• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

05.06.2017

19:05

ABORTUS UBIJA SRBIJU! Zbog velikog broja pobačaja IZGUBIMO ČITAV GRAD ZA 365 DANA!

Društvo

ABORTUS UBIJA SRBIJU! Zbog velikog broja pobačaja IZGUBIMO ČITAV GRAD ZA 365 DANA!

Podeli vest

Zvanično se obavi 17.000 abortusa godišnje, ali je broj bar trostruko veći, smatraju stručnjaci. Najčešće abortiraju žene koje imaju jedno ili dvoje dece zbog posla i karijere

U Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, pokazuju najnoviji zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut"! Međutim, prema rečima naših ginekologa i stručnjaka, ovaj broj je mnogo veći, čak i trostruko, jer se veliki broj intervencija obavi u privatnim klinikama, što nije uračunato u zvaničnu evidenciju.

Tako za 365 dana Srbija izgubi ceo jedan grad od oko 50.000 stanovnika! Prema rečima stručnjaka, najčešće abortiraju žene posle prvog ili drugog deteta jer žele da se vrate poslu i karijeri.

Sve nas je manje

Ako se trend depopulacije nastavi, za dvadeset godina imaćemo dva miliona stanovnika manje nego sada
Biljana Spasić, demograf

Doktorka Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front", potvrđuje za Informer da zvanični podaci ne pokazuju stvarni broj abortusa u Srbiji i smatra da su brojke mnogo veće.

- S obzirom na to da se u našoj zemlji godišnje rodi nešto više od 60.000 beba, zvanična statistika od 17.000 abortusa godišnje govori da se na svako treće rođeno dete izvrši po jedna takva intervencija. Mislim da je evidencija loša i da je godišnji broj abortusa u Srbiji mnogo veći jer mnogi od njih nisu prijavljeni i zvanično zavedeni - kaže dr Rakić.

DECA PRAVE DECU! Devojčice u Srbiji imaju seks već sa 12 godina!

Zašto se žene odlučuju na abortus

* Misle da je to jedan vid kontracepcije
* Neupotreba zaštite tokom seksualnog odnosa
* Zbog karijere
* Ne žele da šire porodicu

Prema njenim rečima, ono što zabrinjava jeste to da se najviše na ovaj korak odlučuju žene između 25 i 34 godina, kao i one koje imaju decu.

- Žene koje ne žele više da rađaju ne treba ovo da koriste kao oblik kontracepcije. U klinikama postoje savetovališta gde se sve žene mogu informisati o abortusima i kontracepciji i njihovim neželjenim dejstvima. I pored toga, rezultati su i dalje loši jer je broj abortusa i dalje jako veliki - objašnjava dr Rakić.

Profesor i demograf Biljana Spasić kaže za Informer da sigurno bar tri puta više žena abortira godišnje, što dramatično loše utiče na demografsku sliku Srbije.

- Ovakve poražavajuće brojke ozbiljno ugrožavaju demografsku situaciju u Srbiji, i ako se ovakav trend depopulacije nastavi, za dvadeset godina imaćemo dva miliona stanovnika manje nego sada - jasna je Spasić.

SRBIJO, UBI NAS BELA KUGA! Na devet rođenih umre nas čak 15!

Public

Nije kontracepcija

Poljska kao primer

Profesor i demograf Biljana Spasić kaže da je Poljska pooštrila zakon o abortusu jer je u toj zemlji poslednjih godina natalitet u opadanju.
- Poljska je donela zakon da žene mogu izvršiti abortus u tri slučaja: ako su silovane, ako je život majke ugrožen i ako se proceni da će se dete roditi sa nekim anomalijama. S druge strane, crkva koja u toj zemlji ima jak uticaj ide ka tome da se u toj zemlji abortusi totalno zabrane - rekla je Spasićeva.

Tvrdnje da je broj abortusa mnogo veći nego što govori zvanična statistika potvrđuje i direktor GAK "Višegradska" dr Aleksandar Stefanović, koji kaže za Informer da je nažalost mnogim ženama abortus jedan vid kontracepcije.

Neželjena dejstva abortusa mogu dovesti do trajnog steriliteta
dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK "Višegradska"

- Statistika je svakako mnogo veća jer privatne klinike ne prijavljuju tačan broj abortusa. Pritom, žene moraju da znaju za prevenciju i koriste kondome prilikom seksualnih odnosa jer abortusi mogu biti jako opasni po zdravlje. Neželjena dejstva abortusa mogu dovesti do trajnog steriliteta, ali i raznih upala - kaže dr Stefanović i dodaje da se mnoge žene odlučuju na abortus jer ne žele više dece.

- Mnoge žene koje imaju jedno ili dvoje dece odlučuju se na abortus jer uglavnom zbog finansija ne mogu da izdržavaju još dece. Nekima je pak bitnija karijera, pa trudnoću vide kao prepreku u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva odlažući je za neki kasniji period - rekao je dr Stefanović.

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Poslodavci da ponude "klizno radno vreme" roditeljima!

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 6 godina

a da usvajamo hrvate mnogo je isplatljivije\n

sargarepac

pre 6 godina

Treba se ograniciti. Jedna zena ima pravo na jedan abortus i ne vise! I to ne podrzavam ali da ne sviraju zene na komentar toliko...\n

Sone

pre 6 godina

Bas ma zanima prati li se statistika abortusa tj. iz kojeg razloga zene abortiraju, dal zbog vanbracne djece ili neimastine.

biljana

pre 6 godina

Majke buduce a neodlucne ne cinite ludilo jer je svako dete Bozji dar i jedino vredno u ovom ludom svetu a i jedino tvoje zauvek....mogu svi da nas ostave al dete ne uvek je nase i uvek uteha,sreca,ljubav i zivot nas...

Vrca

pre 6 godina

Danasnje devojke skidaju gace na keca i ostaju trudne pre nego sto dodju kuci sa abortusa.Njima nije bitno dali je ozenjen,mator,krimos-bitan je novcanik!Vecina devojaka uopste nema emocije-nazalost,istrosene su......

Mirko

pre 6 godina

Tesko ddetetu kojeg rodi majka koja ga ne zeli... To sto ne postoji siguran posao a uz to sa socijalnom pomoci se ne moze preziveti dovodi do toga da veliki broj ne zeli decu

ja

pre 6 godina

Da zene koriste kontracepciju a muskarci "vade" na vreme,ne bi doslo do ovako porazavajucih podataka.

Jeca

pre 6 godina

A sta da radi kad primi platu 200€ odakle da izdrzava to dete, koja je cena pelena, bebi opreme, celokupnog bebi asortimana od kasica do jaknice?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija