• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

19.06.2017

10:25

ŠTA SE TO DESILO?! Čak 3.900 đaka 'zaboravilo' na maturu I NIJE POLAGALO ZAVRŠNE TESTOVE!

Društvo

ŠTA SE TO DESILO?! Čak 3.900 đaka 'zaboravilo' na maturu I NIJE POLAGALO ZAVRŠNE TESTOVE!

Podeli vest

Od 72.200 učenika osmog razreda u Srbiji, na test iz srpskog izašlo 69.726, a na matematiku i kombinovani tek nešto više od 68.300. Oko 3.900 đaka koji nisu polagali celu maturu moraće to da učini u avgustu ili neće upisati srednju školu

Brojka od 3.900 đaka koji nisu radili maturu zabrinjavajuća je. Ja ne znam gde su bila ta deca...
Milorad Antić, Forum srednjih stručnih škola

Oko 3.900 osmaka u Srbiji u avgustu će ponovo polagati malu maturu jer se prošle nedelje nije pojavilo na završnom testu, ističu u Ministarstvu prosvete i nauke!

Prema podacima koje su dostavile škole, od ukupno 72.200 osmaka završnom ispitu iz srpskog jezika pristupilo je 69.726. Međutim, sledećeg dana na ispitu iz matematike pojavilo se njih 68.360, dok je kombinovani test polagalo 68.347 učenika osmog razreda. Važno je napomenuti da u taj broj ne spadaju učenici s posebnim potrebama, jer oni malu maturu polažu po drugačijim pravilima.

Tanjug

Maturanti koji su "pobegli" sa polaganja prijemnog ispita moraće da dostave dobro opravdanje zašto su izbegli neki predmet ili se uopšte nisu pojavili na redovnom polaganju. U suprotnom, poručuju nadležni, neće moći da dobiju svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi niti da nastave školovanje.

- Osipanje broja učesnika tokom trodnevnog polaganja se očekivalo, a provereni i konačni podaci o broju učenika koji su pristupili ispitu biće dostupni kada se rezultati unesu u bazu. U odnosu na prethodne godine uočava se i povećanje broja učenika sa smetnjama u razvoju kojima se prilagođava sadržaj i način polaganja završnog ispita. Ti učenici se ne ubrajaju u ukupan broj onih koji su pristupili ispitu - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Svi oni koji se nisu pojavili na polaganju u matičnim školama od 14. do 16. juna, krajem avgusta će dobiti poslednju šansu.

- U avgustovskom ispitnom roku učenici polažu onaj deo maturskog ispita kom nisu pristupili u junu, ili polažu ispit u celosti. Nakon toga će se, shodno osvojenim bodovima, raspoređivati u škole u kojima su mesta preostala - ističu u resornom ministarstvu.

Prosvetni stručnjaci upozoravaju da je ove godine bio drastično veći broj "odbeglih" maturanata i da se detaljno mora ispitati razlog njihovog odsustva. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ističe da je to poražavajuće, jer veliki broj učenika rizikuje da ne dobije diplomu o završenoj osnovnoj školi.

- Svake godine varira broj maturanata koji se ne pojave na maloj maturi, ali ove godine je taj broj prevelik. Već prvog dana u odnosu na ukupan broj učenika osmog razreda bilo ih je čak 2.474 manje, a onda se taj broj povećavao. Zaista ne znam razlog, ali nije naivna stvar, jer bez papira o završenoj maloj maturi ne možete imati ni dokument o završenom osnovnom obrazovanju - naglašava Antić.

On dodaje i da o izostajanju s male mature đaci moraju podneti overenu potvrdu.

- Ne mogu đaci "sa ulice" da dođu u avgustu i polažu neki od tri testa. Svaka škola mora da dostavi merodavnu potvrdu, bilo lekarsku ili neku drugu, koja će objasniti razlog zašto njihov učenik nije pristupio polaganju - ističe naš sagovornik.

Preliminarni rezultati "zaključani" za javnost

Tanjug

U mnogim beogradskim školama juče nisu bili objavljeni preliminarni rezultati testova. Razlog je, kako kaže direktorka OŠ "Veselin Masleša" Natalija Matić, to što stečeni poeni malih maturanata nisu "za svačije oči", već privatna stvar.
- Mi smo juče postupili u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i preliminarne liste bodova nismo objavljivali na ulaznim vratima niti na oglasnim tablama. Svaki učenik ili roditelj koji je došao u zakazano vreme mogao je u prostorijama škole lično da vidi postignuti uspeh, ali daleko od očiju javnosti - rekla nam je direktorka Matić.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 6 godina

Naučila deca od svojih vrlih nastavnika, koji po pet meseci godišnje nisu radili da su uredno primili sve plate, pa i oni primenili isto.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Прво наставници да полажу...? Па тек ако они "положе"... могу и ђаци..!!

Higija

pre 6 godina

Pa ti koji nisu polagali maturu idu u trogodišnje škole, ponoviće na ponovljenim testovima u avgustu.

dejan

pre 6 godina

za bockanje kablova u juri im ne treba ni toliko .

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija