• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernje novosti/informer.rs

08.06.2017

21:42

MANJA CENA NA RAFU, VEĆA NA KASI! U marketima vrebaju prevare, najčešće za robu NA AKCIJI!

Društvo

MANJA CENA NA RAFU, VEĆA NA KASI! U marketima vrebaju prevare, najčešće za robu NA AKCIJI!

Podeli vest

Izmešane cene po rafovima samo služe da slude potrošače, a najčešće su pogrešne za robu na akciji.

Trgovcima po zakonu prete velike kazne za nejasno istaknute ili pogrešno postavljene cene. One dostižu i nekoliko stotina hiljada dinara.

- Za potrošača prema Zakonu o trgovini i Zakonu o zaštiti potrošača, cena na rafu je ona cena koju plaća. Za kupca je, naime, važeća cena samo na rafu. Statistika pokazuje da je žalbi na ovakve probleme izuzetno malo. S druge strane, kod velikih trgovinskih lanaca gotovo sto odsto žalbi potrošača rešeno je u korist potrošača. Razlog je jednostavan - trgovci su shvatili od koga žive - kaže Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. 

Većina kupaca tek na kasi shvati da cena ne odgovara proizvodu koji su izabrali, iako je ispod njega jasno istaknut natpis s cenom.

Naravno, pogrešnom. Najčešće su cene izmešane i pogrešne kod proizvoda na akciji, pa je jedna cena na rafu, a potpuno druga, uglavnom veća, na kasi. 

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača Srbije, propisi su u tom slučaju jasni. 

- Potrošač ima pravo da izabrani proizvod plati po onoj ceni koja je istaknuta na tom proizvodu ili na prodajnom mestu ispod ili iznad određenog proizvoda. Trgovac jednostavno ima zakonsku obavezu da naplati po onoj ceni koja je istaknuta na proizvodu. Ne sme da naplati po ceni koja se pojavljuje u kasi -naglašava Bogosavljević. 

Bogosavljević tvrdi da kada bi se nekoliko potrošača izborilo i sve isteralo na čistac, trgovci bi prestali sa takvom praksom. Prema njegovim rečima, potrošač koji smatra da je u pravu, da je jedna cena na kasi a druga na rafu, trebalo bi da to slika i tako obezbedi dokaze. Trebalo bi, takođe, da ceo problem prijavi i tržišnoj inspekciji. 

- Čini mi se da mogu na prste jedne ruke da izdvojim proizvode koje sam platila po onoj ceni koja je bila istaknuta na rafu - požalila se Vera Milojević, penzionerka iz beogradskog naselja Šumice i dodaje: Bez ozbira na moje pritužbe i bez obzira na to što sam mnogo puta i dokazala da su cene izmeštene, rezultat je nula. Uvek je neko drugi kriv, prodavci ili potrošači, zato što su cene pomešane.

Isti problemi javljaju se i u ostalim trgovinskim kućama. Posebno su cene zbunjujuće kod proizvoda na akcijskim sniženjima. Velikim slovima je istaknuta cena, a sitno je ispisano kojem proizvodu ta cena i pripada. 

- Kupila sam špagete na akciji, a na rafu gde su se nalazile bila je ispisana cena od 99 dinara. Na kasi mi je trgovac otkucao skoro 140 dinara. Na moje negodovanje odgovorio je da akcijska cena važi za špagete 0,5, a da sam ja uzela 0,7. Na ceni na rafu jeste pisalo da je 0,5, ali i one špagete koje sam uzela su se nalazile na istom rafu. Na istom mestu. Odbila sam da kupim špagete - kaže Aleksandra Stanković, službenica sa Vidikovca. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 6 godina

Pa trgovac je po definiciji LOPOV. Samo je pitanje koliki i na koji me macin potkrada. Za sve je kriva trzisna inspekcija i drzava i njeno sudstvo i tuzilastvi jer su spori i bas ih briga za mene sto me trgovci potkradaju.

Boris

pre 6 godina

Najgora po tom pitanju je Idea,jer sam radio kod njih i znam sta rade!A,o tome kalo izrabljuju naseg radnika i kako se ponasaju direktori,o tome mogu da Vam posaljem posebno pismo,ako to zelite.Svi znaju ko je Idea i da su oni najgori poslodavci,ali ja sam spreman o tome da govorim!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija