• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

01.06.2017

19:30

ČAK 55% TINEJDŽERA U SRBIJI PUŠI: Roditelji, obratite pažnju NA OVE ALARMANTE PODATKE SZO!

Društvo

ČAK 55% TINEJDŽERA U SRBIJI PUŠI: Roditelji, obratite pažnju NA OVE ALARMANTE PODATKE SZO!

Podeli vest

Mladi u Srbiji već sa 13 godina probaju cigarete, a sa 15 su aktivni pušači... Više od polovine maloletnih tinejdžera aktivno puši, po čemu smo među najgorima u Evropi

Čak 55 odsto maloletnih tinejdžera u Srbiji puši i ta brojka je u stalnom porastu, pokazuju alarmantni podaci Saveza za borbu protiv pušenja!

Prema ovom istraživanju, mladi prve cigarete probaju već sa 13 godina, a sa 15 već postaju aktivni pušači, koji na duvan troše između 2.000 i 10.000 dinara mesečno.

2.924
cigarete po glavi stanovnika popuše se godišnje u Srbiji

Stručnjaci upozoravaju da smo po ovoj statistici među najgorima u Evropi i da roditelji moraju što više da edukuju svoju decu o štetnosti duvana i da im i sami daju primer tako što će ostaviti cigarete.

Poražavajuće brojke

U Savezu za borbu protiv pušenja kažu da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odavno upozorila na dramatično veliki broj pušača među mladima u našoj zemlji.

- Srbija je među vodećim zemljama u svetu prema broju pušača. Statistika pokazuje da kod nas puši skoro svaki drugi muškarac i svaka treća žena, a posebno zabrinjava činjenica da 55 odsto maloletne dece u Srbiji povremeno ili redovno konzumira cigarete - ističu u Savezu Srbije za borbu protiv pušenja povodom jučerašnjeg dana posvećenog aktivnostima protiv ovog poroka.

Srpkinje po pušenju prve u Evropi

Čak 32,6 odsto Srpkinja spada u pušače, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Evropi, pokazuju zvanični podaci Svetske zdravstvene organizacije! Odmah iza naših žena su dame iz Austrije, Grčke, Poljske i Bugarske. Sa druge strane, među muškarcima u Srbiji je 37,9 odsto nikotinskih zavisnika, po čemu smo četvrti u Evropi, odmah iza Grka, Albanaca i Austrijanaca.
Primarijus dr Petar Borović smatra da su žene poslednjih godina postale strastveniji pušači od muškaraca isključivo zbog stresa i prevelikog broja obaveza koje su preuzele na sebe.
- Žene su počele mnogo više da se angažuju na poslu, a uz to ih čekaju i svi oni poslovi kod kuće, pa im nikotin dođe kao sredstvo za relaksaciju, što nikako nije pohvalno - kaže dr Borović.

Primarijus dr Petar Borović upozorava da je konzumacija cigareta među omladinom u stalnom porastu i smatra da što pre nešto mora da se preduzme kako bi se ova poražavajuća situacija popravila.

7
miliona evra dnevno izdvaja se u Srbiji za cigarete

- Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, a aktivno počinju da puše posle 15. godine. To je zaista poražavajuće i, što je najgore, ova pojava je u porastu iz godine u godinu. Nažalost, naša deca još ne shvataju pravu štetnost cigareta i duvanskog dima, već jure za pomodarstvom, hoće da budu "in" u društvu i veoma rano postaju nikotinski zavisnici - ističe dr Borović.

Cigareta za ulazak među odrasle

Marko Braković iz defektološkog savetovališta "Entera" kaže za Informer da su Srbi skloni svim porocima, a naročito pušenju.
- Duvan je jedno od glavnih sredstava za otklanjanje stresa, umora i nervoze. Pored toga, jeftin je, dostupan svuda i legalan. Zbog toga spadamo među velike pušače u Evropi, a poseban problem je pušenje kod dece. Oni za uzore imaju roditelje pušače i to su ključni uzroci za ove jezive podatke. Mladima je cigareta i neka vrsta ulaska u svet odraslih - smatra Braković.

Prema njegovim rečima, prerani početak pušenja preti da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje mladih.

- U duvanu se nalazi selenovodonična kiselina, koja je pogubna za polne žlezde, a svakodnevna konzumacija cigareta može dovesti do stradanja jajnika kod devojaka, smanjenja penisa kod mladića, zaostajanja u razvoju i problema u seksualnom životu. Da ne govorimo o hroničnim bolestima, neprijatnom zadahu, bržem starenju kože i kraćem životnom veku. Smatram da resorna ministarstva, škole, ali i sami roditelji moraju da podignu deci svest o štetnosti duvana i opasnim posledicama - naglašava naš sagovornik.

Apel roditeljima

Direktor Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević smatra da na rasprostranjenost pušenja među mladima najviše uticaja imaju roditelji i vršnjaci.

73
miliona cigareta popuši se za jedan dan u Srbiji

- Istraživanje je pokazalo da najveći podsticaj za konzumiranje prve cigare dolazi od vršnjaka, ali posredno i od porodice u kojoj ima pušača. Još strašnije je što su srednjoškolci uzrasta od 15 do 19 godina vrlo dobro informisani o štetnim posledicama pušenja poput kašlja, glavobolje, smanjenja kondicije, žutih zuba, noktiju i kože, ubrzavanja starenja, raka pluća, jezika i grla - objašnjava dr Timotijević i apeluje:

- Roditelji treba da budu uzori svojoj deci i da im od malih nogu ukažu na zdrav i pravilan način života, ali i na sve ono štetno i nezdravo za njihovo odrastanje.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 6 godina

Kako da ne puse, kad im ro pred nosom rade roditelji, nastavnici, filmske i tv zvezde. Naravno, niko od njih nije nicim sankcionisan.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija