• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtrs

06.06.2017

12:42

(VIDEO) LOGORAŠI SPLITSKE LORE TRAŽE ODŠTETU OD HRVATSKE: Prošli su najstrašnije torture, SRBIJA I RS MORAJU DA IM POMOGNU!

Društvo

(VIDEO) LOGORAŠI SPLITSKE LORE TRAŽE ODŠTETU OD HRVATSKE: Prošli su najstrašnije torture, SRBIJA I RS MORAJU DA IM POMOGNU!

Podeli vest

Nakon što je Županijski sud u Splitu krajem aprila prvestepenom presudom u procesu "Lora 2" osudio trojicu vojnih policajaca za zločine počinjene u ovom logoru, bivši zatočenici Lore očekuju da se aktiviraju njihovi zahtevi za odštetu

Međutim, pošto se odštetni zahtevi razmatraju u parničnom postupku, zbog visokih troškova nisu sigurni hoće li uspeti u nameri da od države Hrvatske naplate odštetu za torture koje su prošli u splitskom logoru smrti.

Logor od 1000 ljudi

Prema procenama u zloglasnom logoru Lora, u krugu nekadašnje kasarne u Splitu od 1991. do 1997. godine tamnovalo je oko hiljadu civilnih i vojnih zarobljenika, uglavnom pripadnika JNA, Srba iz Hrvatske, sa Kupresa i iz Hercegovine.
Mnogi od njih prošli su najstrašnije torture, nezamisliva psihička i fizička zlostavljanja od zatvorskih čuvara.
Nikada nije utvrđen broj onih koji su u Lori ubijeni ili su podlegli mučenjima.

Prvostepenom presudom u procesu "Lora 2" Tonči Vrkić osuđen je na šest, a Ante Gudić i Anđelko Botić na po četiri godine zatvora. Pošto već služe kaznu za "Loru 1", sud im je dosudio jedinstvene kazne od deset godina za Vrkića i po osam za drugu dvojicu.

OVK SUD OSLOBODIO OVK UBICE: Poništena optužnica za masakr Srba u LOGORU KLEČKA

Sramotno niske kazne, ali i sama presuda je kakva-takva potvrda krivice, kažu bivši logoraši.

- Kaznama nismo zadovoljni, ali i to što im je uopšte presuđeno je neki pomak - kaže Slobodan Čaušić, bivši logoraš Lore.

Niti su kažnjeni svi zločinci iz Lore niti su kazne dovoljne, smatraju logoraši koji su preživeli najstravičnije torture. Prije nekoliko godina odlučili su da traže odštetu od države Hrvatske.

Kada presuda postane pravosnažna moći će da krenu u parnicu.

pixabay.com

- Ko će platiti onima čiji su sinovi tamo ostali mrtvi? Sve je to nemoguće nadoknaditi, kazne koje su dobili su niske, kao prekršajne, a radili su najgore stvari - priča bivši logoraš, Veselin Deretić.

Ukoliko neko ne stane iza nas, opština, država, bilo ko, bojimo se da će sve pasti u vodu, pričaju bivši

logoraši Lore

Od odštetnog zahteva neće odustati, a nadaju se da će makar neko imati razumevanja da pomogne oko finasiranja parnice.


(VIDEO) SRBI VAM OVO NEĆE ZABORAVITI! PROŠLO 25 GODINA OD STRADANJA 12 BEBA U BANJALUCI: Za njihovu smrt krivi su monstrumi iz međunarodne zajednice!
 

Naime, svu dokumentaciju koju poseduju, od lekarskih nalaza, do potvrda i izjava moraju da kod ovlašćenog sudskog tumača prevedu na hrvatski i latinicu i overe.

A sve to košta, reč je o stotinama, čak hiljadama stranica dokumentacije.

- Ukoliko neko ne stane iza nas, opština, država, bilo ko, bojimo se da će sve pasti u vodu - rezigniran je Sobodan Čaušić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija