• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

07.06.2017

15:22

DECA U SRBIJI DOBIJAĆE VAKCINU PROTIV RAKA! Ministarstvo najavilo nabavku do kraja godine!

Društvo

DECA U SRBIJI DOBIJAĆE VAKCINU PROTIV RAKA! Ministarstvo najavilo nabavku do kraja godine!

Podeli vest

Ako ste kao roditelji izgubili sve nade da će se vaše devojčice i dečaci uzrasta od 12 godina i stariji besplatno vakcinisati protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV), uzročnika raka materice i ostalih genitalnih organa, to će se ipak desiti! I to do kraja ove godine!

U Ministarstvu zdravlja čvrsto obećavaju da će vrlo brzo početi nabavka i primena te vakcine.

- Nedavno usvojenim Pravilnikom predviđena je nabavka i primena te vakcine u drugoj polovini ove godine. Cepivo će biti obezbeđeno za svu decu. Ko još ne zna, u pitanju je preporučena vakcina, dakle nije obavezna, a daje se deci na dobrovoljnoj bazi - naveli su nadležni.

Najbolja prevencija

Vakcina protiv HP virusa stigla je prošle godine u Srbiju i to 2.000 doza. Prema objavljenim podacima, stigla u Braničevski, Severno-banatski i Šumadijski okrug, ali i u četiri beogradske opštine Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac. U svetu se to cepivo primenjuje oko 10 godina, a preporučuje se da se primi u što ranijem uzrastu, a najbolje pre prvog seksualnog odnosa.

Pixabay

Roditelj su uglavnom zabrinuti što je ta vakcina pompezno najavljena u decembru prošle godine, u zemlju je ušla nedovoljna količina cepiva za svu decu u Srbiji, a onda se stalo. Njihova briga je u potupnosti razumljiva kada se uzmu u obzir upozorenja srpskih ginekologa, koji tvrde da je čak 70 odsto populacije zaraženo HP virusom, kao i da vlada prava epidemija.

A kada se tome i to da je HP virus uzročnik raka organa genitalnog trakta, jasno je onda što prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznatiji onkolog, blagonaklono gleda na čitavu proceduru koja je predviđena u našoj zemlji.

- Definitivno je jasno da HP virus je jedan od osnovnih uzročnika maligniteta genitalnih organa, recimo grlića materice i penisa. Ukoliko je vakcina dobro napravljena od dovoljnog broja sojeva tog virusa, koji su izazivači tih bolesti, ima smisla vakcinisati deci. Kao što znamo mnoge vakcine su iskorenile teške zarazne bolesti kao što su tuberkuloza, velike boginje i druge. Teoretski, slično bi trebalo da se desi i sa karcinomom grlića materice, ukoliko je virus jedini uzročnik te vrste raka. Sigurno da će vakcina smanjiti učestalost pojave bolesti. Da li će to tako biti, ostaje da se vidi na osnovu rezultata epidemioloških studija koje će morati da se rade u vezi sa primenom te vakcine. Da bi to sve zaživelo potrebno je da prođe barem 10 godina kako bismo videli prve rezultate - objašnjava on.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) stigli njeni uzorci na ispitivanje, kako bi uopšte mogla da dobije dozvolu za stavljanje u promet. U toj ustanovi, međutim, kažu da još nije predat nijedan zahtev za analizu i registraciju vakcine protiv HP virusa.

- Ove godine nismo imali na analizi vakcine protiv HPV. Prošle godine smo imali "gardasil", čiji atest izdat u septembru - naveli su u ALIMS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 6 godina

Pazite roditelji dobro svoju decu,u svetu se te vakcine pokazale da tad devojcice a sad zene nemogu da zatrudne. Vi odlucujete o sudbini vase dece. Zasto tu vakcinu nebi primila osoba kad odraste i da sama odluci. Nemojte samo da kazete da je kasno,to bi bila najveca laz. Sta plasite roditelje,a ni vi lekari neznate kakve su to vakcine,kao da ste ih vi napravili,vama je receno u toj vakcini je to i to,ona je za to i to,i vi o tome znate koliko i mi lajci.

Saska

pre 6 godina

Daj ne lupetaj, zivota ti! Ova vakcina spasava zivote!

djuro

pre 6 godina

Kakve vakcine protiv raka koga vi to zaj zar da nas prebrojavaju pri rodjenju gde to ima i koja zemlja to daje deci Mafija sve radi da nas unisti zar netreba da se objasni sta se to daje i zasto bolje brinite o zivotima male dece jer su ugrozena nemaju za hleb i mleko a ne o vakcinama ne brinite vi o porodici zar ce Brnovicka da brine o srbima sramno

pilot

pre 6 godina

Vakcine nikako to je posledica strašna i ove redovne ukinite nubijajte nam decu

Igor

pre 6 godina

Niste valjda ludi da svoju decu trujete . Mame naučite svoje devojčice da redovno idu na ginekološke preglede, i to je dovoljno.Ova vakcina je više štetna nego korisna.....

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija