• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

26.06.2017

18:30

INFORMER SAVETUJE VOZAČE: Izbegnite gužve na granici - U GRČKU VOZITE PREKO DOJRANA ILI BUGARSKE!

Društvo

INFORMER SAVETUJE VOZAČE: Izbegnite gužve na granici - U GRČKU VOZITE PREKO DOJRANA ILI BUGARSKE!

Podeli vest

Proteklog vikenda na prelazu Evzoni čekalo se i po pet sati! Informer savetuje kako da izbegnete gužve koristeći alternativne pravce

Putnici koji ovog leta planiraju da na odmor u Grčku stignu kolima najbolje bi bilo da koriste prelaz Dojran na makedonsko-grčkoj granici ili da do mora putuju preko Bugarske, savetuju stručnjaci.

Tanjug

Na pravcu do Dorjana ima puno lepih mesta za odmor, pa predlažem i da se prenoći
Mirko Alvirović, autor emisije SAT

Tako će vozači izbeći stravične gužve na graničnom prelazu Evzoni, gde se proteklog vikenda satima čekalo na ulazak u Grčku. Kolika je nervoza vladala među vozačima pokazuje i to da je jedan siledžija iz Beograda baš na prelazu Evzoni pretukao Pančevca.

Alternativni pravci

Urednik i autor emisije SAT Mirko Alvirović kaže za Informer da vozači iz Srbije po navici koriste samo jedan putni pravac kada idu u Grčku iako imaju odlična alternativna rešenja na kojima gotovo i nema gužve.

- Većina vozača ide na Evzoni jer je on najpoznatiji i onda se naprave ogromne gužve i vozila čekaju u kolonama i po 15 sati. Zbog toga uvek savetujem da se koriste alternativni putevi. U slučaju da zbog navike, malo kraćeg puta ili čak 50 dinara po litru jeftinijeg dizela ipak želite da vozite kroz Makedoniju, koristite granični prelaz Dojran. Do njega se dolazi tako što se sa autoputa Skoplje-Đevđelija treba isključiti na odvajanju za Valandovo i Strumicu kod sela Udovo. Tu skrenete desno pa podvožnjakom ispod auto-puta opet desno ka Valandovu i odatle do Dojrana imate oko 35 kilometara. Na ovom pravcu imate mnogo lepih restorana za odmor, a predlažem da se i prenoći u Dojranu pre granice jer imaju izvanredne apartmane u kojima je noćenje sa doručkom samo 10 evra - savetuje Alvirović i podseća da vozači kroz Makedoniju moraju da imaju zeleni karton, a kroz

Informer
Informer

Bugarsku vinjetu koja košta osam evra:

- Jedan od načina da stignete u Grčku jeste preko Bugarske, gde je najvećim delom takođe autoput, a gužve su zanemarljive. Ide se pravcem za Sofiju, ali na obilaznici ipak treba da se isključi na izlazu ka Blagoevgradu. Oznaka puta je A6 i E79 i prate se putokazi Pernik i Kulata, gde je i sam granični prelaz. Ako idete ovim putem, od Beograda do Soluna imate 675 kilometara, što je nekih 40 kilometara duže nego preko Makedonije, ali izbegavate gužve. Takođe, za one koji idu na Tasos, put preko Bugarske je 100 kilometara kraći nego preko Makedonije - navodi Alvirović.

Vozite danju

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, takođe, savetuje ove pravce kao najbolje rešenje odlaska u Grčku.

Tanjug

Vozači ne treba da se junače, već čim osete umor, da naprave pauzu
Damir Okanović, Srpski komitet za bezbednost saobraćaja

- Ako se ide preko Makedonije, savetujem prelaz Dojran i po meni je to najbolja opcija za putovanje u Grčku. Što se tiče putovanja kroz Bugarsku, on je duži i u jednom delu se zbog radova vozi samo jednom trakom. U svakom slučaju, za koji god se pravac odlučite, savetujem da se vozi danju jer je vidljivost bolja, a i u slučaju kvara kola, lakše je naći pomoć. Uz to, vozači ne treba da se junače, već čim osete umor, da naprave pauzu. Kafa i energetski napici mogu da budu samo pomoć dok se ne napravi pauza za odmor - smatra Okanović.

On kaže da je važno da svi u kolima vežu pojas radi bezbednosti.

- Bilo koja nevezana osoba, pa čak i dete, u slučaju sudara postaje metak u kolima i može da ubije i sebe i druge. Podsetiću na najskoriji slučaj u Bugarskoj kada je povređeno dete, a majka teško povređena jer pojas nije bio vezan - kaže Okanović.

AMSS: Gužve zbog praznika

U Auto-moto savezu Srbije rekli su za Informer da se situacija popravlja i da je maksimalno zadržavanje na graničnim prelazima pola sata.

- Za vikend je bilo velikih gužvi, pogotovo na prelazu Evzoni, jer je u Makedoniji u ponedeljak praznik, pa su svi to spojili sa vikendom da odu do mora. U svakom slučaju, ljude smo savetovali da u Grčku idu preko Dojrana ili preko Bugarske. Sada se ta gužva raščistila i nema preteranih čekanja na granicama. U našoj zemlji je pojačan intenzitet saobraćaja zbog vikenda i odmora, a zadržavanja na granicama su maksimum pola sata - rekli su nam u AMSS-u.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 6 godina

U subotu ujutro smo dosli na Dojran i cekali 3 sata i 45 minuta. 95% su bila vozila iz Makedonije.\n

MilosS

pre 6 godina

Na Dojranu je u nedelju bila nenormalna guzva I na makedonskom I na grckom delu. Srecom, motorom sam isao, pa smo obisli sve I cekali par minuta, ali oni ljudi u kolima. uzas\n

Dragan

pre 6 godina

Prelaz Dojran koristim zadnjih 6-7 godina i nikada nije bilo guzve mozda auto dva ispred. Jedino kada se vracas u Makedoniju preko vikenda onda Grci idu u soping i da sipaju gorivo u Makedoniju jel je jeftinije nego u Grckoj. A ima i lepih soba za prenociste ako idete dalje na primer za Tasos sto mi uvek koristimo zbog deteta a i lepse je nema umora uopste. Srecan put svima koji krecu na odmor i lep provod\n

Bb

pre 6 godina

Kroz Bugarsku su neopisive guzve petkom i nedeljom zbog vikenda kad cela Sofija ide na Halkidiki. Na prelazu Kulata se pravi kolona od 10km. Bolje je u tom slucaju ici na prelaz Goce Delchev.::

gagi

pre 6 godina

okanovic zna gde je najbolje za grchku ali zato ne zna kako mu izgledaju testovi za polaganje voz.ispita....pa to je bezobrazluk nema gde vise. pod kojim uglom stoje reg.tablice na autu ?\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija