• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.

14.06.2017

20:46

ALARMANTNO! GOTOVO SVAKO DETE U SRBIJI IMA BAR NEKI DEFORMITET! Čak 60 odsto ima krivu kičmu!

Društvo

ALARMANTNO! GOTOVO SVAKO DETE U SRBIJI IMA BAR NEKI DEFORMITET! Čak 60 odsto ima krivu kičmu!

Podeli vest

Skoro dve trećine najmlađih u Srbiji ima problem sa skoliozom i kifozom, čak 90 odsto pati od nekog deformiteta stopala, a petini su se iskrivili prsti... Najkritičniji uzrast su deca između 12 i 14 godina

Čak 60 odsto dece u Srbiji ima krivu kičmu i taj broj se dramatično povećao u poslednjih tridesetak godina, pokazala je najnovija studija sportskog fizioterapeuta Save Papića i fizijatra profesora Dejana Mitrašinovića.

Ovo istraživanje je pokazalo da gotovo svako dete u Srbiji ima neki deformitet, pošto ih čak 90 odsto kuburi sa nepravilnim razvojem stopala, dok petina pati od potpuno nove pošasti - krivih prstiju dobijenih od preterane upotrebe mobilnih telefona i tableta. Najugroženiji su tinejdžeri između 12. i 14. godine, jer tada najviše rastu, ulaze u pubertet i gube interesovanje za bavljenje sportom.

Osnovni uzrok porasta deformiteta je to što se deca manje bave sportom, a više sede za kompjuterom i TV-om
Savo Papić, fizioterapeut

Opasni deformiteti

Savo Papić, fizioterapeut Rvačke reprezentacije Srbije i Odbojkaškog kluba Crvena zvezda, ističe za Informer da ovi rezultati pokazuju da se broj deformiteta kod dece u poslednjih 30 godina povećao za 10 do 15 odsto (pogledajte tabelu).

Deca i deformiteti kroz godine

 

 

  •  
  •  
  •  
  • Godina istraživanja: 1980.
  • Uzrast: od 7 do 12 godina
  • Broj pregledane dece: 3.000
  • Problem krive kičme: 46%
  • Deformiteti stopala: 80%
  •  
  • Godina istraživanja: 2017.
  • Uzrast: od 7 do 12 godina
  • Broj pregledane dece: 3.000
  • Problem krive kičme: 60%
  • Deformiteti stopala: 91%
Printscreen You Tube

- Ukoliko dete ima loše držanje tela, gotovo je sigurno da će se to stanje u nekom vremenskom periodu pogoršati i preći u deformitet kičmenog stuba, koji je veoma opasan. Danas skoro dve trećine dece ima problem sa skoliozom ili kifozom. Srž problema je nedovoljna fizička aktivnost i nedostatak igranja u prirodi, što je najveći problem današnjih generacija. Nekada su se deca mnogo više bavila sportom, a danas uglavnom sede za kompjuterima i telefonima, što je glavni razlog sve većih deformiteta kod mladih - kaže Papić.

Roditelji, izujte decu i pustite ih da se igraju!

Školski psiholog Biljana Lajović kaže da mališani ne provode dovoljno vremena u prirodi i igrama koje bi pomogle da se svi fizički deformiteti spreče.
- Igranje lastiša, plivanje, košarka, trčanje bosih nogu i sve igre loptom mogu da spreče porast deformiteta koje deca danas imaju. Roditelji moraju da shvate da je deci najvažnije da vreme provode u prirodi, da se igraju i što više fizički aktiviraju. Za sve to ne treba im novac, već samo volja i mašta - kaže Lajovićeva.

On dodaje da se dete kroz igru najbolje razvija, kao i da je sport veoma važan za decu u razvoju.

- Najkritičniji uzrast je od šestog do osmog razreda, odnosno od 12. do 14. godine života. Jer pokazalo se da deca tada imaju najmanje interesovanje za sport i fizičku aktivnost. Recimo, mališani koji se bave džudom pokazuju zavidan nivo motoričke sposobnosti - kaže Papić i dodaje:

- Ukoliko nastave sa ovim navikama, sadašnje mlade generacije će trpeti ogromne posledice, kao što su gojaznost, kardiovaskularni problemi, visok krvni pritisak i psihološki problemi.

Sa njim je saglasan i pedijatar Saša Milićević, koji kaže da mu je ordinacija puna dece koja se žale na razne deformitete, a najnoviji problem su krivi prsti.

Printscreen You Tube

- Zbog višesatnog kucanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palca. Čak svako peto dete roditelji su doveli zbog jakih bolova u palcu i vratu zbog neprirodnog položaja u kojem satima sede dok se igraju - upozorava Milićević i dodaje da se upala tetiva javlja prvo kao grč, a onda se pojavljuje užasan bol.

"Štedimo" decu

On dodaje da roditelji decu previše "štede" i ne dozvoljavaju im da šetaju bosi, što je idealno za pravilno razvijanje stopala.

Upišite dete na sport

Fizioterapeut Savo Papić kaže da roditelji čija deca imaju neki deformitet treba da se posavetuju sa lekarom, koji će nakon pregleda predložiti program korektivnih vežbi, uz saradnju sa fizioterapeutom.
- Uz to, svakako je veoma važno da deca treniraju neki sport, a jedan od zapostavljenih su borilačke veštin,e koje su odlične za pravilan razvoj deteta - kaže Papić.

- Ravni tabani su danas jedan od najčešćih deformiteta kod dece. Ovaj problem nastaje jer deca ne provode dovoljno vremena u prirodi, ne hodaju bosa i nose neadekvatnu obuću - kaže Milićević.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija