• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

22.06.2017

18:53

ŠOKANTNI PODACI! MALOLETNICI U SRBIJI NAVUČENI NA TEŠKE DROGE: Najmlađi narkoman ima samo 10 godina!

Društvo

ŠOKANTNI PODACI! MALOLETNICI U SRBIJI NAVUČENI NA TEŠKE DROGE: Najmlađi narkoman ima samo 10 godina!

Podeli vest

Kod dečaka starog svega deset godina na toksikološkim analizama na VMA otkrivena velika količina supstance THC, osnovnog sastojka kanabisa. Dileri droge vrbuju decu da im prodaju narkotike u školama jer maloletnici nisu krivično odgovorni

Kod dečaka starog svega deset godina tokom toksikoloških analiza na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu pre tri dana pronađena je velika količina supstance THC, osnovnog sastojka kanabisa!

Ovaj dečak smatra se najmlađim narkomanom u Srbiji, ali podaci lekara sa VMA i MUP-a ukazuju na dramatičan porast zavisnika od raznih opijata među maloletnicima i upozoravaju da mnoga deca počinju da se drogiraju već sa 12 godina. Što je najgore, u policiji upozoravaju da dileri narkotika sve više vrbuju decu iz osnovnih škola da za njih prodaju drogu svojim vršnjacima.

Deca dileri

Maloletnici najčešće koriste marihuanu, spid ili drugu sintetičku drogu, a kasnije prelaze na teže narkotike
Jasna Daragan Saveljić, neuropsihijatar specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti

Načelnica nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA prof. dr Slavica Vučinić kaže da se broj maloletnih pacijenata koji koriste drogu povećava, a da tinejdžeri najčešće upotrebljavaju sintetičku, jeftinu i opasnu drogu.

- U ponedeljak smo radili toksikološke analize za pedijatrijsku službu i kod desetogodišnjeg deteta dokazano je prisustvo THC, osnovnog sastojka kanabisa! To je verovatno najmlađa osoba pod dejstvom droge u Srbiji! Statistika kaže da je Nacionalni centar za kontrolu trovanja drogom samo tokom prošle godine zbrinuo najmanje 25 maloletnih pacijenata, od 78 ukupno, što je neverovatna brojka. Primećeno je da mladi najviše koriste sintetičke droge na bazi kanabisa, koje mogu nabaviti preko interneta, kod dilera koji ordiniraju oko škola, ali i na crno u specijalnim "hedšopovima", gde se prodaju kao običan osveživač vazduha. Ti sintetički kanabinoidi su 20 do sto puta jači od marihuane, što dovoljno govori o njihovom dejstvu - naglasila je doktorka Vučinić.

RAZARA MOZAK, DOVODI DO ŠIZOFRENIJE: Opaka droga 800 puta jača od marihuane hara Srbijom!

Najmanje 25 maloletnika lečeno je prošle godine zbog trovanja drogom
Prof. dr Slavica Vučinić, načelnica nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA

Ajavaska - hit kod mladih

Informer

Doktorka Slavica Vučinić sa VMA pojašnjava da je trend među mladima da koriste ajavasku, egzotičnu biljku iz amazonskih prašuma. Ona se koristi sa biljkom čakruna i u organizmu iz te kombinacije biljaka nastaje dimetril triptamil (DMT), koji je nova psihoaktivna supstanca.
- Ajavaska se uzima zbog jakog halucinogenog efekta. Kod pacijenata koji je koriste javljaju se izraženi nemir, konfuzija, podrhtavanja tela, psihotične reakcije, grčevi i motorni poremećaji sa potpunim nedostatkom koordinacije pokreta - pojašnjava Vučinić.

Sa druge strane, u MUP-u upozoravaju da je u poslednje dve godine ne samo porastao broj narkomana među maloletnicima već i da je među đacima u osnovnoj školi sve više dilera droge?! Njih vrbuju stariji dileri jer deca nisu krivično odgovorna ako "padnu" sa drogom.

- Đaci počinju veoma mladi da diluju i "ordiniraju" u školskim dvorištima. Strašno je što ni nakon dva-tri urađena krivična dela ne završavaju u maloletničkom zatvoru, niti u vaspitno-popravnom domu jer je zakon prema njima blaži zbog godina. Za prodaju droge uglavnom im se izriče mera pojačanog roditeljskog nadzora i upravo zbog toga ih vrbuju stariji dileri - objašnjava Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Brzo se navuku

Neuropsihijatar specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić kaže da postoje mnogi primeri dece koja počinju da se drogiraju sa 12 godina, dok su sa 15 već zabrazdili u narkomaniju.
-Maloletnici najčešće koriste marihuanu, spid ili drugu sintetičku drogu, a kasnije prelaze na teže narkotike. Roditelji i nastavnici u tom uzrastu moraju da obrate pažnju na ponašanje svoje dece. Ukoliko primete da su odsutna ili da se čudno ponašaju, odmah neka se obrate za pomoć jer sve se brzo odvija i nema vremena za čekanje - kaže Daraganova.

SUPER IZUM TRI UČENICE! Napravile slamčicu za detektovanje droge za silovanje!

Pojačana kontrola u školskim dvorištima

Informer

Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, kaže da bi u školskim dvorištima trebalo pojačati kontrolu jer su škole veoma pogodne za širenje narkomanije.
- Svaka škola trebalo bi da ima policajca koji mora da dobije poverenje dece, jer upravo ona mogu biti glavni izvor informacija - kaže Jelenković.
U MUP-u navode da su u protekloj školskoj godini 373 policajca bila u 681 školi.

 

 

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragomir

pre 6 godina

predsednik ce resiti i taj problem.samo da dodje na red.ja sam bezbrizan.droga je veliko zlo.\n

ajde uozbiljite se vec jednom

pre 6 godina

pa nije vam za sve kriv predsednik. roditelji su duzni da vaspitaju svoju decu a ne drzava. do kasnih sati prave haos na ulici, roditelji ne obracaju paznju , ni sa kim, ni gde su im deca. a svi znaju odmah da krive druge. pogledajte se vajni roditelji u ogledalo, i recite sebi da ste debelo omanuli u vaspitavanju svoje dece. a to se vidi na svakom koraku. od vrtica . da se vrati pravi diktator zacas bi zaveo red. i mi se guramo u evropu, a svi zakoni i svo zlo, odande je i doslo. demo (n) kratija bato.

JA

pre 6 godina

Mlade narkomane treba izolovati od drustva. Kucni pritvor ili maloletnicki zatvor.

Mike

pre 6 godina

rudnik pravo mesto za njih i da rade najmanje 18 sati na dan.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija