• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

11.06.2017

22:26

UPISNA GROZNICA DRMA OSMAKE! Maturski testovi na tajnoj lokaciji!

Društvo

UPISNA GROZNICA DRMA OSMAKE! Maturski testovi na tajnoj lokaciji!

Podeli vest

Testovi za malu maturu već su u štampi, a ove godine, radi veće bezbednosti, Ministarstvo prosvete je odlučilo da u tajnosti drži podatke o štampariji koja je zadužena za izradu testova

 Za generaciju od 69.000 osmaka spremno je 72.000 testova, koji će do školskih uprava, a potom i škola, stići u sigurnosnim kesama i niko neće moći da ih vidi do srede, kada je prvi dan testiranja.

Osmaci će u sredu od deset do 12 časova polagati završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg - mađarskog, albanskog, bosanskog, rumunskog, rusinskog, slovačkog i hrvatskog jezika. Test iz matematike zakazan je za četvrtak, 15. jun, u deset časova, a kombinovani test u petak, 16. juna, u isto vreme. Za sve učenike zadaci iz matematike i pitanja sa kombinovanog testa - iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije - biće isti, samo će sa srpskog biti prevedeni na manjinske jezike. Zadaci iz maternjeg jezika i književnosti pisani su za svaki jezik posebno.

- U pripremi zadataka učestvovali su i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola, uz supervizore sa fakulteta. Kao i prethodnih godina, poštovane su bezbednosne mere, a pristup Centru imale su samo osobe sa posebnim ovlašćenjima - objašnjava Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji je zadužen za pripremu maturskih testova. 

Zavod je zadužen i za pripremu i štampu testova na Brajevom pismu, kao i manji broj testova za učenike koji su ranijih godina po drugačijim programima završili osmi razred.

BITAN JE BROJ BODOVA, PA TEK ONDA LISTA ŽELJA! Ovo je najbolja taktika za upis maturanata u SREDNJU ŠKOLU!

Završni ispit za ovu generaciju osmaka, u odnosu na prethodne, razlikovaće se samo u većem broju "otvorenih pitanja" na testu iz srpskog, tj. biće manje zadataka sa ponuđenim odgovorima, a više onih gde će učenici sami upisivati rešenja.

Vraćaju se bodovi sa takmičenja

Učenici od ove godine ponovo mogu da računaju da će se bolje rangirati zahvaljujući bodovima osvojenim na takmičenjima. Računaće se samo bodovi iz predmeta koji se polažu na završnom ispitu. U obzir će se uzimati nagrade osvojene u osmom razredu, a sa međunarodnih takmičenja prvo mesto nosiće 12, drugo osam, a treće šest bodova, dok se državnog takmičenja prvo mesto obezbeđuje šest, drugo četiri i treće dva boda. Ukoliko učenik ima više nagrada, u obzir će se uzimati najbolji rezultat.

- Pravila su ostala slična kao i prethodnih godina. Direktori će testovi preuzimati iz školskih uprava na sam dan polaganja, do sedam ujutru, i moraće da brinu o njihovoj sigurnosti. Sami se izjašnjavaju da li im je potrebna policijska pratnja za transport testova do škole - kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. - Nastavnici i supervizori neće dežurati u svojim matičnim školama, već u drugima, gde ne poznaju decu. Obaveza dežurnih nastavnika je da sve pripreme za učenike, koji treba da stignu u prostorije za polaganje najmanje pola sata pre testiranja.

I ove godine polagaće se u velikim salama - fiskulturnim ili svečanim ili u nekim drugim prostorijama u kojima je moguće smestiti veliki broj učenika.

Informer

Prema rečima Vesne Nedeljković, najvažnije je da deca dođu odmorna i naspavana na polaganje. Savetuje im da ne žure u davanju odgovora, jer će vremena biti dovoljno, a u svakoj prostoriji, sat će biti na vidnom mestu.

- Priznavaće se samo odgovori napisani hemijskom olovkom, tako da deca treba da provere da li su na ispravan način upisala sva rešenje. I dežurni nastavnik ima obavezu da, kada učenik preda test, proveri da li su svi odgovori upisani hemijskom olovkom - podseća naša sagovornica.

Na svakom testu biće po 20 pitanja, a učenik koji odgovori tačno na sva pitanja može da osvoji maksimalno deset bodova na jednom testu, ukupno 30. Još 70 bodova imaće učenici sa svim peticama u šestom, sedmom i osmom razredu. Broj bodova iz škole izračunava se tako što se uspeh iz šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a uspeh iz sedmog i osmog sa pet.

SVI BI U LEKARE I IT STRUČNJAKE! Maturante u Srbiji zanimaju ISKLJUČIVO ISPLATIVE DIPLOME!

Najviše bodova, prema rezultatima iz prethodnih godina, biće potrebno za upis u medicinske i ekonomske škole, ali i u gimnazije. Prošle godine je profil medicinska sestra-tehničar najviše učenika stavilo na vrh liste želja - čak njih 4.267. Na drugom mestu bio je ekonomski tehničar, koji je bio prva želja 3.459 učenika, na trećem mestu tehničar drumskog saobraćaja, koji je najviše želeo 3.371 đak i na četvrtom, sa 2.483 izkazane prve želje - elektrotehničar računarstva.

Novina na ovogodišnjem upisu biće veći broj zanatskih profila, na kojima će se učenici obrazovati prema dualnom modelu. Novo je i što jedna stručna škola, Farmaceutsko -fizioterapeutska, dobija dvojezičnu nastavu, na srpskom i engleskom, kao i uvođenje većeg broja odeljenja u gimnazijama za učenike nadarene za informatiku, koji su već polagali i prijemni ispit. Na prijemnom su veći bili i đaci koji žele da upišu Matematičku, Filološku ili odeljenja gimnazija za učenike nadarene za fiziku ili matematiku, kao i đaci koji su se opredelili za umetničke škole. Ipak, svi oni izlaze i na završni ispit, jer bez njega ne mogu da dobiju diplomu o završenoj osnovnoj školi. I ove godine u srednje škole moći će da se upišu i učenici koji na maloj maturi ne osvoje nijedan bod.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laza

pre 6 godina

Da li ste bre normalni umesto da svu tu decu upisete u srednju skolu vi izmisljate toplu vodu to sto vi radite ovoj deci obice vam se o glavu vrlo brzo kakav bre zavrsni test kod osmogodisnje skole test cega uspeha nesposobnih i nekompetentnih predavaca isfustruiranog ministarstva prosvete cega??? Pa bre treba da vas je stid i sram umesto da je kao i u svakoj normalnoj zemlji sveta srednja skola obavezna vi ne vi jos toj jadnoj deci postavljate i barijere poput nekakvih zavrsnih testova pa to nema nigde na svetu jos uz to pravite od komarca dinodaurusa kakva tajnost kakve mere zbog cega? Pa zar tu jadnu decu spremate da budu astronauti ili sta vec nuklearni fizicari sta hocete od deteta od 15god. umesto da su sva deca upisana u neku od srednjih skola vi ih demobilisete nakakvim idiotskim testovima bodovima prijemnim ispitima i sta sve ne udarite se u tu vasu primitivnu i praznu glavu dozovite se vec jednom pameti pa vratite u srednje skole zanate a ne neke izmisljene fensi i pomodsrska zanimanja koja vam nikada i nista nece doneti pa ko ce vam za god.dve biti recimo krojac,stolar,elektromonter,masin bravar,zavarivac,automehanicar,limar zidar itd......Ne vi i dalje od nosa ne vidite a znate samo brljotine i raznorazne nepotrebne gluposti nametati ovoj omladini,ili se bas trudite da bas u pravom smislu budemo necija nekvalifikovana radna snaga bravo u tome ste i uspeli.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija