• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

02.06.2017

14:55

ABORTUS NIJE KONTRACEPCIJA! U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 prekida trudnoće!

Društvo

ABORTUS NIJE KONTRACEPCIJA! U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 prekida trudnoće!

Podeli vest

U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 abortusa, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", ali je procena ginekologa da se uradi mnogo više, jer privatne klinike ne prijavljuju obavljene intervencije.

Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine - čak 46,6 odsto. Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,7 odsto ukupnog broja abortusa.

Prema istraživanju Batuta najveći broj prekida trudnoće - 34,1 odsto je zabeležen kod žena koje već imaju dvoje dece, dok je udeo žena bez dece koje su imale prekid trudnoće bio 28,9 odsto.

Abortus se, iako je ozbiljan hirurški zahvat, i dalje koristi kao sredstvo kontrole rađanja. Istraživanja su pokazala da su još uvek izražene predrasude o savremenoj kontracepciji i da se ona nedovoljno koristi posebno kod parova u braku.

Samo 18,4 odsto žena, uzrasta 15 do 49 godina koje su u braku ili imaju stalnu vezu, koristi kontracepciju. Kondom koristi svega 12 odsto žena.

Ginekolog dr Mima Fazlagić pojašnjava da abortus nije kontracepcija i osim što je neprijatno iskustvo, loše je i po zdravlje.

- Nešto po čemu držimo neslavan rekord su maloletničke trudnoće. Kontracepcija je važna jer sve te prekinute trudnoće, naročito prve trudnoće, za posledicu imaju probleme sa fertilitetom ili nemogućnost rađanja kasnije - kaže Fazlagić.

Dodala je da je važno da se žene upoznaju sa mogućnostima kontracepcije, kako ne bi morale da prolaze kroz sve to, i dožive neprijatno iskustvo abortusa.

Važna je, naglašava, uloga lekara u informisanju žena o savremenoj kontracepciji, jer se mladi za savete najčešće obraćaju lekaru.

Najčešće dileme sa kojima se u praksi suočava su vezane za pilulu za "dan posle" gde mladi misle da ona može da prekine trudnoću, ukoliko je do nje došlo nakon nezaštićenog odnosa.

- Pilula za dan posle je efikasna, ali ona ne može da vam prekine trudnoću, niti tome služi. Ona može sprečiti da dođe do začeća ukoliko do njega nije već došlo, te je važno da se uzme što pre nakon nezaštićenog odnosa, a najkasnije do 72 sata od odnosa - pojašnjava ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 6 godina

Gospodo ministri zdravlja sta ste uradili da se smanji broj abortusa a poveca radjanje veceg broja decice!!!

srbfin

pre 6 godina

Hitno zabraniti,osim u slucaju kad dete ne moze da se rodi zdravo ili nesto jos gore!Niko nema pravo da oduzme zivot,narucito ne bespomocnom detetu ili kako god...!!!\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija