• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. S.I.

06.06.2017

13:34

RUSIJA STIPENDIRA 100 UČENIKA IZ SRBIJE za fakultete po izboru!

Društvo

RUSIJA STIPENDIRA 100 UČENIKA IZ SRBIJE za fakultete po izboru!

Podeli vest

Otvaranje Prve ruske međunarodne škole "Valentina Tereškova" u Beogradu pokrenulo je niz procesa i projekata kulturno-obrazovne saradnju Srbije i Rusije

Posebnu pažnji privlači i informacija da je Rusija obezbedila veliki broj stipendija za buduće studente iz Srbije. Maturantkinja srednje škole Artimedia je zahvaljujući bliskoj saradnji Artimedije i novootvorene ruske škole, a pod pokroviteljstvom Ruskog Doma, odnosno Rosotrudičestva, ostvarila svoj san, dobivši stipendiju za studiranje u Rusiji i to na najpriznatijem kinematografskom univerzitetu - VGIK! 

Public

- Još na samom početku mog školovanja u Artimediji, shatila sam da je film ono čime zasigurno želim da se bavim. Na dramskom smeru sam, kroz razne projekte i zaduženja, a i samo gradivo, sebe pronašla u filmskoj režiji koja je veoma brzo postala moja opsesija. Već sam znala da to želim da studiram i bacila sam se u potragu za najboljim svetskim školama. Naravno, morala sam da postavim neke kriterijume i da sama sa sobom odlučim šta ja hoću od svega toga. Ono što ja tražim kao student od fakulteta je istinsko znanje, učenje o pravom filmu, njegovo izučavanje iz različitih uglova, tehničke mogućnosti i prohodnost u budućnosti, sveobuhvatnost, da ja kao budući reditelj budem kompletna ličnost jer je to ono što čini uspešnog reditelja - otkriva maturantkinja srednje škole Artimedia i  budući student VGIK, Jelena Čkonjević i dodaje: 

-  Nešto što je pre samo nekoliko meseci delovalo samo kao san, počelo je da se ostvaruje kada sam saznala za konkurs za stipedije. Kroz ovaj konkurs nisam naišla ni na kakvo uslovljavanje, promene državljanstva, lažna predstavljanja i slično, što mnoge države koje daju stipendiju traže. Redovno sam odlazila na konsultacije koje su se održavale u Ruskom domu i imala sam velike sreće da Artimedia, škola koju završavam, sarađuje sa mnogim inostranim univerzitetima i da se pri njenim prostorijama otvara i prva ruska osnovna škola u Srbiji. Takvu priliku nisam htela da propustim!

Srednja škola Artimedia, kao ugledna obrazovna ustanova svake godine širi lepezu mogućnosti za svoje učenike, pa je saradnju sa ruskom školom u Beogradu na ovaj način rezultovalo i stipendiranjem učenika ove škole na ruskim umeetničkim univerzitetima.

U godinama pred nama, sasvim logično, bolju poziciju za dobijanje stipendija, imaće učenici učenici ruske škole Valentina Tereškova koja nastavu realizuje u Beogradu, iako je faktički deo obrazovnog sistema Ruske Federacije. 

Menadžer škole, Boško Kozarski, nakon sastanaka na Moskovskom državnom lingvističkom univerzitetu i Rosotrudičestvu u Moskvi otkriva:

Public

- Ovaj projekat Rosotrudičestva je od velikog značaja za prvu rusku međunarodnu osnovnu školu u Beogradu, jer budućim učenicima naše škole, ali i srednje škole Artimedia možemo otvoriti vrata najprestižnijih ruskih univerziteta. Jačanjem saradnje na polju obrazovanja, dugoročno razvijamo bliske veze Srbije i Rusije. S obzirom na potpisani sporazum našeg obrazovnog centra i Rosotrudičestva, kao i realizacijom tradicionalnog programa "Škola Rusije", ali i brojnih drugih institucija, možemo da se pohvalimo da će naši učenici biti u prednosti u procesu dodele stipendija.

facebook

Saša Borojević osnivač srednje skole Artimediji i ruske škole "Valentina Tereskova" zaključuje:

- Ukoliko, na primer, upišete svoje dete u prvi razred ruske škole u Beogradu, vrlo verovatno ste ga usmerili ka MGU, Lomonosovu ili nekom od drugih prestižnih ruskih univeriteta, dok vas umetnička škola Artimedija usmerava ka VGIK ili MHAT,  jer je Rusija spremna da omogući besplatne studije za decu iz Srbije. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija