• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.06.2017

20:52

NE MORATE DA KUPUJETE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE! U ovim zemljama možete da se lečite sa trošku RFZO!

Društvo

NE MORATE DA KUPUJETE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE! U ovim zemljama možete da se lečite sa trošku RFZO!

Podeli vest

Počela je sezona godišnjih odmora, a garđani Srbije najčešće na letovanje idu u Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku, te uz uplaćeni aranžman treba obezbediti i putno zdravstveno osiguranje

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja - Austrija, Poljska, Belgija, Rumunija, BiH, Slovačka, Bugarska, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Crna Gora, Mađarska, Češka, Makedonija, Slovenija, Nemačka, Turska.

To znači da svi osiguranici, odnosno oni koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu ukoliko turistički borave u nekoj od tih 20 zemalja mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO.

Vršilac dužnosti direktora RFZO Verica Lazić kaže da je neophodno pre polaska na put da osiguranici pribave dvojezični obrazac, osim Poljske i Velike Britanije za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava.

- Dvojezicni obrazac izdaje nadležna filijala RFZO, a na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije, da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje - rekla je Lazić za Tanjug.

Važno je, pojašnjava ona, da se osiguranik ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže bolničko lečenje, uključujući i trudnoću.

Nalaz i mišljenje izabranog lekara i overenu zdravstvenu knjižicu/karticu osigurano lice podnosi lično Lekarskoj komisiji nadležne filijale RFZO. Obrazac se izdaje najduže za period do 90 dana od dana izdavanja, a izdavanje je besplatno.

Lazić je naglasila da je u prošloj 2016. godini ukupno izdato 25.359 potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu.

- Ukoliko je osigurano lice pre odlaska na put obezbedilo potvrdu - dvojezični obrazac za države sa kojima imamo zaključene ugovore, hitne zdravstvene usluge neće biti naplaćene od njega, već će troškovi lečenja biti regulisani na način predviden konkretnim sporazumom - pojašnjava ona.

Ukoliko i pored izdate potvrde, hitne zdravstvene usluge ipak budu naplaćene predviđena je pravo na naknadu troškova. Zahtevi za refundaciju se podnose direkciji RFZO Jovana Marinovića br. 2.

Za države sa kojima RFZO nema potpisan sporazum, kao što je Grčka, zdravstveni fond nudi dobrovoljno putno osiguranje, a polisa se može nabaviti u bilo kojoj filijali ili ispostavi RFZO, bez obzira na prebivalište osiguranika.

Za polisu putnog osiguranja u RFZO ne postoje ograničenje po pitanju godina starosti, tako da osiguranje mogu ugovoriti i lica starija od 75 godina.

- Osiguranici putnog osiguranja, u slučaju potrebe za hitnom i neodložnom lekarskom uslugom, mogu da se obrate najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zatekne van zemlje, bez obzira da li se radi o državnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama - pojašnjava Lazić.

Trošak koji su imali u zdrasvtevnoj ustanovi, po povratku u zemlju im se refundira, uz orginalni račun i medicinsku dokumentaciju. Rok isplate je 14 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 6 godina

...i kad sve papire skupite i predate ceka se jo 15tak dana na izdavanje iste potvrde.\n

zoran

pre 4 godine

Za 1100 din putno osiguranje od devet dana, za lečenje, transport nazad u zemlju u slučaju smrti, na maksimalnu vrednost 30.000 e. A za još 600 dinara osiguranje kuće ili stana od požara, provale, poplave. I ništa se ne čeka, nigde se ne ide. Kupuje se "online".

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija