• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

23.06.2017

19:10

PUTIN OD SRBIJE PRAVI ENERGETSKOG MONSTRUMA, AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Beograd, Beč i Budimpešta obnavljaju Južni tok!

Društvo

PUTIN OD SRBIJE PRAVI ENERGETSKOG MONSTRUMA, AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Beograd, Beč i Budimpešta obnavljaju Južni tok!

Podeli vest

Bugarski, mađarski i austrijski mediji saopštavaju da je izvesno obnavljanje projekta gasovoda zamrznutog 2014. godine. Početkom juna, tri godine nakon zamrzavanja "Južnog toka", ponovo je akteualizovana tema izgradnje ovog gasovoda, a Rusi planiraju da od Srbije, koja se pokazala kako najverniji saveznik i prijatelj Moskve, naprave energetskog monstruma u ovom delu Evrope

O obnavljanju projekta je govorio i ministar spoljnih poslova Mađarske, koji je potvrdio da tri zemlje vode intenzivne razgovore o revitalizaciji projekta "Južni tok".

"Turski tok" i "Severni tok 2" su dosta skupi projekti, ali nije isključen ni povratak na "Južni tok", smatra Sergej Koroljov, analitičar finansijske kompanije "Alor Broker"

Istina, kompanija "Gazprom", kojoj pripada projekat "Južni tok", za sada nije dala nikakvu zvaničnu izjavu po tom pitanju, a Ministarstvo energetike Ruske Federacije je saopštilo da još ne planira povratak na ovaj projekat. Međutim, eksperti sa kojima se konsultovala Ruska reč smatraju da je obnavljanje projekta izvesno 

Pregovori u toku

Mađarski mediji su početkom juna otkrili da Moskva, Budimpešta i Beograd vode diskretne pregovore o obnavljanju izgradnje "Južnog toka". 

Konkretno, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je 2. juna izjavio da su Rusija, Mađarska i Srbija obnovile pregovore o izgradnji gasovoda "Južni tok".

LAVROV PRE DVE GODINE UPOZORIO DA SE SPREMA PODELA MAKEDONIJE: Zapad i Albanci krenuli u realizaciju paklenog plana!

Austrijski list Der Standard je 13. juna saopštio da OMV (najveća naftno-gasna kompanija u Centralnoj Evropi) i "Gazprom" razmatraju mogućnost obnavljanja rada na ovom projektu. 

Najviše koristi od tog poteza imala bi austrijska kompanija OMV, kao i sama Austrija, koja bi u tom slučaju postala najveće gasno čvorište u Evropi, kaže se u publikaciji.

AMERI, OSTAVITE SRBIJU NA MIRU, U NIŠU NIJE RUSKO ŠPIJUNSKO GNEZDO! Zaharova tvrdi da su OPTUŽBE SAD APSURDNE!

Pored toga, 9. juna je bugarski list Kapital saopštio pozivajući se na neimenovane funkcionere da vlada Bugarske pregovara sa ruskim Gaspromom o varijantama isporuke gasa Južnoj Evropi. 

Između ostalih je razmatrana i varijanta ogranka "Turskog toka" ili gasovoda preko Bugarske. Tako bi Bugarska zadržala ulogu tranzitne zemlje, istaklo je izdanje. 

Informer

Interesovanje za ovu temu podgrejao je i telefonski razgovor bugarskog predsednika Rumena Radeva i ruskog predsednika Vladimira Putina. Oni su razmotrili bilateralnu saradnju u sferi energetike, što je informativna služba Kremlja saopštila u ponedeljak 19. juna.

Zašto je projekat zamrznut?

"Južni tok" je projekat koji košta 15,5 milijardi evra. Planirano je da se njime u Evropu dostavlja 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Operater projekta je bila gaspromova kompanija-ćerka South Stream Transport B.V. 

Interesovanje za ovu temu podgrejao je i telefonski razgovor bugarskog predsednika Rumena Radeva i ruskog predsednika Vladimira Putina. Oni su razmotrili bilateralnu saradnju u sferi energetike, što je informativna služba Kremlja saopštila u ponedeljak 19. juna

Glavna trasa gasovoda ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje trebalo je da prođe kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Međutim, u decembru 2014. godine Rusija je odustala od izgradnje zbog kolebljivog stava Bugarske, posle čega je Gasprom otkupio udeo kompanija Eni, EdF i Wintershall u ovom projektu.

(VIDEO) PAKLENI PLAN SAD! VUČIĆA PO SVAKU CENU POSVAĐATI SA PUTINOM: Srbija mora da otera Ruse iz Niša, a Moskvi da uvede sankcije!

Danas se Gasprom bavi realizacijom alternativnih projekata u evropskom pravcu, a među njima su najveći "Severni tok 2" (55 milijardi kubnih metara godišnje) i "Turski tok" (dve linije po 15,75 milijardi kubnih metara). 

- Gasprom ima već dovoljno varijanti projekta cevovoda u južnom pravcu - istakao je u komentaru za Rusku reč Aleksandar Sopko, analitičar Energetskog centra poslovne škole Skolkovo.

Međutim, Sopko ne isključuje mogućnost da se izgradnja ovog gasovoda ipak obnovi, a za to može biti iskorišćen "Turski tok" koji se već gradi. 

Tanjug

- Može se pretpostaviti da je obnavljanje 'Južnog toka' zaista vezano za drugu liniju 'Turskog toka' kojom će gas krenuti u Jugoistočnu Evropu. U tom slučaju je malo verovatno da Bugarska ponovo učestvuje u projektu, s obzirom da je on zbog nje i zamrznut - kaže ovaj analitičar.

Realna priča

Kada je reč o Evropskoj uniji, jedina moguća tranzitna zemlja pored Bugarske je Grčka, odakle će gasovod biti sproveden kroz Makedoniju, Srbiju, Mađarsku, i najzad stići u Austriju. Takva, po Sopkovom mišljenju, može biti trasa "tursko-južnog" toka.

"Južni tok" je projekat koji košta 15,5 milijardi evra. Planirano je da se njime u Evropu dostavlja 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Operater projekta je bila gaspromova kompanija-ćerka South Stream Transport B.V. 

- Tu problem može biti mali kapacitet gasovoda, a samim tim i skupi radovi na njegovoj izgradnji, s obzirom na cenu jednog kubnog metra gasa koji će biti transportovan ovim cevima - ističe on.

PAKLENI PLAN SAD! ZAEV DOVEDEN DA SRUŠI OSOVINU GRČKA - SRBIJA - RUSIJA: Cilj je sprečiti savez pravoslavnih i bratskih naroda!

"Turski tok" i "Severni tok 2" su dosta skupi projekti, ali nije isključen ni povratak na "Južni tok", smatra Sergej Koroljov, analitičar finansijske kompanije "Alor Broker" (jedne od 10 najprestižnijih ruskih brokerskih kompanija):

- Evropi je veoma potreban gasovod koji bi bio alternativa ukrajinskom, a Gasprom može to da obezbedi. Smetnja su samo političke nesuglasice koje su privremene, i zato postoje šanse da bilo koji od tri pomenuta projekta bude uspešno realizovan - jasan je on.

Po njegovom mišljenju, podjednake su šanse da administrativne barijere budu postavljene ili uklonjene u svakom od ovih projekata, i zbog toga je razumno raditi na sva tri gasovoda istovremeno.

Južni tok je vezan za sutuaciju na Bliskom istoku

Mogućnost obnavljanja pregovora vezanih za "Južni tok" trebalo bi sagledavati u kontekstu opšte geopolitičke situacije na Bliskom istoku, smatra Oleg Bogdanov, glavni analitičar kompanije "Teletrid Grupp". 
- Nije isključeno da je Moskva posle blokade Katara odlučila da aktivira sve moguće varijante energetske saradnje sa evropskim zemljama, jer kada postoji više varijanti ('Severni tok 2', 'Turski tok' i 'Južni tok'), ima i više mogućnosti za manevar i cenkanje, naročito ako se uzme u obzir krajnje tvrd stav Kijeva po pitanju tranzita gasa", smatra Bogdanov. 
U tim pregovorima, kaže on, ima daleko više političkih nego ekonomskih motiva.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rano za slavlje

pre 6 godina

samo....trasa se menja, ide kroz eu države rumunija i bugarska su u igri Srbiji samo priključak

gavrilo

pre 6 godina

Kroz Rumuniji? Nije to ništa sigurnije od prolaza kroz Ukrajinu.

Vladimir

pre 6 godina

I posle kazi da niste genocidan i teroristicki narod. samo vam gas i bombe u glavi...Katolibanu jedan ajmo kucica xD

Feniks1

pre 6 godina

Ko vam garantuje da u slucaju rata neko nece pustiti drugaciji gas kroz te cijevi ili kakvu bombu ?

Vasko

pre 6 godina

Ljudi, nemojte vise da se zaludjujete i da dopustate da vas zaludjuju o nekakvom ratu. U Evropi nece vise nikada biti rata, samo vas zaludjuju da vam odvrate paznju.

Taras Buljba

pre 6 godina

Само од транзита гаса би имали 300 милиона долара у буџету, да Бугари нису кукавице одавно би јужни ток текао Србијом.

KoleM

pre 6 godina

I da je tekao mi od toga ne bi imali ništa jer je po planu Rusa dobit trebala biti taman tolika da otplatimo kredit za 15 godina. Zato je EU i stopirala jer nije bilo podatka o ceni transporta.

KoleM

pre 6 godina

Jedino je izvesno da firma Južni tok i dalje postoji i da mnogi dobijaju ogromne plate ne radeći ništa.

TT

pre 6 godina

Srbija je monstrum odavno .. Zato svake godine po 100-200k ljudi pobegne iz nje .. -.-

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija