• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.06.2017

13:08

A TAMAN SMO SVI APLICIRALI: Ukida se eUprava!

Društvo

A TAMAN SMO SVI APLICIRALI: Ukida se eUprava!

Podeli vest

Nova Vlada Srbije biće bez direkcije za elektronsku upravu, koja je ukinuta u predlogu izmena Zakona o ministarstvima

 

Da li ovo znači da će ona biti ukinuta skroz ili naknadno podignuta na novi nivo?

Juče je u Skupštinu stigao predlog za izmene aktuelnog Zakona o ministarstvima, o kome je plan da se raspravlja od danas do ponedeljka, da se izglasa i da u četvrtak omogući formiranje nove vlade.

Izmene ovog Zakona prilikom postavljanja novog mandatara Vlade su uobičajena - kroz njega se formiraju nova ministarstva i/ili ukidaju neka od postojećih. Međutim, on uređuje i druga tela unutar Vlade, poput kancelarija i direkcija.

Izmene se ovaj put ne odnose samo na osnivanje dva nova ministarstva (EU integracija i Zaštite životne sredine), već i na ukidanje Kancelarije za EU integracije (koja prelazi u Ministarstvo) i ukidanje Direkcije za elektronsku upravu, koja se dalje nigde ne spominje.

Ovo pokazuje da će doći do ozbiljne promene stava i ponašanja nove vlasti prema elektronskoj upravi, ali je pitanje u kom smeru. Koje opcije su pred nama?

1. Ukidanje direkcije za e-upravu i smeštanje ovog odeljenja i oblasti pod jednim od ministarstava, što mu daje znatno manju moć, jer odeljenje koje na sebi nosi ovu vrstu posla mora da komunicira i da ima autoritet kod drugih odeljenja vlade - ministarstava, kancelarija, uprava i sl. Elektronski sistem ne postoji sam za sebe, već treba da olakša sisteme i procedure unutar drugih vladinih institucija

2. Podizanje direkcije za e-upravu na nivo Kancelarije, što joj daje veću moć za sprovođenje svojih ciljeva i koordinacije sa ministarstvima i lokalnim samoupravama. Čudi ipak zašto se, ukoliko je ovo slučaj, odmah nije našlo u predlogu izmena Zakona i pitanje je koliko otežava sam dalji postupak postavljanja kancelarije. Mada, s druge strane, može joj dati veći medijski prostor i pažnju javnosti.

Srbija kasni za drugim zemljama kada je u pitanju razvoj elektronske uprave i to na više nivoa - od zakonskog, preko implementacionog (beskonačno traženje pečata i potpisa) do nivoa svesti o važnosti razvoja ove oblasti, koja građanima štedi vreme, a time i značajne količine novca.

Optimistična pretpostavka kaže da ulazimo u eru gde će se više pažnje posvetiti razvoju e-uprave. Osim što na ovo upućuju mnogi strani savetnici i sistemi, značajan je deo prethodnog ministarskog mandata sadašnje premijerke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija