• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

02.06.2017

19:00

SVAKI ČETVRTI BRAK SE ZAVRŠI RAZVODOM! Beograđani i Vojvođani se najviše razvode, a često ne znaju ni zašto

Društvo

SVAKI ČETVRTI BRAK SE ZAVRŠI RAZVODOM! Beograđani i Vojvođani se najviše razvode, a često ne znaju ni zašto

Podeli vest

Poznato je da poslednjih godina "dok nas smrt ne rastavi“ u Srbiji gubi na važnosti. Prema podacima iz 2016. godine svaki četvrti brak završi se razvodom. Da vrate burmu najčešće odlučuju Vojvođani i Beograđani, u prvih pet godina braka

Iako se kao jedan od glavnih razloga navodi život u zajednici sa njegovim ili njenim roditeljima, sve je češći slučaj da parovi ni nemaju konkretan razlog zbog kog se odluče da partneru okrenu leđa. Ono što je manje poznato jeste kako parovi uopšte dođu u takvu situaciju da već u prvih pet godina priznaju da nisu jedno za drugo. 

Porodični terapeuti u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Dragana Opačić i Aleksandra Račić ističu da "problem u raju" mogu da prouzrokuju početak zajedničkog života, rođenje deteta, gubitak posla, bolest ili osiromašenje. Ukoliko se te situacije prevladaju ili ne prevladaju može doći do jačanja odnosa, odnosno, dovođenja u pitanje istog. 

- Kada par ima autentičnu motivaciju, posvećen da radi na odnosu i prihvati odgovornost za odnos. Tada fokus ide na promenu sebe, a ne na promenu onog drugog. Ovo je situacija kada se radu na partneskom odnosu daje šansa bez obzira na teškoće koje su dovele do krize u braku - navode one za naš portal. 

Na pitanje zašto razvoda danas ima nego ranije terapeutkinje odgovaraju da opšta kriza na svim životnim poljima uslovljava i krizu porodice. 

- Danas ljudi generalno više investiraju svoju životnu i emotivnu enegiju u to kako obezbediti i održati posao, a brak se uglavnom kao i porodica dešava sama po sebi nema se vremena za to. Bračni odnos kao i porodični zahteva mnogo posvećenja, zajedničnog rada, kompromisa i to pogotovu u vremenu u kome živimo a koje obeležavaju promene velike i turbolentne od uverenja, zahteva, emacipacija žena. Nekadašnja tradicionalni okviri bračnog i porodičnog života deluju prevaziđeno.

Osim davanja šanse, neophodno je konstantno raditi na odnosu, a ukoliko partneri vide da ne mogu sami da prevaziđu krizne situacije, poželjno je obratiti se stručnjacima. 

- Sam par treba da prepozna mesto kada odnos prestane da bude funkcionsalan. Obično kada nas boli zub odemo kod zubara, kola se pokvare kod majstora tako je i sa odnosom kada se stvari zakomplikuju i to potraje dobro je potražiti stručnjaka u toj oblasti. 

Opačić i Račić parove u takvim situacijama najčešće savetuju na sledeći način: 

- U fazama krize najvažnije je normalizovati situaciju, kako bi par mogao da misli i da pravi prioritete, aktivira snage i rešava odnos na drugi konstruktivan način.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Разводе се... што су у школи били.. - "понављачи"...!

jaca

pre 6 godina

Da bi brak bio uspesan treba i jedna i druga strana da precuti ponesto,da se dogovore.Treba se postovati uzajamno.Nema nista lepse kupiti jednu kasiku zajedno nego na tacni dobiti ceo escajg. JEDINO NE PODZAVAM NASILJE E TADA ODMAH RAZVOD\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija