• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.06.2017

16:29

"OLUJA 2"! PENZIONERIMA IZ KRAJINE HRVATI I EU OTELI MILIJARDU EVRA: Brisel i Zagreb se ponašaju gore od Hitlera, Beograd ovo ne sme da dozvoli!

Društvo

"OLUJA 2"! PENZIONERIMA IZ KRAJINE HRVATI I EU OTELI MILIJARDU EVRA: Brisel i Zagreb se ponašaju gore od Hitlera, Beograd ovo ne sme da dozvoli!

Podeli vest

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine, isplati penzije za period od početka domovinskog rata do 1998. Reč je o najmanje milijardu evra, koliko prema procenama Zagreb duguje Srbima koji su penzije stekli u "lijepoj njihovoj"
Tanjug/AP

Reč je o preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama", javila je HINA pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Isplatu traži 22.000 Krajišnika

Pozivajući se na srpske izvore, Hina piše da je isplatu zaostalih penzija od Hrvatske putem ILO zatražilo oko 22.000 penzionera sa teritorije nekadašnje SAO Krajina, što je, kako se spekuliše, oko 800 miliona evra.

I tog ministarstva još, kako se navodi, kažu da Odbor taj slučaj smatra zatvorenim i da je skinut s dnevnog reda.

KAPETAN DRAGAN RASTURIO SUD U HRVATSKOJ: Pobijene gnusne laži plaćenih svedoka!

Udruženje penzionera Srbije sa nekadašnje teritorije SAO Krajine je u novembru 2014. podnelo predstavku ILO protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija iz pomenutog razdoblja.

Zvanični Zagreb je svoj stav saopštio krajem 2016. u odgovoru na petnaestak stranica koje je sastavila međuresorna radna grupa s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema, MVEP-a, DORH-a i pravnih stručnjaka.

NEMAČKA DUGUJE SRBIMA 350 MILIJARDI DOLARA: Berlin uporno odbija da plati za zločine koje su počinili nacisti!

- One koji su otišli u Srbiju je obeštetila Srbija koja ih je uvela u svoj penzioni sistem, a onima koji su ostali da žive na okupiranim područjima, Hrvatska je isplaćivala penzije sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom, a čak i nakon toga pokušano je da se penzije isplaćuju preko Međunarodnog crvenog krsta - navode iz Zagreba.

Tanjug

U Srbiji je prema grubim procenama više od 30.000 hrvatskih penzionera, od čega čak 22.000 sa teritorije SAO Krajine. Prosečna penzija iznosi od 250 do 300 evra i nije teško izračunati da je za 10 godina, koliko proustaški režim u Zagrebu nije isplaćivao penzije krajiškim Srbima, taj dig narastao na višem od milijardu evra.
 

U Srbiji 30.000 penzionera iz RH

U Srbiji je prema grubim procenama više od 30.000 hrvatskih penzionera, od čega čak 22.000 sa teritorije SAO Krajine. Prosečna penzija iznosi od 250 do 300 evra i nije teško izračunati da je za 10 godina, koliko proustaški režim u Zagrebu nije isplaćivao penzije krajiškim Srbima, taj dig narastao na višem od milijardu evra.

Da sve bude još strašnije Međunarodna organizacija rada (ILO) je prihvatio hrvatsku argumentaciju da je prekid isplata uzrokovan višom silom".

KOMANDANT USTAŠKE VOJSKE ŠOKIRAO HRVATE: Proterivanje Srba je čist genocid!

ILO je, kako se navodi, ocenio da Hrvatska nije odgovorna za isplatu tih penzija i to je potvrda onoga što su imali da kažu hrvatski sudovi i Evropski sud za ljudska prava u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske 2002", ističe zvanični Zagreb.

Zagreb tvrdi i da se penzije ne mogu isplaćivati iz oba fonda - hrvatskog penzionog sistema i "parafonda" SAO Krajine. Napominju se i da su Hrvatska i Srbija to pitanje rešile bilateralnim sporazumom.

ILO, takođe, smatra da se pojedini slučajevi moraju rešavati pred hrvatskim nacionalnim pravosuđem.

SRBI DA PLATE RUŠENJE SOPSTVENIH KUĆA SPALJENIH U "OLUJI": Hrvati se baš ničeg ne stide, BEOGRAD VIŠE NE SME DA ĆUTI!

Pozivajući se na srpske izvore, Hina piše da je isplatu zaostalih penzija od Hrvatske putem ILO zatražilo oko 22.000 penzionera sa teritorije nekadašnje SAO Krajina, što je, kako se spekuliše, oko 800 miliona evra.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nepokorni Srbin

pre 6 godina

Чуј 250-300 евра пензија, мој деда добија 100 евра и то однедавно, до сада ни толико. Опљачкали су све српске куће, манастире, земље и шуме. Штити их Ватикан и ЕУ.

Cajac

pre 6 godina

Vreme je da proveriš koliko deda stvarno ima penziju,možda sprema u čarapu!

vasilj skrivan

pre 6 godina

sti ti deda nije potpisao plan Z4 i danas bi bio na svom pragu.dobro je tata slobo odgovorio marticu na pitanje :sta da radim kada je grunulo po sred knina.?ubi se i prica zavrsena.

mosa

pre 6 godina

22g vi i mi o planu z 4 o maricu a sto kapetan dragan srpska knindza trune u splitskom zatvoru nikom nistaonaj strbac ima love jer danema nebi se farbao a frizer itekako kosta.ili je sve gratis na racun sto je clan rsk u izgnanstvu.

Dragan KNN

pre 6 godina

Јеси ли видио ту шарену лажу коју зовеш Z-4 ? Ne pričaj o nečemu o čemu pojma nemaš !!!

Darko

pre 6 godina

Lupas gloposti. Vidi se ba ne znas nista o diplomatiji i stvarnim dogadjajim. Z 4 je potpisan ali ga nisu Ameri i CIA hteli. Slobo je izdao krajinu. I pre pogroma Oluja u Slavoniju,Baranju i Zapadni Srem su poslate od strane Slobe specijelne policije, crvene beretke i razni agenti srpski da navodno sprece napad srba na Osijek i Vinkovce. Sve je Slobo dogovorio sa Tudjmanom.

sredanovic

pre 6 godina

dali si zalosni gledao sta je sve predato naurozanja?gadjali smo zagreb dali si to gledao u kamere kako milicioner martic se obraca srpskom pucanstvu-ovo namerno pucanstvu- drugo pitanje zasto su izdali general mladic i dr karadzic je bio je potpisan sporazum izmedju dvije republike?znalo se da se knin uzima sa bosanske strane a gde bese vrs.?sve je pok. sloba dao i crno iza nokta ali zar je trebao da lezi i in na frontu u rovu.srpska je takodjer bila pred padom traktori upaljeni ali sloba i holbruk su zaustavili traktorijadu.sloba za zelinm stolom u zamenu imena rs morao predati sarajevo. 4g su ga budale drzale u okruzenju a niisu bili u stanju rat zavrsiti 92g zasto je zanranjena knjiga generala milutina kukanjca?sve je objasnio za tri sedmice sve je bilo dogovoreno sa tudjmanom i bosna sapatom padaa.ali treba imati onu stvar pa ici do kraja a ne usred rata pljackati jer ucili smo od dr karadzica. sta danas ima srpski vonik vrs ?na birou rada od 95 ye danas stigle godine a sin darko vila u bepgradu na bezanijskoj kosi akomsije zdravko colic-harmonikas djokic i jaci smo od sudbine mile ronhil dezerter otadzbinskog rata a predsednik srpske preko 10g. vrs ukinuta i utopila se u vosku bosne i hercegovine.umjesto drzave dobili entite zabetonirani u drzavu koju mrzimo i gde ce gora kletva da te strefi.

Barbara Liry

pre 6 godina

"Beograd ovo ne sme da dozvoli!". I moze I sme I hoce. Zivi bili pa videli.

Ljubo

pre 6 godina

Da Srbijom vladaju Srbi ,sve sto fali Srbima protjeranih iz Hrvatske ,nadoknadili bi Hrvati iz Srbije .Znaci oni bi bili ti koji bi podneli najveca izdavanja za srpske porodice .Ako se ne svidja ,vanka ,kao i sto se Srbi nikada ,nikada nece vratiti u Hrvatsku .( Jedino ako bude novog rata )...

Misko

pre 6 godina

A u ciji fond su oni u to vremenuplacivali penzioni doprinos?

Cajac

pre 6 godina

Pa nisu valjda u ustaški!! Oni samo žele ustašku kunu ona nije bljak,isto ko i ustaški pasoš!

Emil

pre 6 godina

Ma ne samo penzije..sve trebamo vratit protjeranim srbima,obnovit kuce,zaposlit ih u drzavnoj sluzbi,naravno ispricati se za sve zlocine koje smo nad njima pocinili u zadnjih 1000 godina......traktoristi sta se niste borili za sve to nego bezanija i sad da vam se i plati...

Feniks1

pre 6 godina

Onaj ko se puske laca gubi sva prava . Gdje je odsteta za jna naoruzanje , porusene gradove , ubijene civile , silovane ? Razrusene podzemne aerodrome Zeljava koja je tada bila 5 milijardi dolara ? Vi nikad nikom niste nista duzni izgleda . Pa odsteta za Bosnu ?

NK

pre 6 godina

Feniks, smanji doživljaje, ko se ilegalno naoružavao, ko je napadao kasarne jna, ko je rekao da "rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije željela"..... Ne patimo svi od amnezije.

jonino

pre 6 godina

Naravno da smo se naoruzali ali ne iligalno tad je hrvatska bila priznata , a tko je prisvojio JNA naoruzanje i podjelio ga srbijanskim civilima ! Da , predsjednik Tudman je rekao da rata ne bi bilo da ga hrvatska nije htjela, za rat treba 2 strane, vi ste nametnuli rat a mi ga prihvatili !

uvid

pre 6 godina

za isplatu penzija u tom slučaju je zadužna vlast SAO Krajine, mislim da su lica i imena te vlasti poznati

vns

pre 6 godina

Penzionerima iz Srbije, Srpska vlast je otela isto poprilicnu sumu...

Jova

pre 6 godina

Terorista Tuđman i Mesić i ostali Hrv.teroristi uništili su sva imanja Srba iz Srbske Krajine, Srbi koji nisu pobjegli, bili su mučeni i ubijani, imanja pljačkana,posle spaljena,sravnjena sa zemljom. Tužio sam terorističku Hrv. Sudu u Slavoniji,što je uništila moje imanje u Slavoniji,izgubio sam sud, jer Hrv.teroristi imaju pravo da ubijaju pljačkaju,pale.Srbe i njihovu imovinu,po Sotonskim zakonu Hrv. Sud mi je naložio da platim 8.500 evra za 2.časa suđenja.mi nismo imali taj novac,uzeli su nam skoro svu zemlju za taj dug,i sada nemamo ništa,i zatezna kamata teče,Podnio sam Zahtjev Evropskom Sudu u Strazburu,nije bilo suđenja,Hrv.Teroristi u Evrop.sudu su sami odbacili moj Zahtjev. Tražio sam dospjele neisplaćene od-do Penzije svojih pok.Roditelja,kažu da ne mogu nasleđivati Penziju svojih pok.roditelja,ja nisam tražio da nasleđujem penziju,već da isplate istu od-do,što po Zakonu o nasleđivanju imam pravo, izgubio sam sve Sudove u Hrv.i u Strazburu. Podnio sam zahtjev za svoju ličnu Penziju Hrv. priznali su mi Penziju,(ali iza nekoga umrloga) (neznam koga)nisu naveli,da bi mi umanjili iznos Penzije,nisam dobio svoju ličnu Penziju izgubio sam sve sporove oko tog. ne postoju na svetu gora zemlja od Hrvatske. Nadam se da će Hrv.dobiti za svoja zla dela kaznu od Boga,kada dođe 8.Kralj tada će Hrv.morati da plati sve Krajišnicima,a to će se uskoro desiti,Krajišnici će se uskoro vratiti u svoju Krajinu koju su Hrvatski teroristi okupirali,to će im 8.Kralj omogućiti.njihov 7.Kralj propada,Otkrivrnje.17:11 pozdrav svom pravednom i poštenom narodu celog svijeta.

re

pre 6 godina

...srbi ništa naučili iz istorije i zato im se ista istorija uvek iznova ponavlja...zašto je to tako verovatno je neki problem u srbskoj glavi..jer srbske krajine su izdane od srbijanskog rukovodstva...i zato je "hrvatski scenario" o proterivanju svih srba iz hrvatske uspeo 99%...ali zato "hrvatski scenario" nikada neće uspeti u ruskom donbasu u ukrajini jer rusi nikada neće ostaviti svoju braću "na cedilu" kao što su to učinili srbijanci srbima u krajinama 90-tih godina...

sofoklo

pre 6 godina

Ja mislim da su oni pobegulje, a prije toga izdajice svoje domovine Hrvatske.

Feniks1

pre 6 godina

Ameri treba da izgrade u Kninu Bondstil 2 i mirna Bosna . Ako zelis tudje izgubis i ono sto imas . Po Ustavu iz 1974 sve republike , njih 6 i 2 pokrajine su imale pravo da se otcijepe . Pokrajine su bile ravnopravne , zato je i predsjednistvo poslije Tita sastojalo se od 8 clanova . Za mladje narastaje iz svih nacija , poucno je da pogledate , mislim sestocasovni dokumentarni film , na jutjubu , Krvavi raspad Jugoslavije . A te penzionere gledajte na yt ako trazite "Vuteks Vukovar " .

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija