• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

08.06.2017

11:28

BITAN JE BROJ BODOVA, PA TEK ONDA LISTA ŽELJA! Ovo je najbolja taktika za upis maturanata u SREDNJU ŠKOLU!

Društvo

BITAN JE BROJ BODOVA, PA TEK ONDA LISTA ŽELJA! Ovo je najbolja taktika za upis maturanata u SREDNJU ŠKOLU!

Podeli vest

Ako ste neku školu stavili na peto mesto liste želja, imaćete prednost u odnosu na onoga ko je istu školu stavio na prvo mesto ukoliko imate više bodova. Statistika kaže da 90 odsto učenika upiše jednu od prve tri škole sa liste, kažu stručnjaci

Mali maturanti koji će sledeće nedelje polagati završni test za upis u srednje škole moraju da imaju na umu da broj osvojenih bodova uvek ima prednost u odnosu na to kakav su raspored napravili na listi željenih škola, savetuju stručnjaci.

INFORMER

To praktično znači da će učenik koji je neku školu stavio na peto mesto u listi želja, a ima 90 bodova, imati prednost nad onim koji je istu školu stavio na prvo mesto, a osvojio je 85 bodova. Međutim, podrazumeva se da, ako prvi učenik ima dovoljan broj bodova za neku od prve četiri škole na svojoj listi, on neće ni konkurisati za petu školu, čime će osloboditi mesto drugim đacima.

Pita se kompjuter

Zbog pomalo zamršenog, ali veoma pravičnog sistema za upis srednjih škola, prosvetni stručnjaci specijalno za Informer pomažu maturantima da naprave najbolju taktiku za sastavljanje liste želja, koja se, podsećamo, pravi tek 24. i 25. juna, posle završnog ispita, kada đaci već budu znali na čemu su.

Veoma je važno da na listu stave svih 20 škola, jer nikad se ne zna da li će im zatrebati
Miodrag Sokić, Forum beogradskih gimnazija

Profesor matematike i potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić objasnio je kako funkcioniše sistem sa listama želja.

- Svaki učenik popunjava rang-listu od 20 željenih škola. Kada svi budući srednjoškolci predaju liste sa željama, one se unose u kompjuter, koji dalje raspoređuje đake po školama. Ako učenik nema dovoljan broj bodova za prvu školu na svojoj listi, kompjuter će proveriti da li ispunjava uslove za drugu, treću i tako sve dok ne naiđe na onu za koju ima dovoljno bodova. Onda će taj učenik automatski biti upisan u tu školu - kaže Sokić i objašnjava da će broj bodova uvek imati prednost u odnosu na mesto škole na listi želja:

- To znači da će neki učenik koji je određenu školu stavio na peto mesto na listi želja i ima 90 bodova imati prednost u odnosu na đaka koji je tu školu stavio na prvo mesto, a osvojio je 80 bodova. Zato savetujem đake da škole koje najviše žele da upišu stave u vrh liste, jer neće mnogo rizikovati, a da ispod njih rangiraju one koje realno mogu da upišu. Ako ne uspeju da upišu one iz vrha liste, upisaće onu na petom ili šestom mestu. Dosadašnja statistika je pokazala da je čak 90 odsto učenika upisalo neku od prve tri želje sa liste. Takođe, veoma je važno da na listu stave svih 20 škola, jer nikad se ne zna da li će im zatrebati. I da, ako žele da po svaku cenu upišu neku školu, stave na listu sve smerove koji u njoj postoje, jer će na jedan "upasti".

Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da đacima orijentir mora da bude broj bodova koje skupe, uključujući uspeh iz škole i ostvarene poene na maloj maturi.

- Spisak želja treba popunjavati pažljivo, shodno uspehu i sopstvenim mogućnostima. Jer, dešava da se đaci sa lošim uspehom u prvih deset želja stave sve jake škole i, naravno, onda ne budu primljeni nigde. To je greška. Jasno je da na tom spisku treba da stave svoje želje, ali moraju biti i realni, kako deca tako i roditelji - ističe Antić i dodaje:

- Ukoliko učenik, na primer, ima svega 60 poena, suludo je da u prvih pet želja stavlja recimo neku od gimnazija ili medicinsku školu, smer za fizioterapeuta, za koje treba više od 70 poena. Bolje da upadnete u bilo koju srednju školu nego da zbog precenjenih mogućnosti ostanete neupisani.

Želje i mogućnosti

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović apeluje na sve đake da precizno popunjavaju listu želja i da vode računa o šiframa iz konkursa kako ne bi došlo do tehničkih grešaka.

Zlatna pravila popunjavanja liste želja

* Škole koje želite da upišete uvek stavite na prva tri mesta, osim ako je potpuno očigledno da ne možete da prođete u njih
* Ako ste rešeni da upišete tačno određenu školu, obavezno stavite na listu želja sve smerove koje postoje u njoj
* Uvek popunite svih 20 škola na listi želja, nikad se ne zna da li će vam neka zatrebati
* Škole za koje ste potpuno sigurni da ne možete da upišete ne stavljajte na listu
*    Paziti na šifre iz konkursa

- Na listi želja osim svih 20 škola, potrebno je napisati ime i prezime, šifru i naziv obrazovnog profila, naziv škole, kao i popuniti polja sa strane. Mi svake godine molimo naše maturante da nam ne donesu listu od pet škola već od najmanje 15 kako ne bi sebe doveli u situaciju da u prvom krugu ne budu nigde upisani - naglašava Grušanović.

Informer

Svi bi u gimnazijalce i medicinare

Prema rečima direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" Zlatka Grušanovića, svi maturanti među prvih deset želja uglavnom upisuju iste škole, čiji se bodovi poslednjih godina minimalno menjaju.
- Kao i svake godine, i ove se očekuje da kod malih maturanata u prvih deset želja budu gimnazije, ekonomske i medicinske škole - kaže Grušanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetlana

pre 5 godina

Dali dete ako je rasporedjeno a nevoli tu skolu ima pravo da pise drugu listu zelja za drugi upisni rok

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija