• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegram.hr/Informer.rd

26.06.2017

16:57

KOLINDA POZVANA NA OTVARANJE SPOMEN PLOČE USTAŠKOM KRVNIKU JURI FRANCETIĆU: Hoće li EU i ovo mirno gledati, ili će Hrvatima lupiti šamarčinu?!

Društvo

KOLINDA POZVANA NA OTVARANJE SPOMEN PLOČE USTAŠKOM KRVNIKU JURI FRANCETIĆU: Hoće li EU i ovo mirno gledati, ili će Hrvatima lupiti šamarčinu?!

Podeli vest

Hrvatska akademija znanosti i umetnost u dijaspori (HAZUD) uputila je zvaničan poziv predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsedniku Sabora Gordanu Jandrokovićum, da dođu na svečano podizanje spomen obeležja ustaškom krvniku Juri Francetiću na njegovoj rodnoj kući u Otočcu

Događaj je zakazan za subotu, a organizuje ga Hrvatska akademija znanosti i umetnost u dijaspori (HAZUD). 

- Tragom projekta Velebitsko-vukovarski pobednički krug, naslovnik ogranizuje obeležavanje 105. obljetnice Jure Francetića, hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata protiv udruženja talijanskog i srpskog fašizma - stoji u pozivnici.

AMBASADORI SAD I RUSIJE, FRANCUSKE, BRITANIJE, ŠOKIRALI ZAGREB! SA SRBIMA SE POKLONILI ŽRTVAMA JASENOVCA: Ustaše im pevale Za dom spremni!

HAZUD tvrdi kako se od 2000. godine sprovodi "kriminalizacija Domovinskog rata" i to argumentuje podatkom kako je 2014. "brutalno uklonjena spomen ploča Francetiću u Slunju".

Foto: Serbiana

Monstrum koga su se grozili i nacisti

Vojničko obrazovanje i oficirski čin Francetić je stekao služeći vojsku u Kraljevini Jugoslaviji. Postao je rezervni podoficir u činu narednika. 

Posle formiranja Nezavisne Države Hrvatske aprila 1941, Francetić i deset drugih ustaša organizuju Crnu legiju. Francetić postaje komandant Crne legije u činu pukovnika ustaške vojske. Postaje vojni komandat u BiH. 

ZAHTEV SAD ŠOKIRAO LIJEPU NJIHOVU: Hrvati moraju da vrate imovinu koju su otele ustaše!

Ubistva, zatvaranja i masovne deportacije Srba i Jevreja su bile svakodnevne aktivnosti Francetićevih ustaša - zasnovane na ustaškoj politici koja je zahtevala totalno istrebljenje Jevreja i pokolj i progon Srba i njihovo prisilno pokatoličavanje.

Ustaška neviđena bestijalnost ispoljena prema Srbima i Jevrejima je prisilila nemačku vojnu komandu da zahteva Francetićevu smenu sa položaja komandanta Crne legije.

USTAŠE NE SMEJU DA PROĐU NEKAŽNJENO: Krajišnici tuže Hrvatsku za agresiju!

Pavelić se suprotstavio Nemcima i čak unapredio Francetića u komandanta svih ustaških jedinica u Bosni i Hercegovini

Partizani ga zarobili, a seljaci izboli

Francetić je ubijen 27. decembra 1942. godine. Pet dana ranije (22. decembra 1942. godine) partizani su teško oštetili avion kojim je Francetić letio za Gospić i prisilili ga da sleti pored sela Močile, na teritoriju koju su kontrolisali partizani. 

Vikipedija

Francetića i njegovog pilota su uhvatili partizani, ali ih nisu mogli odbraniti od seljaka koji su ih izboli vilama i roguljama. 

KUSTURICA POJASNIO PRIČU O ATOMSKOJ BOMBI: Ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, a njihovi naslednici humanisti!

Teško ranjen Francetić je bio prebačen u partizansku bolnicu gde su mu hirurzi pokušali da spasu život da bi ga zamenili za 100 jasenovačkih logoraša, ali nisu u tome uspeli.

UJACI, DŽABA STE SE PORADOVALI: Krajišnicima ćete morati da isplatite milijardu evra za zaostale penzije, Vlada vas laže, a ILO vas nije pomilovao!

Francetićevu smrt su ustaše držale u tajnosti sve do početka marta 1943. godine. Zvanična vest o njegovoj smrti je objavljena 31. marta 1943 i isti dan proklamovana osmodnevna državna žalost u NDH.

Evo kako izgleda pozivnica kojan je upućena Kolindi Grabar Kitarović i hrvatskom političkom vrhu!!!

Vikipedija

Brutalan video o zločinima Ustaša nad nedužnim Srbima tokom Drugog svetskog rata i pokušaju Vatikana da to sakrije krije se i od srpske i hrvatske javnosti!!!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 6 godina

Hahaha, ustasa antifasita.. E ovi su odlepili sa mozgom, interesuje me sta ce EU reci ako ovome bude ptisustvovao neko iz hrvatskog drzavnog vrha. A nasi bi jasno trebali da kazu da nece u EU u kojoj se velica fasizam.. I kakve veze ima Srebrenica sa ovim zlocincem, kad ga je srski narod ubio ko pseto jos 1942?\n

deda Raša

pre 6 godina

Vrana vrani oci ne vadi, jos ce naterati i nase politicko rukovodstvo, da pod znakom pomirenja dva naroda, tom cinu i prisustvuje. U tome imaju i sanse.

Nenad

pre 6 godina

Zalosno i zastrasujuce, Zagreb velica ustase, Beogra rehabilituje cetnike, smesi nam se svetla buducnost.

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Kad nemaju partizane i oslobodioce moraju da podizu spomen ploce koljacima. Ne zamerim ja njima nista, ja svu krivicu za sve sto se desava posle stvaranja SHS pripisujem tadasnjem kralju a kasnije nesudjenom austrougarskom caru titu. Ovi kasnije su su samo proizvod sukoba nebeskog i zemaljskog. Kad nemci traze spomenik svabama u Sumaricama, odnosno nemackim vojnicima koji su u jednom danu streljali vise nase dece nego sto je u Srebrenici poginulo tokom svih ratnih godina ukljucujuci i streljane, sta ocekujete, da ce spreciti Kolindi da ide tamo. Oni slave svoje heroje jer u njihovom umu u njihovim bicima je ukorenjena mrznja prema Srbima da su njihovi koljaci za njih heroji. Ja im se divim da sa toliko pakosti i mrznje mogu da zive. Diosta su zaljenja vredni. Neka ih Gospod samo za minut probudi i okrene da vide svu svoju proslost i buducnost.

jonino

pre 6 godina

Opet prvi pocinjete, rehabilitacija draze i cetnika koljaca , pa se onda pitate sto drugi rade, tako ste i 92 poceli !

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Draza nije imao logore za Srbe, Rome, Jevreje, nejac, a Bogami ni za Hrvate. Draza nije imao drzavu a ustase jesu NDH Draza je bio oficir kraljeve vojske i stradao kao takav nije menjao ni vojne formacije ni uniformu. Na kraju, ja ni Drazu ne branim a posebno sam protiv rehabilitacije zlocinacke struje bilo kog naroda pa i onih desnicarskih cetnickih formacija. Draza i cetnici nisu prekrstavali ni jedan narod za razliku od ustaskog klera tvoje NDH. Ako zelis da komentarises neki clanak ili komentar, onda budi realan i ne izvrci istnu. Rat 1991 poceli su slovenci i hrvati, ako vec nisi upucen u istinu.

Taras Buljba

pre 6 godina

Ма која ЕУ? Него хоће ли ово Србија мирно да гледа, или смо и даље у трансу то су наши "пријатељи", добро каже јуче Рогозин, ма колико се ви њима додворавали никада вас неће прихватити јер сте мали Руси православне вере.

sashahamlet

pre 6 godina

samo mu sestrić fali,mogli su i njega da pozovu

sashahamlet

pre 6 godina

Bravo,verovatno da se izvini što su nas klali

Lala iz Banata

pre 6 godina

Hrvatski Fašisti dosledno slave svoje "heroje" na kami i prolivanju nevine dečije krvi, uz istovremeno "pozivanje" i dosledno uzgajivanje.... - njihovih naslednika....!? Što se tome čudite...? Sve je to...- ogoljeni NACIZAM, koji ova današnja Evropa formalno odbija i kobajagi osuđuje; a materijalno pravno grli i svesrdno ... - podržava...!! Jer šta je : GLOBALIZACIJA...?! ... Savremena ... - Fašizacija...!!

Mirohito

pre 6 godina

Vrijeme da se sazna prava istina o Juri Francetiću. Čovjek je uhapšen i bez suđenja ubijen, a ti seljani su vjerojatno odlično živjeli poslije rata bez da su do kraja života odgovarali za zločin. Praksa 1990-ih i zločini četnika, kao i općenito njihova ekspanzionističke velikosrpska politika koju su Hrvati, Bošnjaci i Albanci platili tisućama pobijenih.

Pravedni Srbin

pre 6 godina

Da nije mozda trebalo i advokata da mu daju? Cuj jos kazes nevin covek, pa zbog takvih izjava se u nekim zemljama ide u zatvor. Antu ustasko kopile stigla pravda i četnička ruka, presudi mu Jovovic Blagoje.

Mirohito

pre 6 godina

Pobjednik piše "istoriju". Priče npr. o 700 000 ubijenih u Jasenovcu su nebuloze i Hrvati zato imaju povoda sumnjati, tim više zbog iskustva 1991-95, o karakteru Francetića.

Marin

pre 6 godina

Hrvati nisu ustase i nazivanje Hrvata ustasama je uvreda za Hrvate. Srbi bi se trebali pozabaviti problemom cetnistva u svom dvoristu prije nego pogledaju u susjedovo

SasaV

pre 6 godina

Marine,nisu srbi fasisti a ni cetnici i netreba po grobovima prekopavati i zlocince slaviti i ispisivati table koje em nepismeni em retardirani akademici nekako sklepase. U drugom svetskom ratu i cetnici i ustase bili su ko braca rodjena a kama ih tek zblizavala,klanje ljudi im bila zajednicka osobina,ima onih koji se time ponose ali mnogo vise onih koji to osudjuju. I nemojmo istoriju da diletanti prekrajaju.Slucajno ako nekome nesto nije jasno o toj ljubavi cetnika i ustasa protiv komunista postoje jasni zapisi i fotografije i svima je lako dostupno.Tito je bio velik igrac i imali smo pedeset godina mira a to sto nismo znali sacuvati nego upali u bratoubilacki rat,niko nam nije kriv do sami sebi i pored bunara u koji smo svi skupa upali,gluposti sa prekopavanjima grobova nikome nista nedonose....

Danijela

pre 6 godina

Koje su to slike? Jel mislis na Urosa Drenovica koji nije imao nikakve veze sa cetnicima, a prvo je bio partizan. Ne mogu se setiti imena jednog diletanta koji je prvo bio cetnik pa ga se oni odrekli, posle presao za ustase i na kraju poginuo kao partizan.

Pravedni Srbin

pre 6 godina

@Marin Biti Četnik je ponos jer se Srpski narod borio protiv zla dok je samo pominjanje ustaškog imena sramota neviđenih razmera koja čoveka tera na povraćanje. Ne možeš porediti četnike koji su bili regularna i legalna vojska sa teroristima i genocidašima.

SasaV

pre 6 godina

Neznam koje su to granice do koje dosezu ljudske gluposti,proglasiti srbe za fasiste a ustase za nekakve heroje drugog svetskog rata,mogu samo retardirane osobe.Verujem da ce to biti jedan velicanstveni skup kao sto je i upokojeni bio a kojeg su premlatili kao poslednju dzukelu pa od sramote morali su i smrt da prikrivaju ti napaceni "antifasisti" Hvala i toj znamenitoj akademiji iz dijaspore,zelim joj sto vise podizanja takvih spomen tabli kako bi i hrvati konacno spoznali kakve sve budale imaju.a tek tabla kad se procita mislim da nebi bila jasna ni onom kome je posvecena.....

Ivan

pre 6 godina

Gledao sam ceo dokumentarac pa ovo je gore od najveceg uzasa.Ovo nikada nesmemo da zaboravimo i oprostimo.

ustase su budale kao i svi krv

pre 6 godina

Ovi definitivno nisu normalan narod.

Ljubo

pre 6 godina

Meni i vecini Srba ,odvalio je Vucic samarcinu ,docekavsi Izetbegovica i Kitarovicku u sred Srbije,prije neki dan.Nisu oni zasluzili da dodju ,oni nisu nikakvi prijatelji ,ni jednoj buducoj Srbiji...

Ante

pre 6 godina

Ja uvijek dajem podrsku Informeru da objavljuje nacionalisticke gluposti iz Hrvatske, ali sad ga pretjeraste. HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI U DIJASPORI???? Sta je to pobogu??! Od kad to postoji i cemu sluzi? Prvi put cujem za tu glupost? Spomen plocu Juri Franceticu je postavila neka grupa budala prije desetak godina. Policija je reagirala odlucno i uklonila spomenik, a 30-tak desnicara koji su se okupili da to sprijece zamalo nisu dobili po tikvama. Ovaj HAZUD ne postoji, neko iz dijaspore provocira. Kolinda pozvana? Pa mogu i ja pozvati Kolindu na kavu. Jel onda ona kriva za to? Nemojte da napadate Hrvate i Hrvatsku zbog gluposti, jer onda vas nitko ne zarezuje ni onda kad napadate s pravom. U Hrvatskoj isticanje ustaskih simbola je kazneno i prekrsajno djelo, i kaznjava se, na svoje oci sam vidio, i to paprenim kaznama. Naravno da jos mnogo vise treba da se to radi, treba i da strucnjaci napokon utvrde i da je pozdrav "za dom spremni" ustaski pozdrav, kojeg je HOS preuzeo. A najvise, Hrvatskoj je potrebna edukacija. Napadanje iz Srbije zbog svake gluposti je kontraproduktivno. Jer dosta budala onda reagira "e bas cu da radim to sto njima toliko smeta". Nemojte biti s njima u rangu. Bolje da nam pomazete u borbi protiv neobrazovanih desnicara, nego da radite ono sto oni zele. Ako zelimo dobre odnose, naravno, ako ne, onda nastavimo svi kao i do sad, kad nam je ovako dobro.

Milan

pre 6 godina

Bog da im dusu prosti i neka nadju mir. A ustase hrvate stici ce bozja pravda !!! Mi moramo da zivimo u miru i neka nas mir za njih bude nemir i neka znaju da hodaju po zemlji natopljenoj srpskom krvlju i neka znaju da nas ima i na nebu i na zemlji !!!

ZlatkoZD

pre 6 godina

Interesantno kako u Srbiji Vi sve bolje znate nego mi u HR! To što vi objavljujete je minorna vijest na koju je odmah reagirala policija! Daj Susjedi Srbi, nemojte sami sebe plašit!!

Jure

pre 6 godina

Nismo ni mi nista bolji. Rehabulutujemo iste ovakve. Samo sto su nasi Francetici ubijali po drugim mestima (Visegrad, Foca, Zvornik, Bratunac, Srebrenica ...).

esma

pre 6 godina

Slazem se u potpunosti sa SasomV,drugim komentarom upucenim Marinu,i sa Antom ,s tim sto mislim da pozdav "ZA DOM SPREMNI"uopste ne mora biti poklic nakaradne ideologije vec druge strane te ideologije koja je verovala u zacrtani cilj,zbog kojeg su ulazili oni koji su verovali .Meni niko kao Remark ,posebno s knjigom na zapadu nista novo nije pokazao razmer e ljudskih kolebanja u teskim ,sudbonosnim vremenima.

JCDenton

pre 4 godine

SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ SMRT SMRT HRVATSKOJ

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija