otrovali ugljen-monoksidom u noći između 21. i 22. maja u vili gde su bili smešteni sa kolegama iz rudnika. U sobi sa njima spavao je još jedan srpski radnik.

On se tokom noći probudio jer ga je veoma bolela glava. Mislio je da je to zbog klima-uređaja, pa je prešao u drugu sobu. Ujutru, kada je ustao, video je da Vasića i Mitića nema, pa je ušao u sobu da ih probudi. Tada je shvatio da su mrtvi. Preminuli su u snu.

Zoran Sinko

DEJAN MITIĆ: ŠTA DA RADIMO, MORAMO DA BUDEMO JAKI

Sin pokojnog Dragoljuba, Dejan rezignirano tvrdi da ni sam ne zna šta da misli:

- Vlasnik firme za koju je moj otac radio u Gvineji kaže da nema objašnjenja zbog čega telo mog oca nije dopremljeno u Beograd već je ostalo u Briselu. Prema informacijama koje on ima, avion iz Brisela je sleteo u planirano vreme na beogradski aerodrom, ali bez tela nastradalih.

Prema Dejanovim rečima, firma iz Beograda je preuzela na sebe prevoz tela Bogoljuba Mitića do Ljiljanca, ali to u sredu nisu mogli da učine, iako je sve bilo spremno za transport. Procene, koje su se u prethodnom slučaju pokazale nepouzdanim, kažu da bi tela na beogradski aerodrom mogla da stignu u četvrtak.

ČIST FAŠIZAM! Slovaci pokrenuli peticiju protiv naših radnika: SRBI IMAJU LOŠ MENTALITET, PREKI SU I PLAŠE NAM DECU!

Dejan Mitić kaže da je ovih dana u zemlju doputovao i njegov brat Saša, koji poslednjih petnaestak godina živi i radi u Francuskoj.

- Još uvek smo u šoku i neverici, teško nam je, pogotovo što se sve ovako odlaže. Ali šta da radimo, moraćemo da budemo jaki - kaže Dejan.

Članovi porodice, ali i čitavo selo, već danima obavljaju pripreme za već zakazanu sahranu, koja je morala da bude odložena. Dragoljub Mitić će, čim se za to steknu uslovi, biti saharnjen na loklanom groblju u selu Ljiljance, nadomak Bujanovca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija