• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

07.06.2017

11:42

PAPA FRANJA OTVARA ARHIVU O STEPINCU?! Hrvati u panici, HOĆE DA GA SPREČE PO SVAKU CENU!

Društvo

PAPA FRANJA OTVARA ARHIVU O STEPINCU?! Hrvati u panici, HOĆE DA GA SPREČE PO SVAKU CENU!

Podeli vest

Poglavar Rimokatoličke crkve tražiće da se otvore arhive Vatikana o ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu. Zagreb na sve moguće načine pokušava to da spreči

 

Sve je jasno
Stepinac je pozdravio osnivanje NDH, bio je član ustaškog državnog Sabora i vojni vikar ustaške vojske, predvodio je prekrštavanja 240.000 Srba, nosilac je najvišeg odlikovanja NDH... Pametnom dosta
Vladimir Dimitrijević, verski analitičar

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zatražiće da se otvore sve tajne arhive Vatikana o ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu, osuđenom ratnom zločincu koji je aktivno podržavao genocid u NDH, tvrde hrvatski obaveštajci!

Prema informacijama hrvatske tajne policije koja je dostavljena vrhu režima u Zagrebu, papa već izvesno vreme razmatra da li da Mešovitoj pravoslavno-katoličkog komisiji, koja odlučuje o Stepinčevoj kanonizaciji, omogući uvid u sva dokumenta Svete stolice. Ova informacija, koja se pojavila uoči današnjeg sastanka komisije u Crnoj Gori, kao grom je pogodila neoustašku vlast u Hrvatskoj, čiji su mediji brže-bolje počeli da objavljuju tekstove u kojima tvrde da srpska strana nije dokazala da je Stepinac zločinac.

Prema rečima naših sagovornika, ovakva papina odluka mogla bi značajno da pojača argumente SPC i definitivno spreči kanonizaciju Stepinca.

AP PHOTO

mojugao

IVICA MAŠTRUKO

PROFESOR RELIGIJE

Ako komisija i završi rad i podnese izveštaj, saglasnosti za kanonizaciju neće biti. A papa se neće baš truditi da ubrza postupak proglašenja Stepinca svecem.

- Ukoliko papa Franja naredi otključavanje arhiva, na čemu insistira srpska strana, Stepinac nema nikakve šanse da postane svetac. Reč je o vrlo osetljivom materijalu koji Vatikan drži pod ključem. Hrvati znaju šta se krije u ovim arhivama i zato sada na sve načine pokušavaju da spreče njihovo otvaranje. Istovremeno, njihovi mediji već su počeli da spinuju da SPC nema dokaze i da je proglašenje Stepinca za sveca sad već gotova stvar... - prenosi naš sagovornik.

Da su Hrvati zaista u strahu od otkrivanja istine o Stepinčevim zločinima svedoči i izjava novinara Darka Hudelista za jučerašnji "Jutarnji list".

AP PHOTO

da se ja pitam

DRAGO PILSEL

TEOLOG

Ne treba se bojati istine o Stepincu ako se zaista veruje da je zaslužio čast oltara. Neophodno je otvoriti vatikanski arhiv kako bi SPC došla do dokumenata o delovanju kardinala Stepinca.

- Ništa se bitno na prethodna četiri sastanka komisije nije dogodilo. Srpska strana je najavljivala kapitalne i odlučujuće istorijske spise kojima će navodno dokazati da je Stepinac u Drugom svetskom ratu bio zločinac. No, postaje sve jasnije indicije da takve papire SPC i srpski istoričari nemaju. A bez njih ništa neće moći da bude dokazano... - rekao je Hudelist, očigledno u želji da zataška vesti o papinoj odluci da otvori vatikanske arhive.

U SPC nisu juče želeli da komentarišu ove navode. Na drugoj strani, verski analitičar Vladimir Dimitrijević ocenjuje da je već sada sve jasno.

Činjenice

* Stepinac je 1946. osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustašama
* Hrvatski sabor 1992. doneo Deklaraciju o osudi političke presude Stepincu
* 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio Alojzija Stepinca blaženim
* Vatikan je 2014. godine pokrenuo kanonizaciju, ali se tome usprotivila SPC
* Županijski sud je 22. jula 2016. u potpunosti poništio celu presudu Stepincu

- Dok čekamo otvaranje vatikanskih arhiva, pred nama su činjenice. A činjenice su da je Stepinac oduševljeno pozdravio osnivanje NDH, da je bio član ustaškog državnog Sabora i vojni vikar ustaške vojske, da je bio vođa prekrštavanja 240.000 pravoslavnih Srba i nosilac najvišeg odlikovanja NDH, da je sa ostalim biskupima marta 1945. tražio od saveznika da sačuvaju NDH. On nikada nije pomogao Dijani Budisavljević u spasavanju srpske dece iz logora. Ovoliko činjenica pametnom je dosta. Stepinac može biti svašta, ali svetac nikako! - podvlači Dimitrijević.

Zoran Čvorović, verski analitičar, kaže da Vatikan dosad nije pokazao da je spreman da otkrije sve tajne.

- Sve ovo može biti manipulacija koja ima cilj da pokaže kako SPC nije prezentovala dokaze o vezi Stepinca i ustaškog režima... Šta je zaista namera katoličke strane vidi se iz pisanja hrvatskih medija koji se trude da negativan odnos SPC prema Stepincu vežu za rasturanje Jugoslavije i tako ga relativizuju i politički oboje - zaključuje Čvorović.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pero

pre 6 godina

Ma nije 240000 nego 200 miliona Srba prekrstio. Inače i Nijemci su prekršteni Srbi, kao Japanci i Kinezi.

Nin

pre 6 godina

Da niste toliko ispunjeni mrznjom mozda bi ste neke stvari I procitali I shvatili.

Vladimir

pre 6 godina

Ne znam zašto se toliko čudimo ovim postupcima Hrvata, kada smo i mi sve svoje "heroje i svece", iz istog istorijskog perioda, već abolirali i proizveli ih u ikone nacije.

Dusan

pre 6 godina

Pa neka ga slave oni i ne zasluzuju boljeg sveca od Stepinca.Kakav je bio Stepinac takvi su i oni.Meni bi bilo nenermalno da slave nekog pravog sveca a zlikovci neka slave zlikovca to je sasvim ok.

SSSS

pre 6 godina

ZNACI SRPSKA ISTINA IZLAZI NA VIDELO PRICA SE DA JE STEPINAC UBIO 100.000 SRPSKIJE BEBA DOJENCADI SAd ce papa da to da iznese na svetlost lepoga srpskoga dana MOJE DUBOKO SAUCESCE SVIM STVARNIM ZRTVAMA NACISTICKE EVROPE JEVREJIMA ROMIMA I KOMUNISTIMA RODOLJUBIMA SVIH NACIJA A SRPSKIM PSIMA DA NASTAVE DALJE SA LAZIMA DA SVOJE ZRTVE PRONALAZE I ISTORIJU GRADE

mihailo

pre 6 godina

Vatikan nikad neče otvoriti svoju arhivu ne zbog Stepinca več zbog Pape Pija XII i njegove uloge u Drugom svetskom ratu. To je mnogo veči problem i to je direktno povezano. Afera Stepinac če se elegantno staviti pod tepih. Ništa Vatikan nemože promeniti i sve je na "duge staze" detaljno isplanirano.

Bgd

pre 6 godina

Sve na videlo pa ako se ispostavi da je zaista nevin onda neka ga proglase za sveca.

Nina

pre 6 godina

Ne verovujem da oni imaju istinu u arhivama. Pa zamizlite da imaju dokumenti koliko je katolicka crkva pomagala Hitleru I nacistima. Pa oni su omogucili bekstvo vecini zlocinaca. Takodje zar bi se hrvatska katolicka crkva usudila da ucestvuje u zlocinima bez znanja I odobrenja Vatikana. Ne, ne, svi su oni bili u dogovoru samo sto se Vatikan pretvara da oni nisu znali ni odobrili zlocine pocinjene od strane hrvatske crkve.

kiza

pre 6 godina

Otvorili arhive ili ne, proglasili ga svecem ili ne, on ostaje jedan najobicniji krvolocni USTASA i tu se sva prica zavrsava.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija