• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

01.06.2017

12:58

KONAČNO ĆEMO SE OBRAČUNATI SA NASILNICIMA! Ministarka Nela Kuburović o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici!

Društvo

KONAČNO ĆEMO SE OBRAČUNATI SA NASILNICIMA! Ministarka Nela Kuburović o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici!

Podeli vest

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu danas, 1. juna, a ministarka pravde Nela Kuburović govorila je o načinu implementacije tog Zakona, kako će on funkcionisati, kao i o tome može li taj Zakon smanjiti stopu nasilja u porodici

Počinje primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljenja nasilnika iz porodice. Kakvu poruku šalje primena ovog zakona?

-Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, prepoznala je problem porodičnog nasilja u Srbiji i krenula u pronalaženje sistemskog rešenja, u cilju smanjenja slučajeva nasilja u porodici i žrtava porodičnog nasilja. S toga je Ministarstvo pravde izradilo nacrt Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je Narodna skupština Srbije usvojila u novembru 2016. godine. Zakon donosi nove mere, čija primena počinje 1. juna. Uvereni smo da će primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici smanjiti crnu statistiku kada je u pitanju nasilje u porodici, budući da je osnovna poruka novih mera da se nasilje neće tolerisati i da svako mora da bude siguran u svom domu.

Mislite li da će se smanjiti stopa nasilja u porodici i nad ženama?

-Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uvodi niz novina koje do sada pravni sistem u Srbiji nije poznavao.  Najveća novina koju Zakon predviđa su hitne mere, pre svih udaljenje mogućeg učinioca iz stana ili kuće i zabrana komuniciranja i prilaska žrtvi, a u cilju pružanja blagovremene i adekvatne pomoći i podrške svakoj žrtvi nasilja.

Kako je objasnila, to u praksi znači da će nadležni policijski službenik, koji je završio specijalizovanu obuku, imati ovlašćenje da mogućeg učinioca udalji na 48 sati iz kuće i/ili da mu zabrani da kontaktira žrtvu i prilazi joj, a sud, na predlog tužioca, da ovo udaljenje, odnosno komuniciranje i približavanje žrtvi, produži za 30 dana. 

- Ukoliko učinilac postupi suprotno izdatom naređenju policijskog službenika ili rešenju suda koji je produžio hitnu meru i vrati se u stan iz koga je udaljen ili priđe žrtvi, protiv njega će se pred Prekršajnim sudom voditi postupak u kome može biti osuđen na kaznu zatvora do 60 dana. Zakon, takođe, predviđa obavezu svih državnih organa da prepoznaju i prijave nasilje policiji ili tužilaštvu. Postupanje na ovakav način i preduzimanje ovakvih mera, kao i međusobna saradnja, svakako će dovesti do smanjenja nasilja u porodici - istakla je Kuvurović.

Informer

Kako će žene moći da dokažu da su bile zlostavljane, ako na sebi nemaju vidljivih tragova nasilja?

Pitanje dokazivanja nasilja u porodici nije i ne sme da bude na žrtvi nasilja. To je obaveza onih koji postupaju u ovim slučajevima - policije, centra za socijalni rad i tužilaštva. Ti organi su prethodnom periodu završili specijalizovanu obuku kojom su stekli stručna znanja da prepoznaju i druge vidove nasilja u porodici od psihološkog, ekonomskog, seksualnog, socijalnog i drugih, shvate ga i na njega reaguju blagovremeno, sprečavajući na taj način mogućnost da dođe do fizičkog nasilja.  

Od 1. juna, ističe ministarka, u svakom tužilaštvu u Srbiji biće formirana Grupa za koordinaciju i saradnju, u čijem radu će učestvovati posebno obučen policajac, javni tužilac, predstavnik Centra za socijalni rad, a po potrebi i u zavisnosti od slučaja i vaspitači, predstavnici zdravstvenih institucija i Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i druga pravna i fizička lica koja se bave pružanjem zaštite i podrške žrtvama. 

-Na sastancima ove grupe razmatraće se svaki slučaj prijave nasilja, kada će grupa nakon procene rizika moći da utvrdi da li u svakom konkretnom slučaju postoji neposredna opasnost od nasilja u porodici, u kom slučaju će izraditi individualni plan zaštite i podrške žrtve. Ovom procenom rizika oni će utvrditi da li po žrtvu preti neposredna opasnost od nasilja u porodici i tada doneti zajedničku odluku o postupanju.

Kako će funkcionisati ovaj zakon?

-Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je specifičan i po tome što je za njegovu primenu i funkcionisanje važno učešće svih građana i svih državnih organa, ustanova u oblasti dečje, socijalne zaštite, obrazovanja, vaspitanja i zdravstva, kao i tela za rodnu ravnopravnost na nivou lokalnih samouprava. Zakon poziva sve da nasilje prijave, da na njega reaguju, nameće obavezu državnim organima da sarađuju i time isključuju mogućnost da žrtva bude i ostane sama. Iz tog razloga je Ministarstvo pravde pokrenulo kampanju „Isključi nasilje“, kako bi informisalo što širu javnost o tome šta sve nasilje u porodici podrazumeva i kako adekvatno reagovati na njega.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija