• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. B.

03.06.2017

19:26

(FOTO) OVO JE DEDA LJUBIN (101) RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Starina iz Jasike kod Kruševca operisan i uspešno se oporavlja!

Društvo

(FOTO) OVO JE DEDA LJUBIN (101) RECEPT ZA DUG ŽIVOT: Starina iz Jasike kod Kruševca operisan i uspešno se oporavlja!

Podeli vest

Dobro se osećam posle operacije, sad opet mogu da vozim bicikl i zagrlim moje praunuke, kaže Ljubodrag Mihajlović, verovatno najstariji pacijent u Srbiji... Kaže da je doživeo 101 godinu jer mnogo radi i zdravo živi

Ljubodrag Mihajlović iz Jasike kod Kruševca u 101. godini života operisao je kilu u kičmenom stubu i verovatno je najstariji pacijent u Srbiji! Ovaj krepki starac, koji se uspešno oporavlja posle zahvata u kruševačkoj bolnici, kaže da je najsrećniji jer će ponovo moći da vozi bicikl i zagrli svojih četvoro praunučića.

Rođen je davne 1916. godine, u penziji je od 1972, a sa pokojnom suprugom, sa kojom je bio u braku više od pola veka, ima tri ćerke, petoro unučadi i za sada četvoro praunučadi.

Anesteziolog: Veliki izazov

Anesteziolog dr Jelena Obrenović Stanković kaže da je za njen tim bio veliki izazov da pripremi za operaciju pacijenta koji je ušao u drugi vek života.
- Trebalo je najpre prilagoditi anesteziološku tehniku njegovom starosnom dobu i pridruženim bolestima koje se javljaju kod tih pacijenata. Ipak, jednočasovni zahvat je odlično prošao i Ljubodrag se veoma uspešno oporavlja - kaže doktorka Jelena.

Kada ga pitaju kako je uspeo da doživi stotu, ima prost, mudar i poetičan odgovor: Nikad pio, nikad pušio, nikad uludo proveo dan!

Pola veka braka

Ljubodraga smo posetili na odeljenju hirurgije u kruševačkoj bolnici, gde nestrpljivo čeka ponedeljak, kada će ga pustiti kući u rodnu Jasiku, koja je posle čuvenog kompozitora "Marša na Drinu" Stanislava Biničkog, sada postala poznata i po njemu.

- Osećam se odlično posle operacije. Kila me je mučila skoro godinu dana, uklještila se među pršljenove na kičmi. Nisam mogao ništa da radim, čak ni da vozim bicikl, bez kojeg nigde nisam išao. Lekari mi kažu da ću sad to ponovo moći i to mi je najbitnije. Kao i da ponovo zagrlim moje najmilije, posebno moje praunučiće - kaže deda Ljuba, za kojeg se nikada ne bi reklo da će u avgustu napuniti 102. godinu.

 

 

Na pitanje kako je uspeo da poživi više od jednog veka, deda Ljuba jednostavno odgovara:

- Nikad nisam pušio, nikad pio i nikad uludo proveo dan. Uvek sam nešto radio, iako sam još od 1972. u penziji. Stalno sam u polju, na njivi, a svoje voće i povrće već 30 godina nosim na kruševačku pijacu. Kretanje i zdrav život, bez poroka, to je tajna dugog života. Sa mojom pokojnom Stanislavom bio sam u braku pola veka i imamo tri ćerke, petoro unučadi i četvoro praunučadi - priča Ljubodrag, koji je radni vek proveo kao stolar u Drvnom kombinatu u Kruševcu.

printscreen

Ljubodrag tvrdi da za svoje skoro 102 godine života gotovo nikada nije bio bolestan.

- Istina je, pre 15 godina sam operisao prostatu, ali to sam skoro i zaboravio. Međutim, ovo sa kičmom me je baš steglo, mučilo me godinu dana, hteo sam da puknem. Lekari mi rekoše da mora da se operiše i da je to opasno u mojim godinama, ali ja se uopšte nisam uplašio. Bili su svi dobri prema meni ovde u bolnici i sad mi kažu da ću u ponedeljak opet stati na noge i da mogu kući - zadovoljno govori deda Ljuba.

Cela bolnica uz njega

Deka Ljubodrag je omiljeni pacijent među lekarima u kruševačkoj bolnici, a najviše je prirastao za srce dr Dejanu Rakiću (41), koji nije još bio ni rođen kada je njegov pacijent već uveliko bio penzioner.
- Primili smo ga u bolnicu prošlog ponedeljka uveče i posle ponoći je operisan. Od tada svi ovde brinemo o njemu, sve dok ponovo ne stane na svoje noge - kaže dr Rakić.

Normalan život

O njemu će, kaže, kod kuće kao i do sada uglavnom brinuti unuke Zorana i Vesna i praunuk Miloš.

U avgustu će, zdravlja, kaže, napuniti 102 godine, pa će na slavlje pozvati sve osoblje kruševačke hirurgije da mu, uz unučiće i praunučiće, uveličaju rođendan.

Pozdravljajući nas u kruševačkoj bolnici, još jednom nam daje savet za dug život:

- Samo radite, deco, i živite normalno, bez preterivanja i poroka. I uz malo sreće, dospećete u ove moje godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

** Беш таки... - " живот "...!? Јеси л* Ти штогођ ... - "уватио" од живота....? Ил* само... - диње и лубенице...?!

Goran Bregović

pre 6 godina

Mora da je gnjavaža u životu... doživeti stotu...!

re

pre 6 godina

...jednostavna seljačka logika...umereno radiš umereno jedeš...umereniji i jednostavnji stil života uz "malo sreće" veoma dug život...a komplikovana gradska logika...brz i komplikovan stil života kratak život a uz "malo sreće"i do 80 godina života...izgleda da je "uz malo sreće" veoma bitan detalj u životu...

maja

pre 6 godina

Kakvi maliciozni komentari. Čovjek je živio i radio u svojim mogućnostima, po svojim mjerilima. Poštovanje. Živ i zdrav i da dugo još poživi.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Море, боље да живиш једну годину као... - "Вук", нег* четири ко*...- "јање"...!! ( стара српска народна...!! )

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija